7.5.2014 12:26

«Να ενταχθούμε στις ανεπτυγμένες περιφέρειες της Ευρώπης»

Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ» ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΟΝ «π» ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΑΝΕΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΕ ΑΥΤΑ

Διαθέτει πολιτική εμπειρία και αυτό γίνεται άμεσα εμφανές σε όποιον συνομιλήσει μαζί της. Το επικοινωνιακό της χάρισμα τη βοηθά να ξεπερνά τις «δυσκολίες» ακόμη και μιας συνέντευξης, δείγμα του ότι γνωρίζει πολύ καλά τι θέλει να πει και με ποιο τρόπο. Η Χριστιάνα Καλογήρου έχει περάσει από διάφορα πολιτικά στάδια. Την πρωτογνωρίσαμε βουλευτή Λέσβου, την μάθαμε ακόμη περισσότερο από την θητεία της ως Γεν. Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και τώρα διεκδικεί την θέση της Περιφερειάρχη με τον συνδυασμό «ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ».
Στην συνέντευξη που ακολουθεί, η κ. Καλογήρου αποτυπώνει τις σκέψεις της για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός της Περιφερειακής Διοίκησης και εξηγεί με ποιους τρόπους ο συνδυασμός της θα εντάξει, όπως αναφέρει, το Βόρειο Αιγαίο στις ανεπτυγμένες περιφέρειες.

 

ΕΡ. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι με την υποψηφιότητά σας συμπληρώνεται ένας κύκλος παρουσίας στα πολιτικά δρώμενα με αντίστροφη φορά από τα συνηθισμένα. Από βουλευτής, Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τώρα υποψήφια Περιφερειάρχης. Πώς το βιώνετε όλο αυτό;

ΑΠ. Θα το έθετα διαφορετικά. Με την υποψηφιότητά μου ανοίγει ένας νέος, εξαιρετικά ενδιαφέρων, πολιτικός κύκλος, καθώς η Περιφέρεια είναι ένας θεσμός με προοπτική, σε ό,τι αφορά την επίλυση κρίσιμων προβλημάτων στο Βόρειο Αιγαίο. Ο πολιτικός κύκλος που αναφέρετε, ήταν για μένα μια εξαιρετικά γόνιμη φάση γνώσης και εμπειρίας. Ως βουλευτής είχα την ευκαιρία να προτάξω στη Βουλή τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Αιγαίο, αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν. Ως Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μου δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσω ακόμα καλύτερα τα νησιά μας, τις μεγάλες δυνατότητες που αναδύονται. Με αυτά τα εφόδια οι συνεργάτες μου και εγώ, στο συνδυασμό “Εμείς, για το Αιγαίο”, νιώθουμε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του αύριο και ζητούμε την ψήφο των συμπολιτών μας.

«Δεν αποδέχομαι την εικόνα του Βόρειου Αιγαίου ως μειονεκτικής περιοχής. Ήρθε η ώρα να αντιστρέψουμε στερεότυπα ετών, που θέλουν τα νησιά μας σε ένα απομακρυσμένο σημείο του χάρτη της επικράτειας».

ΕΡ. Το Βόρειο Αιγαίο παρουσιάζει μειονεκτήματα σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Που νομίζετε ότι οφείλονται;

ΑΠ. Δεν αποδέχομαι την εικόνα του Βόρειου Αιγαίου ως μειονεκτικής περιοχής. Ήρθε η ώρα να αντιστρέψουμε στερεότυπα ετών, που θέλουν τα νησιά μας σε ένα απομακρυσμένο σημείο του χάρτη της επικράτειας. Το Βόρειο Αιγαίο κρύβει ανεξάντλητες δυνατότητες ανάπτυξης και κυρίως ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Η Περιφέρεια μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για την αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής, του τουρισμού, της εκπαίδευσης. Βεβαίως, υπάρχουν και προβλήματα που χρειάζεται άμεσα να λυθούν. Η αποκατάσταση μιας ομαλής ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ των νησιών μας αλλά και με την ηπειρωτική Ελλάδα αποτελεί προϋπόθεση για την άμβλυνση των αναπτυξιακών και κοινωνικών ανισοτήτων που εμφανίζονται. Το θέμα για εμάς δεν είναι να μοιρολατρούμε γιατί υπάρχουν ανισότητες, αλλά να δράσουμε άμεσα για να ξεπεραστούν.

ΕΡ. Μπορεί ο τουρισμός από μόνος του να αποτελέσει, όπως και αλλού, τον βραχίονα για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας;

ΑΠ. Κοιτάξτε, η τουριστική ανάπτυξη μαζί με την καινοτόμα αγροτική παραγωγή μπορούν πράγματι να αποτελέσουν τους πυλώνες ανάπτυξης  για τη Χίο και όλα τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Μιλώντας ειδικά για τον τουρισμό, θεωρώ πως ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα άλμα, με βάση τόσο τους σημαντικούς τοπικούς πόρους όσο και την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά. Η βελτίωση των μεταφορών είναι ένα πρώτο καθοριστικό βήμα για την ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά υπάρχουν επίσης περιθώρια για προώθηση μορφών εναλλακτικού τουρισμού ή αγροτουρισμού. Η Χίος  είναι ένα νησί με ισχυρές πολιτιστικές  παραδόσεις και διαχρονικά μνημεία, που αξίζει να προβληθούν. Γενικά, το Βόρειο Αιγαίο πρέπει να αποκτήσει μια ισχυρή τουριστική ταυτότητα, ένα brand name, που θα ελκύει Έλληνες και ξένους επισκέπτες, πέραν της συμβατικής τουριστικής περιόδου. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω τις δυνατότητες που ανοίγονται με τις πύλες εισόδου από και προς την Τουρκία, όχι μόνο ως προς την υποδοχή επισκεπτών αλλά και ως προς την προβολή των δικών μας τουριστικών πλεονεκτημάτων.

«Θέλουμε να παίρνουμε τις αποφάσεις με διαφάνεια και τακτική λογοδοσία προς τους πολίτες για τα έργα μας.  Επιθυμούμε την αναβάθμιση του ρόλου των συλλογικών οργάνων της Περιφέρειας στη λήψη αποφάσεων».

ΕΡ. Διαπιστώνουμε σε μεγάλο βαθμό ότι η έννοια της περιφερειακής συνείδησης είναι δύσκολο να επιτευχθεί παρά το γεγονός ότι τα νησιά έχουν τα ίδια ή παρόμοια προβλήματα. Γιατί δεν μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος;

ΑΠ. Πιστεύω ότι η Περιφέρεια μέχρι σήμερα δεν εξάντλησε τις δυνατότητες που έχει για την επίτευξη του σημαντικού στόχου που περιγράφετε, της περιφερειακής συνείδησης. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο συνδυασμός μας “Εμείς, για το Αιγαίο” θα προτείνει, εφόσον τιμηθεί με την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη βελτίωση του “Καλλικράτη” σε ό,τι αφορά και στην περιφερειακή διοίκηση. Νομίζω ότι σε δύο σημεία υστέρησε η Περιφέρεια. Το πρώτο έχει να κάνει με μια απόσταση από τα προβλήματα και τις αγωνίες των συμπολιτών μας. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Θέλουμε να παίρνουμε τις αποφάσεις με διαφάνεια και τακτική λογοδοσία προς τους πολίτες για τα έργα μας.  Επιθυμούμε την αναβάθμιση του ρόλου των συλλογικών οργάνων της Περιφέρειας στη λήψη αποφάσεων. Είμαστε σταθερά υπέρ της ενεργοποίησης του θεσμού του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης. Αλλά πρώτα από όλα, η Περιφέρεια οφείλει να στηρίζει, στη δύσκολη αυτή φάση που περνά η χώρα μας, τους ασθενέστερους οικονομικά  πολίτες, να εκφράζει με πράξεις την αλληλεγγύη της.

ΕΡ. Η μεγάλη πρόκληση για την Περιφέρεια προφανώς θα είναι τα επόμενα χρόνια η Προγραμματική Περίοδος 2014-2020. Με ποια στόχευση θα ενεργήσετε;

ΑΠ. Με μια ξεκάθαρη αναπτυξιακή πολιτική, η οποία κυρίως θα στοχεύσει στον περιορισμό της ανεργίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος δράσης. Άναρχοι σχεδιασμοί, σπατάλη πόρων και εξυπηρετήσεις μικροσυμφερόντων δεν έχουν θέση στο πρόγραμμά μας. Η Περιφέρεια θα έχει για την περίοδο μέχρι το 2020 σημαντικούς κοινοτικούς πόρους, που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και την καινοτομία. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιλέγει την περιφερειακή διοίκηση ως τον πιο αποτελεσματικό θεσμό για την υλοποίηση πολιτικών ανάπτυξης και άμβλυνσης των αντιθέσεων. Θέλουμε να κινηθούμε δυναμικά ώστε σύντομα η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου θα συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ανεπτυγμένων Περιφερειών της Ευρώπης.

«Ο πολίτης θα πρέπει να νιώθει συμπαραστάτη την περιφερειακή διοίκηση και όχι πηγή γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, ακόμα και για μια απλή συναλλαγή ή εξυπηρέτηση».

ΕΡ. Ο θεσμός της Περιφέρειας δεν έχει εμβαθύνει στην καθημερινότητα των πολιτών με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες να νιώθουν τον τρόπο που ασκείται η διοίκηση απόμακρο και απρόσωπο. Φταίει κάτι γι’ αυτό; 

ΑΠ. Φταίει ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο μέχρι τώρα ασκείται η περιφερειακή διοίκηση. Για αυτό και θεωρούμε ότι η αλλαγή εκπροσώπησης στην Περιφέρεια πρέπει να συνδυαστεί με έναν άλλο, πιο προσιτό τρόπο διοίκησης και εξυπηρέτησης των πολιτών. Υπάρχει το εμπόδιο της γραφειοκρατίας, που κάνει δύσκολη την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Είναι ανάγκη να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες και σε επίπεδο Αντιπεριφέρειας, με ενίσχυση της υλικοτεχνικής τους υποδομής, με βάρος στις τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών, την ενίσχυση και ειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού στην Περιφέρεια. Ο πολίτης θα πρέπει να νιώθει συμπαραστάτη την περιφερειακή διοίκηση και όχι πηγή γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, ακόμα και για μια απλή συναλλαγή ή εξυπηρέτηση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μια αταλάντευτη πολιτική αποκέντρωσης, χωρίς κεντρικές παρεμβάσεις που αγνοούν τις ιδιαιτερότητες κάθε νησιού.

ΕΡ. Δυο έννοιες θα αναφέρουμε. «Μεταφορικό Ισοδύναμο» και «νησιωτικότητα». Έχουν δίκιο οι νησιώτες να πιστεύουν ότι από την κεντρική πολιτική σκηνή κανένα δεν λήφθηκε υπόψη;

ΑΠ. Νομίζω πως η παρατήρησή σας έχει βάση. Ας μην κρυβόμαστε, όσο πιο μικρό και απομακρυσμένο είναι ένα νησί στην περιφέρειά μας, τόσο μεγαλύτερη προσπάθεια απαιτείται για την εφαρμογή του νησιωτικού ισοδυνάμου. Θεωρούμε ότι είναι μια πρόκληση που οφείλουμε στα νησιά μας, ιδιαίτερα τα πιο απομακρυσμένα. Σε ό,τι αφορά τη νησιωτικότητα,  θεωρώ ότι είναι συνυφασμένη με την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης για την περιοχή μας, που να μη θεωρεί τις ιδιαιτερότητες κάθε νησιού ως μειονέκτημα και τη θάλασσα ως εμπόδιο στην επικοινωνία και την ανάπτυξη. Θα σημείωνα μόνο πως έχουμε μεγάλες δυνατότητες στο Αιγαίο να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη, στις μεταφορές, στο εμπόριο, στην εξαγωγική δραστηριότητα.

 

«Ο Σταμάτης Κάρμαντζης επέλεξε να είναι αντιπεριφερειάρχης σε αυτές τις εκλογές και αυτό τιμά το συνδυασμό μας και εμένα προσωπικά»

ΕΡ. Με τον Σταμάτη Κάρμαντζη υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη και την ομάδα των περιφερειακών σας συμβούλων τι μήνυμα επιθυμείτε να μεταδώσετε στους κατοίκους Χίου, Ψαρών και Οινουσσών;

ΑΠ. Ο Σταμάτης Κάρμαντζης επέλεξε να είναι αντιπεριφερειάρχης σε αυτές τις εκλογές και αυτό τιμά το συνδυασμό μας και εμένα προσωπικά. Πρόκειται για έναν άνθρωπο με εμπειρία, ιδέες και διάθεση για προσφορά, με δεσμούς με τους συμπολίτες μας στη Χίο. Αυτό είναι και η εγγύηση ότι ο Σταμάτης Κάρμαντζης θα είναι εδώ, δίπλα στις αγωνίες και τα αιτήματα των κατοίκων στη Χίο, τα Ψαρά, τις Οινούσσες. Είναι μια σημαντική παρουσία στο συνδυασμό μας, που αποτελείται από μία δυναμική ομάδα συνεργατών, με όραμα και θέληση για αλλαγή σελίδας στο Βόρειο Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ