Χίος Πόλη

1/12/17 17:37

τελ. ενημ.: 2/12/17 11:04

Έντονη δυσαρέσκεια αρχιτεκτόνων για την «αθηναϊκή» μελέτη ανάπλασης του Δημοτικού Κήπου

Προσωρινό φρένο στην έγκριση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της μελέτης που κατέθεσε ο Δήμος Χίου για την ανάπλαση του δημοτικού κήπου πάτησε χθες αίτημα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χίου να ενημερωθεί για τη μελέτη, για τα δεδομένα που δόθηκαν στο αρχιτεκτονικό γραφείο που την εκπόνησε και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την ανάθεση της.

Τη μελέτη αναμόρφωσης του δημοτικού κήπου προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει η ναυτιλιακή οικογένεια Προκοπίου, με την οποία προσωπικά διαθέτει άριστες σχέσεις ο Μαν. Βουρνούς. Η μελέτη από το δωρητή ανατέθηκε στο εξειδικευμένο σε μελέτες αρχιτεκτονικού τοπίου γραφείο Δοξιάδη στην Αθήνα και με την ολοκλήρωση της παραδόθηκε στο Δήμο. Εκείνος με τη σειρά του την κατέθεσε για έγκριση στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, το οποίο επρόκειτο χθες βράδυ να την εξετάσει. Ωστόσο, το αίτημα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χίου, να διερευνηθούν πια δεδομένα δόθηκαν από το Δήμο και κυρίως με ποια διαδικασία αποφασίστηκε η ανάθεση της μελέτης, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι Χιώτες αρχιτέκτονες, έπρεπε να είχε προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, προβλημάτισαν τα μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και ανέβαλε τη συζήτηση του θέματος για επόμενη συνεδρίαση του.

«Ο δημοτικός κήπος δεν είναι ένα τυχαίο σημείο του νησιού. Είναι η καρδιά της πρωτεύουσας, η βιτρίνα της και είναι από μόνο του παράλογο ο Δήμος να αποδέχεται από τον κάθε καλοπροαίρετο ιδιώτη να αναθέτει όπου θέλει μια τόσο σημαντική αρχιτεκτονική μελέτη», τόνισαν σε παρέμβαση τους εκπρόσωποι του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χίου.

Οι Χιώτες αρχιτέκτονες επιμένουν ότι για ένα τόσο μείζον θέμα για τη διαμόρφωση της πρωτεύουσας έπρεπε για λόγους αρχής και ηθικής να είχε υποδειχθεί στον ενδιαφερόμενο ιδιώτη – δωρητή να είχε προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Να είχαν κατατεθεί προτάσεις από όλους τους ενδιαφερόμενους κι εκεί φυσικά δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί η συμμετοχή από κανένα γραφείο, ακόμα και εκτός Χίου.

Η δυσαρέσκεια των τοπικών αρχιτεκτόνων ουσιαστικά εκφράζεται κατά του συναδέλφου τους δημάρχου Χίου, απ’ τον οποίο ανέμεναν, για μια τόσο συμβολική μελέτη, αν μη τι άλλο τη δυνατότητα κατάθεσης ιδεών από αρχιτεκτονικά γραφεία του νησιού. 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση