Αυτοδιοίκηση

12/10/17 12:42

τελ. ενημ.: 16/10/17 17:13

Ταφόπλακα στην ύπαιθρο από την εξωφρενική αντίληψη του δημάρχου

• ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΑΝ. ΒΟΥΡΝΟΥ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΗΘΕΛΗΜΕΝΗ ΑΝΙΣΟΚΑΤΑΝΟΜΗ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ!

Καμία ελπίδα διάσωσης δεν διαθέτει η ύπαιθρος του νησιού, έπειτα και από τη χθεσινή εξέλιξη της θεματικής συνεδρίασης για την αρχιτεκτονική δομή του Δήμου. Η υποτονική ως ανύπαρκτη παρουσία παρέδρων έδωσε την ευκαιρία στη δημοτική αρχή να περάσει εύκολα τον ελιγμό της, να αποφύγει δίχως τραύματα μια ψηφοφορία για πιθανή διάσπαση του σημερινού ενιαίου Δήμου Χίου και να μεταθέσει τη συζήτηση σε εσωτερική αναδιανομή των τεχνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών καθαριότητας.

Τραγική για τα χωριά εξέλιξη ότι στο τέλος ούτε αυτό δεν υιοθετήθηκε, έμεινε στον αέρα μια αιωρούμενη πρόθεση σύστασης ομάδας εργασίας για να εξετάσει την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας. Η ανύπαρκτη κατάληξη της συνεδρίασης δεν υποτιμά φυσικά την πρώτη προσπάθεια σύγκλισης θεματικών συνεδριάσεων, η οποία από μόνη της ενδυνάμωσε τον ατροφικό αυτοδιοικητικό διάλογο στο νησί μας και τόνωσε τη θεσμική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το σχίσμα

Από τις τοποθετήσεις όσων ζήτησαν το λόγο αναδείχθηκε η μεγάλη διάσταση απόψεων. Τα αυτοδιοικητικά πρόσωπα σε άμεση επαφή με τους δημότες, οι πάρεδροι των χωριών, εκτιμούν πως το σημερινό μοντέλο λειτουργίας δεν αποδίδει και μεταβιβάζουν την ευθύνη στο ενιαίο σύστημα διοίκησης του νησιού, ζητώντας τη διάσπαση του σε δύο ή περισσότερους δήμους. Αντίθετα τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, σε πιο άμεση επαφή με τα συνολικά προβλήματα, τάσσονται υπέρ του ενιαίου Δήμου, είτε γιατί νοιώθουν πως μπορεί να είναι πιο αποδοτική μια διαφορετική, πιο αποκεντρωμένη λειτουργία του, είτε γιατί επηρεάζονται από την έλξη μιας πιο ισχυρής εξουσίας.

Στρίβειν δια του αρραβώνος

Προκειμένου να μην ανοίξει θέμα διάσπασης του ενιαίου Δήμου δήμαρχος και δημοτική πλειοψηφία επιχειρούν να θυσιάσουν τη διάσπαση δημοτικών υπηρεσιών. Υποσχέθηκαν, μέσω της τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, αν και όποτε συμβεί, δημιουργία και στελέχωση τμημάτων Τεχνικής Υπηρεσίας και Υπηρεσιών Καθαριότητας σε βόρεια και νότια Χίο, με μια πιο αποκεντρωτική από τη σημερινή λειτουργία. Εγχείρημα από μόνο του δύσκολο, καθώς η ισχύουσα απαγόρευση νέων προσλήψεων καθιστά σχεδόν ανέφικτη τη μετακίνηση εγκατεστημένων στην πόλη της Χίου δημοτικών υπαλλήλων χωρίς έντονες αντιδράσεις. Κυρίως όμως ακόμα και η επιτυχημένη εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδιασμού επιλύει τα σημερινά προβλήματα καθημερινότητας, δεν απαντά ωστόσο στο μεγάλο ζητούμενο, που παραμένει η ανάσχεση της πληθυσμιακής κατάρρευσης της υπαίθρου της Χίου.

Το ουσιαστικό πρόβλημα

Ακόμα και η εφαρμογή πάντως ενός αποκεντρωμένου μοντέλου λειτουργίας του Δήμου ελάχιστα θα ωφελήσει τα χωριά, όσο επικρατεί η αντίληψη του δημάρχου ότι η δημοτική αρχή εφαρμόζει «ηθελεμένη ανισοκατανομή πόρων υπέρ τους» επειδή το κόστος για την περισυλλογή των απορριμμάτων ή την παροχή νερού είναι μεγαλύτερο ανά κάτοικο από όσο στην πρωτεύουσα! Εκεί βρίσκεται και η πηγή του προβλήματος. Προσωπικά ο κ. Βουρνούς νοιώθει ότι ο Δήμος περίπου κάνει χάρη στους απομακρυσμένους οικισμούς για την κάλυψη των στοιχειωδών τους αναγκών, οπότε είναι μάταιο να ζητούν οτιδήποτε περισσότερο. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να αμφισβητήσει την επιχειρηματολογία όσων υποστήριξαν ότι τα χωριά αδικούνται, ζητώντας τους να προσκομίσουν αριθμητικά στοιχεία, όταν εκείνος που τα διαθέτει από τις δημοτικές υπηρεσίες δεν τα κατέθεσε. Μ’ αυτή την αντίληψη κάθε περιθώριο για να αλλάξει κάτι στην αντιμετώπιση των χωριών δεν υπάρχει, τουλάχιστον με τη σημερινή δημοτική αρχή. 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση