3.7.2019 15:35

Από χαντάκι σε χαντάκι τα αυτοκίνητα στον ΕΥΟΔΟ

Ο ένας και μοναδικός ελεύθερος χώρος στάθμευσης οχημάτων στο κέντρο της πόλης θυμίζει σεληνιακό τοπίο από τους κρατήρες

Πριν από δύο μήνες ο «π» είχε αναδείξει την επικινδυνότητα που κρύβει ο χώρος στάθμευσης στον ΕΥΟΔΟ, αφού υπάρχουν τεράστιες λακκούβες και χαντάκια, που οι οδηγοί -ειδικά με χαμηλά αυτοκίνητα- δεν μπορούν εύκολα να αντιληφθούν με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τόσο οι ίδιοι όσο και τα οχήματα τους.

Μπορεί η Περιφερειακή Ενότητα να μερίμνησε για τον περιβάλλοντα χώρο του πάρκινγκ και την καθαριότητα του, ωστόσο οι αρμοδιότητες που έχει περιορίζονται εκεί, μιας και τα υπόλοιπα αφορούν την Εφορία Αρχαιοτήτων με αποτέλεσμα η στάθμευση να μετατρέπεται σε καθημερινό μαρτύριο.

Το περιστατικό

Το πρωί της Τετάρτης ο «π» δέχθηκε τηλεφώνημα από την Μ. Μ. της οποίας το αυτοκίνητο χτύπησε στην μεγαλύτερη λακκούβα του ΕΥΟΔΟΥ, με αποτέλεσμα η ζημιά να είναι πολύ σοβαρή. Το ευτυχές είναι ότι αναφερόμαστε σε υλικές ζημιές μόνο, καθώς η Μ.Μ. δεν τραυματίστηκε, ωστόσο αν δεν ληφθεί άμεσα κάποιο άμεσο μέτρο η συμπολίτισσα μας δεν θα είναι η τελευταία παθούσα.

Αφού έγινε το ατύχημα κάλεσε ιδιωτική υπηρεσία για να μεταφέρει το όχημα της από εκεί και κατόπιν επικοινώνησε με την Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου Χίου προκειμένου να αναφέρει το περιστατικό. Από εκεί πήρε την εξής απάντηση: «θα το μεταφέρουμε στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ωστόσο καλό θα ήταν να υποβάλλεται μήνυση». Χωρίς ποτέ, όπως ανέφερε η ίδια στον «π» να της πουν ποιον να μηνύσει. «Καταλαβαίνω ότι δεν μπορεί να φτιαχτεί για τον οποιοδήποτε λόγο το πάρκινγκ. Δεν μπορεί ούτε μία πινακίδα να τοποθετηθεί, για να γνωρίζουν οι οδηγοί τον κίνδυνο που κρύβει το σημείο;» αναρωτιέται.

Η τραγική ειρωνεία

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι η Μ.Μ. είναι υπάλληλος της Αρχαιολογίας και συγκεκριμένα βρίσκεται στο κομμάτι της ασφάλειας των έργων της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Στο σημείο αυτό βρέθηκε για να επιβλέψει τρέχον έργο που υλοποιείται στον ΕΥΟΔΟ και είναι υπό την επίβλεψη της Υπηρεσίας της. Όπως η ίδια τονίζει θα κάνει μήνυση όπως της υπέδειξαν οι δημοτικοί υπάλληλοι και θα τα βάλει ακόμη και με την ίδια της την Υπηρεσία αν τελικά εκείνη ευθύνεται, γιατί η ζημιά που μπορεί να γίνει στον επόμενο συμπολίτη μας ίσως να είναι και ανεπανόρθωτη.

Απόσπασμα από το δημοσίευμα του «π» στις 8/4/2019

Πέρα από την συμπεριφορά των αρχαιολογικών υπηρεσιών κατά το δοκούν (βλ. περίπτωση Σούδας) οι πολίτες δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί καταστρέφεται μια μελλοντική ανάδειξη αρχαιοτήτων, όταν στο χώρο στάθμευσης γίνουν τα αναγκαία επιφανειακά έργα αποκατάστασης του. Η απολύτως απαραίτητη οδοστρωσία κι η τοποθέτηση ενός αρχικού ασφαλιστικού υλικού που θα προσδώσει στον χώρο τη σημερινή του διάσταση.

Είναι τόσο δύσκολη η εκκίνηση ενός υπηρεσιακού διαλόγου που θα καταλήξει στην αυτονόητη απόφαση; Θα επιτρέψει τις απολύτως απαραίτητες επισκευαστικές επεμβάσεις ώστε ο χώρος να παραμείνει στη διάθεση των πολιτών ώσπου να ιεραρχηθεί από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες ως τόπος περεταίρω διερεύνησης. Ως τότε οι επεμβάσεις να μην θέσουν στον παραμικρό κίνδυνο τα πιθανά υπόγεια αρχαιολογικά στοιχεία.

 

Αν η κυρία που αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το περιστατικό που έζησε είχε τραυματιστεί στη μέση της σοβαρά, λόγω του κραδασμού, ποιος άραγε θα έπαιρνε τη ευθύνη; Θα την λάμβανε κανείς ή θα έφταιγε για ακόμη μία φορά ο πολίτης που δεν είδε, που δεν ήταν προσεκτικός οδηγός; Πολύ θα θέλαμε να λάβουμε μία απάντηση από τους υπεύθυνους του δημοτικού χώρου στάθμευσης για την ιστορία της συμπολίτισσας μας που έμεινε χωρίς μεταφορικό μέσο και που κανείς από ότι φαίνεται δεν θα αναρωτηθεί αν μπορεί να το επισκευάσει ή να το αντικαταστήσει με ένα καινούργιο…

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ