Χίος Πόλη

4/5/17 15:37

τελ. ενημ.: 4/5/17 16:14

Η διπλή όψη του Κάστρου μας

Υπήρχε περίπτωση τα υπηρεσιακά στελέχη των αρχαιολογικών μας υπηρεσιών να μην αντιλαμβάνονταν ότι μνημειακά το βαρύ χαρτί της Χίου ήταν ανέκαθεν το Κάστρο της; Άργησαν να επέμβουν, το ιεράρχησαν ψηλά στις προτεραιότητες τους πολύ πρόσφατα, με πιο συμβολική κίνηση την εγκατάσταση των γραφείων τους στην καρδιά του οικισμού.

Η χώρα και το νησί είναι διάσπαρτα μνημείων. Οι απαιτήσεις εργασιών αποκατάστασης αμέτρητες. Το Κάστρο απαιτούσε από μόνο του προϋπολογισμούς ετών. Η στροφή του ενδιαφέροντος της Αρχαιολογίας επιβλήθηκε από την ισχυροποίηση του αιτήματος. Πριν δέκα χρόνια το Κάστρο ήταν η πιο υποβαθμισμένη συνοικία της πρωτεύουσας. Η ιδιωτική πρωτοβουλία ανέδειξε την ομορφιά της πλατείας. Το αίτημα επέμβασης δυνάμωνε. Οι Υπηρεσίες ανταποκρίνονται.

Στο Κάστρο σήμερα συνέπεσε η ιστορική ταύτιση με το νέο μεταναστευτικό κύμα στο νησί. Δυσκολότερο για το μνημείο, αν ληφθεί υπόψη ότι οι νέοι έποικοι δεν έχουν εθνολογική συνείδηση για τη σημαντικότητα του μνημείου.

Για να μην ανακοπεί η σημαντική προσπάθεια αποκατάστασης είναι άμεσα αναγκαίο ο καταυλισμός της Σούδας να αποκτήσει πολύ κοντινή προσδιορίσιμη ημερομηνία λήξης.

 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση