14.2.2023 14:22

Έτσι θα μετατραπεί η Χίος σε «πράσινο νησί» - Βίντεο

Με εντυπωσιακό και διαδραστικό τρόπο η αλλαγή του δημοτικού φωτισμού – Χρονική προτεραιότητα σε Βροντάδο και πόλη- Σε 4 μήνες η αλλαγή όλων των λαμπτήρων φωτισμού

Στην παρουσίαση του έργου της αντικατάστασης των λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού προχώρησαν από κοινού το πρωί της Τρίτης ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χίου Κ. Μπουλάς με τον Δήμαρχο Σταμάτη Κάρμαντζη και τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Μανδάλα.

Ο σκοπός του έργου

Η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας από την αντικατάσταση των φωτιστικών θα φθάσει το 70,81%.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουλά, η υφιστάμενη ενεργειακή ετήσια κατανάλωση για τον δημοτικό φωτισμό αγγίζει τις 4.800.0025,74 kWh ανά έτος, που αναμένεται να μειωθούν στις 3.398.725,77 kWh από το πρώτο κιόλας έτος της λειτουργίας του νέου συστήματος.

Αυτή η μείωση πρακτικά σημαίνει ότι το κόστος για τον Δήμο Χίου θα μειωθεί από τις 768.004,12 ευρώ στις 543.796,12 ευρώ, επιτυγχάνοντας συνολική εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 70,81%.

Συνολικά, το οικονομικό όφελος της εξοικονόμησης ενέργειας κατά τη 12ετή σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία ανέρχεται σε 7.501.968,22 ευρώ.

Αποφυγή της φωτορρύπανσης

Στόχος των νέων φωτιστικών ο φωτισμός μόνο του οδοστρώματος και όχι του γύρω περιβάλλοντος.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπουλάς το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τον δημοτικό φωτισμό, ορίζεται από την Τεχνική Οδηγία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που εκδόθηκε το 2018 και η οποία προβλέπει ότι δεν θα πρέπει να γίνεται σπατάλη της φωτεινής ενέργειας.

«Αυτό σημαίνει ότι πλέον θα πρέπει να προκαλούμε φωτορρύπανση  διαχέοντας το φως παντού αλλά θα πρέπει φωτίζουμε μόνο τους δρόμους τους οποίους περπατάμε», ανέφερε ο κ. Μπουλάς.

Τα νέα φωτιστικά

Τα νέα φωτιστικά led που θα αντικαταστήσουν τα παλιά.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα νέα φωτιστικά τα οποία ήδη εγκαθίστανται σε δρόμους της Χίου, αρχής γενομένης από την περιοχή του Βροντάδου και οδών της πόλης.

«Τα φωτιστικά παράγονται από την ίδια εταιρεία που ανέλαβε και το έργο της αντικατάστασης των φωτιστικών σωμάτων στη Χίο. Τα φωτιστικά είναι πολύ καλής ποιότητας. Δεν είναι μία απλή λάμπα που αλλάζει αλλά ένα ολόκληρο φωτιστικό με ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Έχει βίδες τόσο για την ρύθμιση του φωτιστικού πάνω στο μπράτσο αλλά και δυνατότητα ρύθμισης της γωνίας βάθους ώστε να ρυθμίζεται το φωτιστικό να είναι παράλληλο προς της γωνία του οδοστρώματος».

Ο βραχυκυκλωτής πάνω στον οποίο θα τοποθετηθεί σύστημα Zigbee. Σε πρώτη φάση σε 1.000 από τα 17.000 φωτιστικά σώματα.

Παράλληλα διαθέτουν βραχυκυκλωτή, πάνω στον οποίο, εξήγησε ο κ. Μπουλάς, μπορεί να τοποθετηθούν άλλα συστήματα μελλοντικά, όπως συστήματα τηλεμετρίας και αναβάθμισης των φωτιστικών που θα μετατρέψουν όλο αυτό το σύστημα σε ένα έξυπνο σύστημα πόλης, ώστε απομακρυσμένα να δίνεται η δυνατότητα αλλαγής της έντασης του φωτισμού ανάλογα με το που χρειάζεται το νησί περισσότερη ένταση.

Παράλληλα μέσω του βραχυκυκλωτή το φωτιστικό θα επικοινωνεί με το κέντρο επίβλεψης ώστε να υπάρχει εικόνα για το κάθε φωτιστικό ξεχωριστά σε πραγματικό χρόνο.

«Στη Χίο θα αλλαχθούν περί τα 17.000 φωτιστικά και στα 1.000 από αυτά, για αρχή, θα τοποθετηθεί το σύστημα zigbee πάνω στον βραχυκυκλωτή», ανέφερε και προσέθεσε ότι ταυτόχρονα τα νέα φωτιστικά διαθέτουν ασφάλεια στον διακλαδωτή για την προστασία από κεραυνούς ή βλάβες του δικτύου.

Το λογισμικό διαχείρισης

Το λογισμικό διαχείρισης

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του νέου εγχειρήματος είναι το λογισμικό διαχείρισης του δημοτικού φωτισμού όπου σε πραγματικό χρόνο γίνεται παρακολούθηση του έργου της αντικατάστασης.

Η εταιρεία έχει προχωρήσει στην πλήρη καταγραφή όλων των φωτιστικών σωμάτων ανά οδό και ανά περιοχή με αποτέλεσμα ο χρήστης του λογισμικού να μπορεί να παρακολουθήσει σε πραγματικό χρόνο τη μετατροπή του χάρτη από μπλε (παλιά φωτιστικά) σε πράσινο (νέα φωτιστικά).

Εκτός των άλλων ο χρήστης του συστήματος έχει τη δυνατότητα πατώντας πάνω σε ένα φωτιστικό να λάβει πληροφορίες τόσο για τον τύπο του υφιστάμενου φωτιστικού όσο και για τον τύπο και την ισχύ του φωτιστικού που θα το αντικαταστήσει.

Έμφαση σε Βροντάδο και πόλη για αρχή

Με μπλε χρώμα τα υπό αλλαγή φωτιστικά ενώ με κόκκινο τα φωτιστικά ανήκουν στην ευθύνη της Π.Ε. Χίου και τα οποία δεν θα αντικατασταθούν.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπουλάς, ο Δήμος Χίου έχει δώσει έμφαση στην ολοκλήρωση της αντικατάστασης των φωτιστικών σωμάτων στον Βροντάδο μέχρι και το Πάσχα, παράλληλα με κάποιες οδούς στην πόλη της Χίου ενώ στόχος είναι μέσα σε ένα 4μηνο τα συνεργεία του αναδόχου να έχουν ολοκληρώσει την αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων σε όλη τη Χίο.

Από την αντικατάσταση των σωμάτων θα εξαιρεθούν όσα ανήκουν στην ευθύνη της Π.Ε. Χίου.

"Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους μόχθησαν για το συγκεκριμένο έργο. Από τους Υπαλλήλους του Δήμου μέχρι και τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Μανδάλα. Αυτό το όραμα γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Η Χίος πλέον γίνεται πράσινο νησί και σέβεται το περιβάλλον με σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι ένα έργο σταθμός που βάζει τη Χίο στο μέλλον.

Συνεχίζουμε τον δρόμο μας απερίσπαστα μακριά από τη μιζέρια και τη μουρμούρα", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης. 

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ