27.8.2019 10:10

«Συνέργεια και σύνθεση η λύση στα αδιέξοδα Δήμου και Περιφέρειας»

Το στοίχημα και η ανάλυση της επομένης των εκλογών από τον Στέλιο Καμπούρη

Αποτελεί τον κατ εξοχήν γνώστη των αυτοδιοικητικών μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών, έχοντας παρακολουθήσει τη γέννηση και την εφαρμογή του Καποδίστρια, του Καλλικράτη, του Κλεισθένη κι αισίως της νέας μεταρρύθμισης της Ν.Δ..

Ο Στέλιος Καμπούρης, εκλεγμένος πλέον σύμβουλος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τον συνδυασμό Χριστόφα, επιχειρεί μέσω του «π» να σκιαγραφήσει την επόμενη ημέρα, σημειώνοντας ότι χωρίς συνέργειες και σύνθεση απόψεων και προτάσεων είναι αδύνατο να διοικηθούν Δήμος και Περιφέρεια.

Το μήνυμα των εκλογών

 • Αυτές οι εκλογές μας έδειξαν ότι ο λαός της Χίου και κατ’ επέκταση σε όλη την Ελλάδα είπε το εξής: «Προσπαθήστε μέσα από μία λαθεμένη κατεύθυνση που είχε το νομοθέτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να βρείτε τον κοινό βηματισμό της σύνθεσης, της συνέργειας και της συνευθύνης για το καλό του τόπου». Δυστυχώς όμως αυτό γίνεται δύσκολα κατανοητό και αντιληπτό από αυτούς που τελικά επικράτησαν.
 • Η κατεύθυνση είναι μονοδρομική. Ένας είναι ο δρόμος στο μετεκλογικό τοπικό. Είναι ο δρόμος της συνεργασίας, της συνέργειας και της συνευθύνης. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τη δεύτερη Κυριακή οι Χιώτες αλλά και οι νησιώτες του Βορείου Αιγαίου κλήθηκαν να επιλέξουν τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη τους. Αυτούς εξέλεξε ο κόσμος. Την εκπροσώπησή του στα συλλογικά όργανα δηλαδή στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο τους εξέλεξε στην πρώτη Κυριακή. Τον δρόμο λοιπόν τον σηματοδοτούν ενέργειες όπως αυτές που συνετελέσθησαν στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης όπου ο απερχόμενος Δήμαρχος, συνεργάστηκε με τον νέο Δήμαρχο στη βάση μίας προγραμματικής συμφωνίας με συγκεκριμένους στόχους για το καλό του Ηρακλείου και των κατοίκων του.
 • Αν ήμουν στη θέση του Σταμάτη Κάρμαντζη η πρώτη μου δουλειά θα ήταν, αφού πρώτα ηρεμούσε η μετεκλογική σκόνη, να καλέσω το σύνολο των παρατάξεων και να καταστήσω σαφές ότι ο λαός ανεξάρτητα από το ποιον εξέλεξε για Δήμαρχο, μας θέλει όλους μαζί. Είτε το θέλουμε είτε όχι η συνδιοίκηση είναι μονόδρομος και η εκτίμησή μου είναι ότι θα γίνει και στη Χίο αυτό. Δεν μπορεί να μη γίνει αλλιώς δεν μπορεί να διοικηθεί ο Δήμος ή η Περιφέρεια. Αυτό που δεν έχουμε αντιληφθεί είναι ότι όλες οι παρατάξεις αποτελούν μειοψηφία μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
 • Υπάρχει ένα επίπλαστο πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η Ν.Δ. και η οποία προσπάθησε τη λαθεμένη κατεύθυνση του νόμου ΣΥΡΙΖΑ, να την μπαλώσει με διπλά και τριπλά λάθη. Όμως ένα λάθος δεν διορθώνεται με ένα άλλο λάθος. Κάνει αποσπασματικές παρεμβάσεις σε ζητήματα συγκρότησης συλλογικών οργάνων, επί της ουσίας όμως αφήνει ανέπαφο τον κώδικα δήμων και κοινοτήτων. Αυτό σημαίνει ότι η πρόταση που εισηγείται μία επιτροπή όπως για παράδειγμα η επιτροπή ποιότητας ζωής θα πρέπει να νομιμοποιηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.
 • Αντί να κοιτάξουμε πως θα εκμεταλλευθούμε την λαθεμένη κατεύθυνση του νόμου Κλεισθένη προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών μας, προσπαθήσαμε με νέα λάθη να αλλάξουμε την ήδη λαθεμένη κατεύθυνση. Δεν βγαίνει άκρη.

Ο ρόλος της Περιφέρειας

 • Ο ρόλος της Περιφέρειας είναι εξαιρετικά χρήσιμος, ουσιαστικός και προκλητικός. Από το σύνολο των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας εγώ θα ξεχώριζα δύο. Η μία είναι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, δηλαδή η διαχείριση χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό που αν αξιοποιηθούν προς την σωστή κατεύθυνση μπορεί να είναι αποδοτικά. Το μεγάλο στοίχημα για την Περιφέρεια είναι το γεγονός ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τη συγγραφή μας για την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχει η επόμενη προγραμματική περίοδος, δηλαδή 2021 με 2027.
 • Πρόκειται για μία προγραμματική περίοδο που θα έχει διπλάσια κονδύλια που για το βόρειο Αιγαίο ξεπερνούν τα 600 εκ. ευρώ. Είναι τεράστιο λοιπόν το στοίχημα για την Περιφέρεια να καταφέρει να ανοίξει τους δρόμους εκείνους που θα οδηγήσουν στην αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας της αυτοδιοίκησης προκειμένου να καταφέρουμε να εντάξουμε έργα στο νέο ΕΣΠΑ. Η λογική των δρόμων και των έργων υποδομής φθίνει και τα ευρωπαϊκά προγράμματα πηγαίνουν σε μία άλλη κατεύθυνση όπως η κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και η καινοτομία. Η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια για να εναρμονιστεί προς αυτές τις κατευθύνσεις, πολύ δε περισσότερο να φθάσει στο σημείο να δώσει τις κατευθύνσεις και να τις ωριμάσει για να γίνουν έργα.

Το κάλεσμα στον Κώστα Μουτζούρη

 • Είναι αμαρτία από τον Θεό, μπροστά σε αυτά τα μεγάλα ζητούμενα και τις προκλήσεις, εμείς να καθόμαστε και να ασχολούμαστε ποιος θα είναι θεματικός και ποιος χωρικός αντιπεριφερειάρχης. Δεν λέω, είναι και αυτά στοιχεία της διοίκησης της Περιφέρειας, αλλά υποδεέστερα μπροστά στο στρατηγικό πλαίσιο που πρέπει να αναπτυχθεί σε βάθος 4ετίας.
 • Χρόνος για συνεργασία υπάρχει. Ακόμα και αυτές οι ανακοινώσεις που βγαίνουν και περιέχουν κάποια σημεία αιχμής, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι αποτελούν σημεία αιχμής των στιγμών. Υπό αυτή την έννοια θα παρότρυνα τον Κώστα Μουτζούρη να επανεξετάσει τη στάση του και να δώσει βάση στη στόχευση που θα πρέπει να έχει η Περιφέρεια και να μη μείνει στα πρόσωπα που θα υπηρετήσουν τη δημόσια διοίκηση.
 • Δεν είναι θέμα θέσεων για εμάς. Υπήρξε μία συμφωνία μεταξύ των επικεφαλής των δύο συνδυασμών την οποία εγκρίναμε ως συνδυασμός αλλά στη συνέχεια αναιρέθηκε από την πλευρά του κι αυτό μας στεναχώρησε. Όταν στο ξεκίνημα κάνεις μία συμφωνία και στη συνέχεια κάνεις ένα βήμα πίσω, εκεί υπάρχουν ζητούμενα.
 • Από την άλλη, δεν μπορεί να εκχωρηθεί από πλευράς μας μία εν λευκώ συμφωνία στήριξης. Ως παράταξη δεν είμαστε χειροκροτητές εξουσίας. Δεν γίνεται στους 10 αντιπεριφερειάρχες να έχει τους 8 ο συνδυασμός Μουτζούρη και τους 2 εμείς. Ποια δυνατότητα θα έχουμε να ελέγξουμε αν η προγραμματική συμφωνία που έχουμε θα τηρείται; Αν δεν μετέχεις στη διοίκηση για να έχεις τη δυνατότητα ελέγχου της συνευθύνης αυτού που συντελείται, τότε δεν υπάρχει συμφωνία.

Το στοίχημα σε Δήμο και Περιφέρεια

 • Μετά από 25 χρόνια στην αυτοδιοίκηση, οποτεδήποτε με εξέφραζε μία πρόταση για ανάληψη καθηκόντων τότε ναι το τολμούσα κι έκανα ένα βήμα παραπέρα. Όταν μου ζητείται κάτι πέρα κι έξω από εμένα τότε λέω όχι γιατί απλά δεν θέλω μία θέση για να λέω ότι είμαι αντιπεριφερειάρχης. Έχω βρεθεί σε σημαντικές θέσεις όλα αυτά τα χρόνια, οπότε εάν αυτό που μου προταθεί είναι κάτι για το οποίο μπορώ να προσφέρω, τότε ναι θα το αποδεχτώ.
 • Η αυτοδιοίκηση είτε στον πρώτο, είτε στον δεύτερο βαθμό με απασχολεί σημαντικά. Δεν σημαίνει ότι επειδή πάω στην Περιφέρεια δεν με νοιάζει τι γίνεται στον Δήμο Χίου. Θέλω να πιστεύω και καταθέτω νότα αισιοδοξίας ότι, το δυναμικό που αναδείχθηκε από αυτές τις εκλογές θα πρέπει να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να ανταποκριθεί στον ρόλο για τον οποίο εξελέγη. Εάν όσοι εκλέχθηκαν στον Δήμο Χίου σκύψουν με σοβαρότητα και συνέπεια πάνω στα μεγάλα ζητήματα της Χίου τότε θα τα πάνε καλά. Εάν μείνουν στο μικρόψυχο «εγώ» τότε θα τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Το Δημοτικό Συμβούλιο ευτυχώς έχει αξιόλογους ανθρώπους που έχουν και όρεξη και εμπειρία. Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσουν οι δυνάμεις της σύνθεσης.

Η αρχική πρόταση για κοινή κάθοδο

 • Θεωρώ μετά από αρκετό καιρό ότι τελικά συνέβη αυτό το οποίο είχα πει τότε στη συνέντευξη Τύπου που είχα παραχωρήσει. Ναι ήθελα να είμαι κι εγώ υποψήφιος Δήμαρχος, όμως οι συνθήκες των στιγμών, η λάθος κατεύθυνση του Καλλικράτη κι επειδή μπορούσα να διαβάσω πίσω από τα άρθρα και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είχα παρακολουθήσει από την αρχή την λεγόμενη μεταρρυθμιστική τομή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έκανα ένα βήμα πίσω.
 • Διαπίστωσα από νωρίς ότι η αυτοδιοίκηση για να μπορέσει να υπάρξει και να λειτουργήσει θα έπρεπε να συμπράξει πριν από τις εκλογές. Αν συνέβαινε αυτό δεν θα συνέβαιναν αυτά που βιώνουμε τώρα. Θα είχαμε μία δημοτική αρχή πλειοψηφίας που από την επομένη των εκλογών θα σχεδίαζε και θα προσπαθούσε μέχρι και την παραμονή της ανάληψης των καθηκόντων της να δει τελικά ποιοι θα είναι σε θέσεις ευθύνης.
 • Η 1η Σεπτεμβρίου πλησιάζει. Αν δεν είμαστε έτοιμοι να δώσουμε λύσεις τότε θα μας πάρει από κάτω ο όγκος της δουλειάς και μετά είναι δύσκολο να ανακάμψουμε. Δυστυχώς δεν περπάτησε εκείνη η πρόταση και είμαι στεναχωρημένος και προβληματισμός. Χάσαμε την ευκαιρία να εκμεταλλευθούμε τη λαθεμένη κατεύθυνση του νόμου. Έπρεπε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων που απαιτούσε το συμφέρον του τόπου. Το χάσαμε αυτό αλλά ελπίζω να το βρούμε άμεσα στο ξεκίνημα της δημοτικής και περιφερειακής περιόδου, διότι αν μας φύγει το 2019 ασυντόνιστα, εκφράζω επιφυλάξεις για το μέλλον της Χίου αλλά και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

 

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ