2.11.2023 12:56

Το ιστορικό κέντρο της Χίου σε νέα εποχή - Βίντεο

Αλλάζουν τα πάντα περιμετρικά του Κήπου με τους πεζούς και τις εναλλακτικές μορφές μετακίνησης να κερδίζουν ζωτικό χώρο από τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και τα βαρέα οχήματα

Τη μοναδική ευκαιρία που έχει η Χίος να αναδείξει το ιστορικό της κέντρο, να το ενοποιήσει με το μεγάλο έργο της ανάπλασης του δημοτικού κήπου και να καταφέρει να παραδώσει περισσότερο ζωτικό χώρο στους πεζούς, καθιερώνοντας ήπιες μορφές κυκλοφορίας, ανέδειξε η παρουσίαση της μελέτης για την ανάπλαση των περιμετρικών δρόμων του Κήπου (Δημοκρατίας, Χιόνης, Πολυτεχνείου και Κέννεντυ) από τις μελετήτριες Ευγενία Μαρίνη και Άννα Μπενέτου.

Η παρουσίαση της μελέτης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου με τον Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη να σημειώνει ότι: «Η ολοκληρωμένη μελέτη ανακατασκευής και ανάπλασης των δρόμων Δημοκρατίας, Χιόνης, Πολυτεχνείου, είσοδος απλωταριάς έως την πύλη Ματζόρε του φρουρίου περιμετρικά του κήπου και την κεντρική μας πλατεία έρχεται να κουμπώσει στο μεγάλο έργο του κήπου και να αναδείξει επιτέλους με μοναδικό και υπέροχο τρόπο το ιστορικό μας κέντρο. Ένα όραμα δεκαετιών που υλοποιείται στα χέρια μας. Ευελπιστούμε ότι η νέα δημοτική αρχή στην οποία παραδίδουμε και αυτό το πραγματικά μεγάλο έργο θα το ολοκληρώσει και δεν θα το στερήσει από τις επόμενες γενιές».

Τι προβλέπεται να γίνει

Κάτοψη της οδού Πολυτεχνείου στο ύψος του Ομηρείου

Η μελέτη προβλέπει ότι θα διατηρηθούν οι δύο λωρίδες ομόρροπης κυκλοφορίας, όπου η μία θα χρησιμοποιείται για Ι.Χ. και η άλλη για τη συνύπαρξη Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ποδηλάτων.

Το κατάστρωμα της οδού θα στρωθεί με κυβόλιθο, υλικό που δεν θα ευνοεί την ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων αφού στόχος είναι η κίνηση των οχημάτων να γίνεται με 20 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Παράλληλα προβλέπεται η διεύρυνση των πεζοδρομίων των οδών και η επίστρωσή τους με λείο χυτό υλικό για απρόσκοπτο βάδισμα και ανώτερη χρήση καροτσιού και αμαξιδίου.

Δημιουργούνται ελεγχόμενες θέσεις στάθμευσης με επέκταση του δικτύου οπτικών ινών του Δήμου και σύνδεση με το Κέντρο Διαχείρισης της Κυκλοφορίας, ώστε να εξυπηρετούνται όσοι έχουν ανάγκη περιμετρικά του Κήπου για μικρά χρονικά διαστήματα.

Οδός Πολυτεχνείου - Αριστερά οι πολυκατοικίες της οδού

Στο πλαίσιο του έργου, θα αναδειχθούν οι συνδέσεις με τον Δημοτικό Κήπο, χρησιμοποιώντας το ίδιο βοτσαλωτό δάπεδο, ώστε να επιτευχθεί η ενοποίηση και όλος ο χώρος του κήπου να μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινή λειτουργία της πόλης, όπως ο περίπατος, άθληση και η αναψυχή.

Η ανάδειξη μνημείων και κτιρίων

Όπως ανέφεραν οι μελετήτριες, στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η ανάδειξη των μνημείων που βρίσκονται στις οδούς, όπως η Κρήνη Μελέκ Πασά, η Κρήνη Αμπντούλ Χαμήτ, Μνημείο Απαγχονισθέντων, Μνημείο Μητροπολίτη Πλάτωνα Φραγκιάδη με την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων μπροστά από αυτά και τη χρήση κατάλληλου φωτισμού.

Επιπλέον, αναδεικνύονται σημαντικά δημόσια κτίρια όπως το Ομήρειο, η Νομαρχία, το Δημαρχείο και το Βυζαντινό Μουσείο και σχεδιάζονται για όλους προσβάσεις, απελευθερώνοντας χώρο από τη στάθμευση.

Στο πλαίσιο της μελέτης αναδεικνύονται αξιόλογα κτίρια όπως το σύνολο των νεοκλασικών και το κτίριο στο οποίο γεννήθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης επί της οδού Πολυτεχνείου καθώς το σύνολο των κτιρίων επί της οδού Δημοκρατίας.

Τέλος θα διατηρηθεί η υφιστάμενη φύτευση και θα εμπλουτιστεί με δέντρα, χαμηλή φύτευση και νησίδες πρασίνου.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ