15.5.2024 9:22

Υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει καύσωνα και αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα

Ένα κύμα υψηλών θερμοκρασιών και αφρικανικής σκόνης αναμένεται να πλήξει την Ελλάδα από αύριο, λόγω ενός υποτροπικού αεροχείμαρρου που πλησιάζει τη χώρα. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι πολλές περιοχές θα δουν τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 30-32 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα νότια και την Κρήτη ενδέχεται να αγγίξει τους 34-36 βαθμούς, συνοδευόμενος από νοτιάδες. Η αφρικανική σκόνη αναμένεται να έχει έντονη και επίμονη παρουσία, επιδεινώνοντας το αίσθημα δυσφορίας.

Οι πρώτες περιοχές που θα επηρεαστούν είναι η δυτική και νότια Ελλάδα, με τη θερμοκρασία να υπερβαίνει τους 30 βαθμούς. Από το Σάββατο 18 Μαΐου, ο καύσωνας θα ενταθεί σε περιοχές που είναι ευάλωτες στη ζέστη, όπως η Κρήτη, η Βοιωτία, η Φθιώτιδα, η Αχαΐα, η Ηλεία, η Αργολίδα και τα Δωδεκάνησα, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 35 βαθμούς. Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη αναμένονται θερμοκρασίες άνω των 30 και 27 βαθμών αντίστοιχα.

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί ότι ο υποτροπικός αεροχείμαρρος, ένα "μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα αέρα με πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμους σε μεγάλα υψόμετρα", είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Αυτός ο αεροχείμαρρος, σε συνδυασμό με τους νοτιάδες, θα φέρει υψηλές θερμοκρασίες και σκόνη στην Ελλάδα μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ