Στάμος Διαμάντας: Ο «μαέστρος» του Gelato Artigianale

Dec
15

Ένα ταξίδι στην χριστουγεννιάτικη Αθήνα ήταν αρκετό για να με κάνει να αγαπήσω ακόμη περισσότερο το παγωτό ή για να είμαι απόλυτα ακριβής το gelato. Το γιατί θα στο πω παρακάτω, όμως για αρχή να διευκρινίσουμε τις διαφορές μεταξύ ελληνικού παγωτού και gelato artigianale, γιατί υπάρχουν και δεν θέλω να σκεφτείς με τον κλασσικό τρόπο «έλα μωρέ όλα τα ίδια είναι»…  Το gelato artigianale είναι περισσότερο κρεμώδες από το παγωτό, διαθέτει μαστιχωτή υφή και μυρίζει… Ιταλία. Δεν σου λέω φυσικά ότι και το ελληνικό παγωτό δεν έχει τη χάρη του, αλλά κάθε λαός στο είδος του.

Gelato artigianale…

Καταρχήν να συμφωνήσουμε για αρχή  ότι οι Ιταλοί αν για κάτι φημίζονται στον γαστρονομικό χώρο παγκοσμίως είναι για την πίτσα, τα ζυμαρικά και το gelato τους. Είναι σαν να κυλάει στο DNA τους ο τρόπος παρασκευής αυτών των κατηγοριών. Δεν υπάρχει κατάλληλος χρόνος για ένα ολόφρεσκο gelato ακόμη και αν το θερμόμετρο δείχνει σχεδόν μηδενικές τιμές. Το gelato είναι κάτι παραπάνω από ένα γλυκό, είναι ιδέα, είναι τρόπος σκέψης και νοοτροπίας. Θα μου πεις εμείς είμαστε Έλληνες και έχουμε διαφορετικές συνήθειες και εγώ θα σου πω ότι δεν έχεις δίκιο, αλλά σκέψου ότι σε όποιες κατηγορίες θέλαμε να εκσυγχρονιστούμε και να εξευρωπαϊστούμε το κάναμε και αποδείξαμε περίτρανα ότι μπορούμε σαν λαός να συμβαδίσουμε. Σε ένα gelato θα κολλήσουμε;

Το πιο ρομαντικό γλυκό

Η θερμοκρασία έχει πέσει αρκετά περίπου 12 βαθμούς πρέπει να είχε εκείνο το βράδυ της Κυριακής. Το κέντρο της Αθήνας σχεδόν άδειο (λες και όλοι είναι φτιαγμένοι από ζάχαρη, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα) και ανηφορίζω από την οδό Νίκης προς τη Φιλελλήνων. Μπροστά μου είναι ένα ζευγάρι πολύ ερωτευμένο δεν ήταν πάνω από 30 χρονών κανένας από τους δύο. Τους παρατηρώ για ώρα, μιας και περπατάω από πίσω τους σχεδόν σε όλη τη διαδρομή. Είναι πολύ σφιχτά αγκαλιασμένοι και γελάνε δυνατά… Μέχρι που διαπιστώνω ότι ο άντρας κρατάει στα χέρια του ένα χωνάκι  παγωτό και το μοιράζεται με την κοπέλα, τρώνε και οι δύο ένα. Αν δεν είσαι ρομαντικός άνθρωπος θα σκεφτείς χίλια δύο για να ισοπεδώσεις τη στιγμή αλλά μην το κάνεις σε παρακαλώ. Εκεί που θέλω να καταλήξω λέγοντας σου αυτή τη σύντομη ιστορία είναι ότι τελικά δεν υπάρχει πιο ρομαντικό γλυκό από αυτό. Εξάλλου οι Ιταλοί το γνωρίζουν καλά αυτό για αυτό και πάντα στο πρώτο ραντεβού (καλά δεν είναι και νόμος) συνηθίζεται να κάνουν βόλτα με τα πόδια τρώγοντας gelato artigianale.

Γιατί όχι;

Είναι κρεμώδες, υγιεινό, νόστιμο και…ρομαντικό, τι άλλο θέλεις από ένα γλυκό πες μου; Πολλοί από εμάς το έχουμε συνδέσει με το καλοκαίρι, κάτι που είναι λάθος γιατί το gelato είναι γλυκό των 365 ημερών σύμφωνα με του ιδρυτές του, αλλά ακόμη και έτσι να είναι σκέψου λίγο διαφορετικά. Το καλοκαίρι το αγαπάμε, ειδικά εμείς οι Έλληνες. Γιατί λοιπόν να μην κρατήσουμε κάτι που μας θυμίζει την ομορφότερη εποχή του χρόνου στην καθημερινότητα μας; Βλέπεις τα σορτσάκια και τα μαγιό είναι λίγο δύσκολο να τα φοράμε τον Γενάρη. 

Αν όχι στο Cake It που αλλού;

Με την επιστροφή μου στο νησί έχω ακόμη τόσο έντονη την εικόνα αυτή από εκείνο το βράδυ που θέλω απαραιτήτως να φάω και εγώ. Αναρωτιέμαι αν στη Χίο διαθέτουμε gelato και διαπιστώνω ότι και το αυθεντικό ιταλικό παγωτό έχουμε και απέχει μόλις λίγα βήματα από το σημείο που στεγάζεται η εφημερίδα. Η λύση βρέθηκε στο Cake It και ο Στάμος για ακόμη μία φορά με έκανε να φύγω με το μεγαλύτερο χαμόγελο που διαθέτω. Οι λόγοι που συνέβη αυτό είναι δύο. Ο πρώτος είναι γιατί του είπα την ιστορία μου και εκείνος μου είπε ότι το gelato είναι η αδυναμία του και στην παρασκευή και στην κατανάλωση (έχουν και οι ζαχαροπλάστες τις αδυναμίες τους) και ο δεύτερος γιατί το δοκίμασα.

Ζαχαροπλάστης – μαέστρος

Πιστεύω ακράδαντα πια ότι ο νεαρός ζαχαροπλάστης και ιδιοκτήτης του Cake it είναι γεννημένος για να κάνει αυτή τη δουλειά. Θεόσταλτος στον χώρο της ζαχαροπλαστικής, ενημερωμένος και διαβασμένος για όλα. «To gelato artigianale είναι μαγικό και είναι σαν να φτιάχτηκε περισσότερο για τους χειμερινούς μήνες όσο περίεργο και να ακούγεται. Είναι ένα γλυκό γεμάτο θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες γάλακτος, που μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια κατηγορία άμεσης αφομοίωσης στον οργανισμό, ελάχιστα λιπαρά - μόλις 5%-  και χαμηλής καύσης υδατάνθρακες και φτιαγμένο εξολοκλήρου από αγνά υλικά. Τους τελευταίους δεν μπορεί να μας εκμυστηρευτεί τον λόγο που τους χρησιμοποιεί αλλά μας διαβεβαιώνει ότι είναι εκείνοι οι υπεύθυνοι κάνουν το παγωτό τόσο πλούσιο και χορταστικό γλύκισμα αφήνοντας έξω τις ενοχές για τις περίσσιες καμπύλες. Για να καταλάβεις ένας άνθρωπος μπορεί να ζήσει μόνο καταναλώνοντας το» εξηγεί. Μας διαβεβαιώνει δε ότι στο gelato που παρασκευάζει στο εργαστήριό του δεν χρησιμοποιείται ίχνος συντηρητικών, τεχνητών αρωμάτων, χρωστικών και υδρογονωμένων -trans- λιπαρών.

Το απίστευτο είναι ότι όλες οι γεύσεις που διαθέτει στο ψυγείο του προσαρμόζονται ανάλογα με την εποχή, καθώς μία βασική του αρχή είναι να χρησιμοποιεί υλικά που βρίσκονται στην κατάλληλη περίοδο τους. Στις γεύσεις του επιλέγει να προσθέτει ελληνικά χαρακτηριστικά μόνο και είναι μεγάλος λάτρης και υποστηρικτής των τοπικών προϊόντων, κάτι που θα γίνεται αντιληπτό από την πρώτη επίσκεψη στο κουκλίστικο ζαχαροπλαστείο του.

«Στην Ιταλία τους γνώστες του gelato τους έχουν σε μεγάλη εκτίμηση οι Ιταλοί. Σκέψου ότι τους χαρακτηρίζουν μαέστρους του gelato», μου λέει. Μετά από τη δοκιμή που έκανα «βαφτίζω» τον Στάμο μαέστρο του gelato και προκαλώ να σπεύσετε για μία δοκιμή. Σε μερικές ημέρες η καρδιά των εορτών θα χτυπήσει δυνατότερα, όλα θα λάμψουν και οι ψυχές μας θα γεμίσουν αγάπη. Κάντε τη διαφορά και περάστε αυτά τα Χριστούγεννα με gelato (tip: βάλτε σε ένα μπολ μελομακάρονο και από πάνω μία δόση από το παγωτό). Αν δεν έχει θέση σε τέτοιες μέρες το πιο ρομαντικό γλυκό του κόσμου τότε ποιο;

Σχόλια άρθρου: 0