15.6.2017 10:32

Γι΄αυτό το λόγο δεν ενδιαφέρετε κανένας ιδιώτης για το αεροδρόμιό μας

Στη ζώνη του υποβιβασμού βρίσκεται σταθερά το αεροδρόμιο «Όμηρος» της Χίου στην κατάταξη μεταξύ των 23 αεροδρομίων της χώρας, με καθοδική μάλιστα τροχιά, η οποία τείνει προς το μηδέν.

Στην επίσημη παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, που αφορούν στα έτη 2015-2016, το αεροδρόμιο της Χίου βρίσκεται στην προτελευταία θέση, μόλις πάνω από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, τελευταίο στο νησιωτικό χώρο, με ποσοστά και αριθμητικά στοιχεία αφίξεων που καταδεικνύουν τη σοβαρότητα του προβλήματος και γιατί ως επένδυση είναι απωθητική για κάθε ενδιαφερόμενο.

Τα δεδομένα κίνησης του αερολιμένα Χίου δεν επιτρέπουν σε κανέναν ιδιώτη να ενθουσιαστεί από την ιδέα διαχείρισης του, από την ώρα μάλιστα που για να επιτύχει να προσελκύσει πτήσεις charter απαιτούνται επενδύσεις κάποιων μερικών εκατομμυρίων ευρώ επιπρόσθετα. Κατατάσσεται επομένως στη σφαίρα της φαντασίας κάθε πιθανότητα προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος και μόνο ως καθαρή υπεκφυγή εκλαμβάνεται η χρονοκαθυστέρηση εκ μέρους του Υπουργείου Υποδομών να μην προχωρά τις διαδικασίες ωρίμανσης για τη δημοπράτηση του προενταγμένου στο τομεακό του πρόγραμμα έργου.

Την έρευνα πραγματοποίησε το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ

 

Οι μεταναστευτικές απώλειες

Οι συνέπειες του προσφυγικού επηρέασαν καθοδικά τις αφίξεις την προηγούμενη χρονιά και στα 4 νησιά – αποδέκτες των ροών (Χίος, Λέσβος, Σάμος, Κως).

Ειδικότερα από τα στοιχεία προκύπτει ότι το 2016 η Κως απώλεσε 121.545 επιβάτες, η Λέσβος 44.037, η Σάμος 30.223 και η Χίος 4.971 επιβάτες. Ωστόσο ποσοστιαία οι απώλειες της Χίου ξεπερνούν εκείνες των υπόλοιπων νησιών.

Απελπιστική πληρότητα

Η αδυναμία του αεροδρομίου Χίου να απογειώσει αεροσκάφος με υψηλή πληρότητα συνήθως το υποχρεώνει σε μεταβατική στάση σε άλλο αεροδρόμιο. Αυτό έχει ως συνέπεια το «Όμηρος» να κατατάσσεται τελευταίο και στην κρίσιμη παράμετρο της πληρότητας ανά πτήση.

Συγκεκριμένα, ενώ το 2015 καλύφθηκαν οι 7.214 από τις 15.271 διαθέσιμες θέσεις για τη Χίο, με ποσοστό πληρότητας 47,2%, το 2.016 η κατάσταση ήταν ακόμα πιο δραματική. Ακόμα και οι ελάχιστες προσεγγίσεις έφερναν στη Χίο ακόμα λιγότερο κόσμο. Συγκεκριμένα από τις 6.741 διαθέσιμες θέσεις καλύφθηκαν μόλις οι 2.243, ποσοστό πληρότητας δηλαδή 33,3% ή διαφορετικά μια στις τρεις θέσεις πτήσεων για Χίο ήταν γεμάτες. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ