6.4.2023 6:42

Έγκλημα από εδώ και στο εξής η παραβίαση της ΛΕΑ

Με ποινή ισόβιας κάθειρξης θα βρεθούν αντιμέτωποι οδηγοί που υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας ή οδηγούν στη ΛΕΑ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 5039/2023 «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023» που μεταξύ άλλων αυστηροποιεί τις ποινές για τους οδηγούς που προκαλούν τροχαία ατυχήματα λόγω υπερβολικής ταχύτητας και κίνησης στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ).

Ειδικότερα, ο νέος νόμος έφερε τροποποίηση του Άρθρου 290 «Επικίνδυνη Οδήγηση» του Ποινικού Κώδικα ώστε πέρα από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και την οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, οι ποινές να είναι αυστηρότατες και για την οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα, αλλά και για την οδήγηση στη Λ.Ε.Α.

Οι ποινές για τους παραβάτες θα ξεκινούν με φυλάκιση έως 3 έτη και θα φτάνουν έως και την ισόβια κάθειρξη εάν προκληθεί θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Οι ποινές που αυστηροποιήθηκαν

– Οδήγηση οχήματος σε αυτοκινητόδρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα 60 χλμ./ώρα και άνω από το όριο ταχύτητας (30 χλμ./ώρα και άνω για λεωφορείο ή φορτηγό)

– Οδήγηση εντός κατοικημένης περιοχής ή σε άλλο δίκτυο με ταχύτητα 40 χλμ. και άνω από το όριο ταχύτητας (20 χλμ./ώρα και άνω για λεωφορείο ή φορτηγό).

– Οδήγηση στη ΛΕΑ, εκτός των περιπτώσεων αποκλειστικού προορισμού της, δηλαδή από οχήματα επείγουσας ανάγκης (ΕΚΑΒ, πυροσβεστική κ.ο.κ.) και σε περίπτωση έκτακτη ανάγκης (όπως ατύχημα).

Τότε, προβλέπεται:

– Φυλάκιση έως 3 έτη: Αν προέκυψε κίνδυνος σε ξένα πράγματα

– Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους: Αν προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο

– Φυλάκιση έως 10 έτη: Αν είχε ως αποτέλεσμα βαριά σωματική βλάβη ή σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις

– Φυλάκιση τουλάχιστον 10 έτη: Αν προκλήθηκε θάνατος ανθρώπου – Έως και ισόβια κάθειρξη: Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ