15.5.2024 7:37

Εκτενές αφιέρωμα της Καθημερινής στα μονοπάτια της Χίου

Η «Καθημερινή» παρουσιάζει ένα μοναδικό αφιέρωμα στην ενιαία πεζοπορική διαδρομή 92 χιλιομέτρων της Χίου, ένα ταξίδι μέσα από μονοπάτια που συνδέουν ιστορία, φύση και παράδοση.

Μονοπάτια που αλλού μοσχομυρίζουν ρίγανη κι αλλού ρετσίνι, συναντούν βυζαντινά μοναστήρια, παλιά ορυχεία και εγκαταλελειμμένα χωριά, και περνούν από πετρόχτιστα καστροχώρια για να φτάσουν σε παραλίες με καταγάλανα νερά, διασχίζουν τα βουνά και τις πεδιάδες αυτού του ιδιαίτερου νησιού του Βορείου Αιγαίου. Από τα μαστιχόδεντρα και τους ελαιώνες στα νότια μέχρι την άγρια ομορφιά, τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά του βορρά, παλιά μονοπάτια καθαρίστηκαν, σηματοδοτήθηκαν και ενώθηκαν σε μια ενιαία διαδρομή από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, χάρη στην ιδέα του Συλλόγου Φίλων Μονοπατιών Χίου.

Χίος: Η ενιαία διαδρομή 92 χλμ. που θα αγαπήσουν οι φίλοι του trekking

Η μεγαλύτερη περιπατητική διαδρομή του νησιού ξεκινά νοτιοδυτικά από το γραφικό λιμανάκι του Λιθίου, ενός από τα 24 μαστιχοχώρια, διασχίζει πολλά γνωστά και άγνωστα αξιοθέατα της Χίου, και φτάνει μέχρι τα Θερμά Λουτρά των Αγιασμάτων στα βορειοδυτικά. Αν σας φοβίζουν τα 92 χιλιόμετρα, μπορείτε να επιλέξετε μία από τις 8 μικρότερες διαδρομές που τη συνθέτουν. Μπορείτε να περπατήσετε από ή προς τα ιστορικά μοναστήρια της Νέας Μονής, των Αγίων Πατέρων και της Μονής Μουνδών, να επισκεφτείτε τα μεσαιωνικά χωριά του Αναβάτου και των Αυγωνύμων, να περάσετε από τα παλιά μεταλλεία αντιμονίου της Κεράμου, να δείτε το εγκαταλελειμμένο χωριό της Παλιάς Ποταμιάς, τους νερόμυλους και τα αλώνια της Βολισσού.

Αν σας αρέσει το trekking, στη Χίο θα ανακαλύψετε ένα άτυπο γεωπάρκο με ποικιλόμορφα τοπία, πολλά ιδιαίτερα μνημεία και μια πληθώρα εμπειριών, από υδροθεραπεία και εισπνοθεραπεία, μέχρι οινογνωσία και ορνιθοπαρατήρηση, που μπορείτε να συνδυάσετε με το περπάτημα, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ