18.4.2017 9:47

Η κρίσιμη βάση της συζήτησης για την επόμενη μέρα του ρουκετοπόλεμου

Η κρίσιμη βάση της συζήτησης για την επόμενη μέρα του ρουκετοπόλεμου

 Ό,τι και να συμβεί το βράδυ της Ανάστασης, επιβάλλεται να αναθεωρήσουμε ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, πως θα φτάσουμε το στόχο. Αυτή ήταν η πρωτοσέλιδη αναφορά του «π» στο φύλλο της Μεγάλης Παρασκευής. Τη Νέα Τρίτη η δημόσια συζήτηση ξεκινά, ευτυχώς, στη βάση των θετικών δεδομένων. Ο ρουκετοπόλεμος επαναπροσέγγισε τις καταβολές του, οι ακραίοι εκφραστές του απομονώθηκαν, στους θιγόμενους δόθηκαν επί του πρακτέου εγγυήσεις. Τι απομένει; Να εφαρμοστεί επιτέλους μια χρονιά η διακηρυγμένη κάθε χρόνο δήλωση ότι ο διάλογος για την πορεία του εθίμου επιβάλλεται να ξεκινήσει την επόμενη μέρα.

Η καθοριστική συμβολή

Η επόμενη μέρα είναι ήδη εδώ. Κοιτάζοντας πίσω η έγκαιρη σιωπηρή προετοιμασία της περσινής χρονιάς επώασε την καθοριστική συμβολή των Φίλων Βρονταδούσικων Εθίμων. Δίχως την παρέμβαση τους δεν θα συζητούσαμε σήμερα στη βάση των θετικών δεδομένων.

Σήμερα όμως η νέα συζήτηση δεν πρέπει να παίζει κρυφτό από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο ρουκετοπόλεμος έγινε κοινή συνείδηση ότι υπήρξε η κορωνίδα μεταξύ των δυνατοτήτων παγκόσμιας προβολής του νησιού. Για αυτό και ο κίνδυνος απώλειας του συγκίνησε και εξαγρίωσε όχι μόνο τους Βρονταδούσους αλλά όλους τους Χιώτες και περισσότερο τους Χιώτες της διασποράς.

Τα περιττά ερωτήματα

Η νέα συζήτηση δεν έχει ανάγκη να τοποθετήσει στον πυρήνα της ερωτήματα που τα έλυσε η βραδιά της Ανάστασης. Πόσες ρουκέτες, ποιες ώρες, πόσα συνεργεία, από ποιες θέσεις. Όλα αυτά, μέσα – πέρα, πρακτικά λύθηκαν. Κυρίως λύθηκε το κομβικό ερώτημα αν η νέα γενιά του Βροντάδου μπορεί να αυτοελεγχθεί, συνειδητοποιώντας ότι παρασύρθηκε απ’ τους κανόνες του τηλεοπτικού θεάματος.

Η δυναμική του ρουκετοπόλεμου υπερέβη τα Βρονταδούσικα όρια. Για πρώτη φορά η αγωνία για τη διεξαγωγή του έγινε αγωνία όλης της Χίου. Στη συζήτηση που επιβάλλεται να ξεκινήσει σήμερα, επομένως, σκόπιμο είναι να καθίσει όλη η Χίος. Όσοι πιστεύουν στην ανάγκη εξωστρέφειας του νησιού και αναπροσανατολισμού της οικονομίας του, ως μοναδική λύση επιβίωσης του. 

Ο πυρήνας της συζήτησης

Στη συζήτηση που πρέπει να ξεκινήσει καθοριστικό σημείο είναι ο βαθμός επιθυμητής  συμμετοχής των εθίμων στην τουριστική οικονομία του νησιού. Θέλουμε τα έθιμα αποκλειστικό υπηρέτη της παράδοσης και της διατήρησης της τοπικής μας ταυτότητας; Η παγκοσμιοποίηση μετατρέπει σε εξαιρετικά δύσκολο έναν τέτοιο στόχο. Αν κοινά συμφωνηθεί, όμως, θέτει διαφορετικά αντικείμενα συζήτησης για την επόμενη μέρα.

Θέλουμε, αντίθετα, τα έθιμα μας κορωνίδα της τουριστικής μας ταυτότητας, επομένως και της τοπικής μας οικονομίας; Εντελώς διαφορετικά θα είναι πια τα αντικείμενα συζήτησης. Πολυσύνθετα, με προεκτάσεις σε μια συνολική συζήτηση για την αναδιάταξη της τοπικής ανάπτυξης. Η δεύτερη εκδοχή, κατά πολύ δυσκολότερη στην υλοποίηση της, χρειάζεται διεύρυνση της ομάδας διαλόγου, πέρα από τα όρια των Φίλων Βρονταδούσικων Εθίμων. Μια ομάδα από τη dream teamΧίου, αποτελούμενη από τις κορυφαίες προσωπικότητες του νησιού, εντός και εκτός Χίου, εκπροσώπηση των θεσμικών φορέων και προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα απόδοσης έργου.

Η επιλογή της πρώτης εκδοχής αντίστοιχα είναι μια πιο εύκολη λύση. Περιορίζει το διάλογο μεταξύ ρουκετατζήδων, θιγόμενων και αρχών. Στερεί όμως από το έθιμο την δυνατότητα να σύρει γύρω από την παγκόσμια λάμψη και αναγνώριση του ολόκληρο το νησί. Στο χέρι μας είναι να πάρουμε την κατάλληλη απόφαση.

 

                                                                   

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ