10.7.2024 12:15

Από τον Σεπτέμβρη το πρώτο δρομολόγιο υδροπλάνων που θα συνδέει τη Χίο και τα Ψαρά (Video)

Το δρομολόγιο θα έχει διάρκεια 17 λεπτών - Σε δεύτερη φάση θα συνδεθούν όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου μεταξύ τους και στη συνέχεια θα υπάρξει σύνδεση με Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024, η Χίος και τα Ψαρά θα φιλοξενήσουν τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις υδροπλάνων, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στις μεταφορές στα νησιά του Αιγαίου. Ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου, Παντελής Λεγάτος, σε σημερινές του δηλώσεις έδωσε πληροφορίες σχετικά με τις πτήσεις αυτές και τα μελλοντικά δρομολόγια.

Το Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική πτήση με άδειο υδροπλάνο για να ελεγχθούν οι διαδικασίες προσθαλάσσωσης και προσέγγισης στο λιμάνι. Ο κ. Λεγάτος ανέφερε ότι το υδροπλάνο θα αντιμετωπιστεί σαν κανονικό σκάφος, δεδομένου ότι το σημείο πρόσδεσης (το σημείο όπου δένει το Psara Glory) δεν έχει ακόμη αδειοδοτηθεί. "Θα δούμε τη διαφορά του υψομετρικού του κρηπιδώματος με το υδροπλάνο και αν θα χρειαστεί κάποια ράμπα ώστε να γίνει άμεσα η επιβίβαση και η αποβίβαση των πρώτων επιβατών," δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την Κυριακή, η δοκιμαστική πτήση θα πραγματοποιηθεί με επίσημους καλεσμένους. 

Η πρώτη επίσημη γραμμή που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο θα είναι Χίος-Ψαρά, καθώς τα υδατοδρόμια σε αυτά τα δύο νησιά έχουν πλήρη αδειοδότηση. "Η πτήση μέχρι τα Ψαρά διαρκεί 17 λεπτά, ενώ η πτήση μέχρι τις Οινούσσες διαρκεί 8 λεπτά," ανέφερε ο κ. Λεγάτος. Επίσης, αναμένεται να προστεθούν προορισμοί όπως η Λέσβος και η Λήμνος.

Η μακροπρόθεσμη προοπτική της εταιρείας είναι να συνδέσει όλα τα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Σύμφωνα με τον κ. Λεγάτο, το πρώτο έτος θα επικεντρωθεί στη διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου, ενώ το δεύτερο έτος θα προστεθούν και οι υπόλοιπες πτήσεις.

Ένα από τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι αρχές είναι η ζημιά που προκλήθηκε στον νότιο λιμνοναυραχίονα από το πλοίο "Νήσος Σάμος". Όπως εξήγησε ο κ. Λεγάτος, όλες οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από ασφαλιστική εταιρεία. "Είμαστε σε φάση δημοπράτησης και θεωρούμε ότι η αποκατάσταση θα διαρκέσει περίπου δύο με τρεις μήνες," είπε, προσθέτοντας ότι η ζημιά δεν επηρεάζει τη θέση της πλωτής προβλήτας που θα χρησιμοποιηθεί για τα υδροπλάνα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ