Χίος Πόλη

20/12/18 9:11

τελ. ενημ.: 20/12/18 9:19

ΔΕΥΑΝ Χίου: Δεν φεύγει το αντλιοστάσιο των λυμάτων από τα Ταμπάκικα

Μιλάει για όλα εκτός από τον αγωγό που ανακάλυψε το Λιμεναρχείο Χίου από το αντλιοστάσιο μέχρι και 50 μέτρα μέσα στη θάλασσα.

Την άρνησή της να συζητήσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο απομάκρυνσης του προβληματικού αντλιοστασίου από την περιοχή των Ταμπάκικων διατυπώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑ Χίου, σημειώνοντας ότι οι εγκαταστάσεις είναι καθόλα νόμιμες και ότι προϋπήρχαν τις χάραξης αιγιαλού και παραλίας.

Παράλληλα χαρακτηρίζει ανυπόστατα τα δημοσιεύματα των τοπικών Μ.Μ.Ε. που αναδεικνύουν το θέμα σε όλη του τη διάσταση, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία περιβαλλοντική μόλυνση ή όχληση ιδιωτικού χώρου.

Από την απάντηση βέβαια της ΔΕΥΑ Χίου λείπει το βασικότερο στοιχείο που αναδείχθηκε μέσα από τα ρεπορτάζ, αυτό της ύπαρξης αγωγού που ανακάλυψε το τελευταίο διάστημα το Λιμεναρχείο Χίου που ξεκινά από το αντλιοστάσιο και φθάνει μέχρι και 50 μέτρα σε απόσταση από τη στεριά.

Αναλυτικά η απάντηση της ΔΕΥΑΝ Χίου

Οι καταγγελίες που αναφέρονται σε δημοσιεύματα περί περιβαλλοντικής μόλυνσης, παράνομων εγκαταστάσεων, εργασιών χωρίς άδεια και όχλησης ιδιωτικού χώρου, κατά την ΔΕΥΑ Χίου δεν έχουν καμία πραγματική βάση και η λειτουργία των εγκαταστάσεων είναι σύμφωνα με τους προβλεπόμενους όρους.

Επανειλημμένα, σε βάθος χρόνου σχεδόν δεκαετίας η ΔΕΥΑΝΧ γίνεται αποδέκτης αιτήσεων ιδιωτών και παρεμβάσεων κατόπιν καταγγελιών τους από πλήθος φορέων και υπηρεσιών,  για την να απομάκρυνση του αντλιοστασίου της οδού Καλουτά από την περιοχή, πράγμα που, όπως έχει κατ' επανάληψη απαντηθεί, είναι τεχνικά επικίνδυνο, με πιθανές αρνητικές συνέπειες σε χιλιάδες νοικοκυριά και το περιβάλλον και τόσο δαπανηρό που η μεταφορά του δεν δικαιολογείται. Οι καταγγελίες που αναφέρονται, έχουν επανειλημμένα διερευνηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και επί του παρόντος διερευνούνται και από την δικαιοσύνη.

Η λειτουργία του αντλιοστασίου συνίσταται στην συλλογή των λυμάτων των περιοχών Ομηρούπολης και βόρειας περιοχής δημοτικής ενότητας Χίου και προώθησης τους στο βιολογικό σταθμό Χίου για τελική επεξεργασία, εξυπηρετώντας χιλιάδες κατοικίες.

  • Η εγκατάσταση κατασκευάσθηκε απολύτως νόμιμα το 1983 από την τότε νομαρχία Χίου, τοπικό εκπρόσωπο του Ελληνικού Δημοσίου με όλες τις απαραίτητες μελέτες και αδειοδοτήσεις  για την κατασκευή του.
  • Το 1988 έγινε παράδοση των εγκαταστάσεων στην ΔΕΥΑΧ καθώς ήταν υποχρεωμένη εκ του νόμου να αναλάβει την ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου Χίου.
  • Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις  προϋπήρχαν κατά πολύ χρονικά της χάραξης αιγιαλού και παραλίας στην περιοχή το 1999.
  • Η ΔΕΥΑΝΧ έχει αιτηθεί τον ορθό επανακαθορισμό αιγιαλού στην περιοχή.

Για την απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων και την προστασία των δημοτών αλλά και του περιβάλλοντος η ΔΕΥΑΝΧ έχει εγκατεστημένο σύστημα τηλεμετρικής παρακολούθησης με αυτόματη ενεργοποίησης εφεδρεία και ενημέρωση σε περίπτωση βλάβης. Εκτελούνται επίσης τακτικά και έκτακτα εφόσον χρειασθεί εργασίες συντήρησης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού τους. Για τις εργασίες αυτές δεν απαιτείται καμία άδεια και προβλέπεται η ελεύθερη πρόσβαση προς τις εγκαταστάσεις. Κατά την διενέργεια εργασιών συντήρησης τα προηγούμενα χρόνια τα συνεργία της υπηρεσίας αντιμετωπίζουν οχλήσεις και καταγγελίες που συνεπάγονται ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι συνεχόμενες οχλήσεις δυσχεραίνουν έως και κατά περιπτώσεις αναβάλουν προγραμματισμένες εργασίες σε βάρος του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος.

Η ΔΕΥΑΝΧ είναι εταιρεία του δημότη της Χίου και λειτουργεί για τον δημότη. Τα οποιαδήποτε  προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι προβλήματα του δημότη και τις οποιαδήποτε οικονομικές δαπάνες πρέπει να καλύψει είναι κόστη για τον δημότη της Χίου.

Τέλος σημειώνοντας ότι για τις καταγγελίες που έχουν λάβει ευρεία δημοσιότητα στα τοπικά ΜΜΕ η υπηρεσία δεν έχει ερωτηθεί, η ΔΕΥΑΝΧ υπενθυμίζει ότι είναι πάντοτε διαθέσιμη για πληροφόρηση προς τους δημότες και τα ΜΜΕ, τόσο η υπηρεσία όσο και η διοίκηση.

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση