Χίος Πόλη

11/12/17 22:08

τελ. ενημ.: 12/12/17 11:20

ΒΙΝΤΕΟ- Μελέτη αποκατάστασης του ΡΕΞ με δωρεά της Αγγελικής Φράγκου

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκ. ευρώ από ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Πέρασαν σχεδόν 15 χρόνια από τη στιγμή που ο τελευταίος ιδιώτης εγκατέλειπε το ιστορικό κτίριο του ΡΕΞ, σηματοδοτώντας την περίοδο της αχρηστίας και του μαρασμού ενός από τα πιο εμβληματικά κτίρια της πόλης.

Οι προσπάθειες των τελευταίων ετών για ανακατασκευή του κτιρίου και πλήρης χρήσης του, έπεσαν στο κενό αφού το μεγάλο κόστος των εργασιών απαιτούσαν όχι μόνη τη συμβολή του Δήμου αλλά και ιδιώτη που θα έβαζε βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου το κτίριο να καταστεί πλήρως λειτουργικό.

Η ευχάριστη είδηση, που προ ημερών μετέδωσε ο «π», επιβεβαιώθηκε και τυπικά το βράδυ της Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο με τον Μανώλη Βουρνού να αποκαλύπτει ότι η Χιώτισσα εφοπλιστής Αγγελική Φράγκου αναλαμβάνει το κόστος της επικαιροποίησης των μελετών αποκατάστασης του κτιρίου.

Η τελευταία μελέτη, είχε εκπονηθεί πριν από 15 χρόνια από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η οποία προέβλεπε έργα συνολικού προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ.

Ο Δήμος Χίου κατάφερε να εντοπίσει ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ολική ανάπλαση του κτιρίου, που δέχεται προτάσεις από τον προσεχή Ιανουάριο και στο οποίο μπορούν να ενταχθούν δημόσια κτίρια μεγάλου μεγέθους και προϋπολογισμού, που παίζουν σημαντικό ρόλο στον χαρακτήρα των πόλεων.

Η συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται σε 2,5 εκ. ευρώ γεγονός που απαιτεί την επικαιροποίηση της παλαιότερης μελέτης και την δραστική περικοπή των δαπανών, κάτι που θεωρείται εφικτό.

Η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία θεάτρου και κινηματογράφου χωρίς επί του παρόντος να συζητείται το ενδεχόμενο παραχώρησής του σε ιδιώτη.