20.3.2017 13:05

Η νίκη έχει πολλούς πατέρες. Η ήττα;

Για κάποιον που γνώριζε από νομοθεσία και νομιμότητα λήψης αποφάσεων, όσα συνέβησαν με τη μη νόμιμη (όπως αποδείχθηκε τελικά) ανάθεση των μελετών (5) πέντε λιμένων του νησιού ήταν μονόδρομος να συμβούν, εφόσον  οποιοσδήποτε θα προσέβαλε την απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής.

Ωστόσο, για τη λήψη ή καλύτερα την αναβολή της λήψης της απόφασης και την επανάληψη της διαδικασίας με σωστό αδιάβλητο τρόπο, είχαν προ ενημερωθεί τόσο η Λιμενική Επιτροπή όσο και το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου και λοιποί φορείς και υπηρεσίες από τον μόνιμο από χρόνια συνεργάτη του «πολίτη», κ. Δήμη Μυλωνάδη, πολιτικό μηχανικό.

 Για λόγους που θα πρέπει να εξηγήσουν ο απελθών Πρόεδρος και τα τότε μέλη της  Λιμενικής Επιτροπής, οι επισημάνσεις του κ.Μυλωνάδη δεν ελήφθησαν υπόψιν, με συνέπεια να ληφθεί μια μη νόμιμη απόφαση η οποία έπαψε να ισχύει με σοβαρές συνέπειες πάσης φύσεως για αυτούς που την έλαβαν, το Λιμενικό Ταμείο, τον Δήμο και τον τόπο συνολικά. Ακολουθεί η από 29/10/2015 επιστολή του κ. Μυλωνάδη:

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΥΛΩΝΑΔΗ

«Η παρούσα αναφορά έχει αποκλειστικό σκοπό και στόχο να ενημερώσει τη Λιμενική Επιτροπή ώστε να λειτουργήσει σύννομα τηρώντας τη Νομοθεσία και να επιλέξει τελικά μελετητικό σχήμα που θα διαθέτει τις ειδικότητες που απαιτεί για τα Masterplan των 5 λιμένων Χίου – Ψαρρών και Οινουσσών.

Τα μελετητικά πτυχία που πρέπει να διαθέτει το μελετητικό σχήμα είναι τα εξής: 1) Λιμενικά, 2) Χωροταξία, 3) Συγκοινωνιακά, 4) Οικονομικά, 5) Αρχιτεκτονικά, 6) Πολεοδομικά, 7) Ηλεκτρομηχανολογικά, 8) Περιβαλλοντικά, 9) Τοπογραφικά – Βυθομετρικά και 10) Γεωλογικά.

Προϋπόθεση για οποιαδήποτε ανάθεση μελετών (5) πέντε λιμανιών και (10) δέκα ειδικοτήτων, ήτοι συνολικά (50) πενήντα μελετών, είναι η δημοσιοποίηση που προβλέπεται από τη Νομοθεσία, δηλ. η δημοσίευση της προκήρυξης στο Δελτίο ΤΕΕ ή ανάρτηση στην ιστοσελίδα ΤΕΕ και η δημοσίευση σε δύο (2) εφημερίδες, μια της πρωτεύουσας με πανελλήνια κυκλοφορία και μια τοπική ημερήσια, με χρόνο δημοσιοποίησης (1) ένα μήνα, τουλάχιστον.

Αντ’ αυτών η προκήρυξη σας δημοσιεύτηκε μόνο στην τοπική ημερήσια εφημερίδα με χρόνο 7 ημερών (!) για την υποβολή προσφορών και εκδήλωση ενδιαφέροντος από μελετητικό σχήμα μόλις 3 ειδικοτήτων, δηλ. Λιμενικών, Χωροταξίας και Συγκοινωνιών, και συνολικό προϋπολογισμό για τα 5 λιμάνια το ποσό των 55.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, δηλ. 47.414 ευρώ καθαρά για τις 50 συνολικά μελέτες που πρέπει να γίνουν, δηλ. ούτε 1.000 ευρώ για την καθεμία, που πιθανά δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα των μελετητών.

Τα πιο πάνω θα ζητηθούν τόσο από την προϊσταμένη αρχή, Γεν. Δ. Λιμένων και Λιμ. Πολιτικής του ΥΕΝ όσο και από την Επίτροπο με συνέπεια είτε οι μελετητές να αποχωρήσουν διαμαρτυρόμενοι και διεκδικούντες αποζημίωση, ή η εργασία να γίνει από το Google και χωρίς τις απαραίτητες εργασίες μετρήσεων και τη λήψη στοιχείων πολλαπλές φορές.

Επί της ουσίας θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο προϋπολογισμός είναι υποχρεωτικό να συντάσσεται με βάση τα ενιαία προβλεπόμενα τιμολόγια αλλά και συγκριτικά στοιχεία μελετών που έχουν ανατεθεί για άλλους παρόμοιους λιμένες.

Τέλος, ως πολίτης και πολιτικός μηχανικός απαιτώ από τη Λιμενική Επιτροπή και τη δημοτική αρχή να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για διαφάνεια και δημοσιοποίηση των πράξεων τους για να διασφαλιστεί το Δημοτικό συμφέρον με λήψη αποφάσεων που αποπνέουν νομιμότητα και όχι αποκρυφισμό με αβέβαια αποτελέσματα.

Να αναβληθεί η λήψη απόφασης επιλογής του μοναδικού μελετητικού σχήματος με έδρα εκτός Χίου που αντελήφθη συμπτωματικά (;) την μοναδική δημοσίευση της προκήρυξης σε τοπική εφημερίδα και κατέθεσε εκδήλωση ενδιαφέροντος και να γίνει η επανάληψη της με όρους δημοσιοποίησης και διαφάνειας. Η απόφαση αυτή από τη μία θα αναβαθμίσει το κύρος της Επιτροπής σας κι από την άλλη θα δημιουργήσει προϋποθέσεις να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μελετητικά σχήματα που θα διαθέτουν τις 10 ειδικότητες που απαιτούνται για να υποβληθούν και να εγκριθούν μελέτες που θα είναι πραγματικά αναπτυξιακά εργαλεία κι όχι εκθέσεις ιδεών, γιατί διαγωνισμός δεν νοείται με έναν και μόνο ενδιαφερόμενο ή με προϋπολογισμό εκτός πραγματικότητας που έχει απωθήσει τυχόν περισσότερους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Αν επιμένετε στην υπογραφή σύμβασης με τον μοναδικό που ενδιαφέρθηκε, η Επιτροπή και η δημοτική αρχή θα εκτεθούν, είτε από μη έγκριση των ελλιπών μελετών από την προϊσταμένη αρχή ή από μη έγκριση της αμοιβής των μελετητών από την Επίτροπο, με τελική συνέπεια μεγάλες καθυστερήσεις, οικονομικές εμπλοκές με τον ανάδοχο και εκ των υστέρων ορθή επανάληψη με δημοσιοποίηση και διαφάνεια της όλης διαδικασίας για να μην αποβεί σε βάρος των συμφερόντων πολιτών και επαγγελματιών, ιδιαίτερα της Προκυμαίας του κεντρικού λιμένα Χίου.» 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ