12.3.2019 15:10

Μόλις 10.000 ευρώ το απόθεμα του Δήμου Χίου...!

Ποτέ δεν αποκρύψαμε την πραγματική εικόνα απαντά ο αντιδήμαρχος Στρατής Γδύσης

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είδηση - που αποτυπώθηκε στον έντυπο "π"- αποκάλυψε η πρόσφατη επίσκεψη του επιτελείου του Κώστα Τριαντάφυλλου στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου με σκοπό να πληροφορηθεί για το οικονομικό απόθεμα του Δήμου, εξαιρουμένων των πάγιων αναγκών όπως μισθοδοσία.

«Είναι 10.000 ευρώ», άκουσαν το Στρ. Γδύση να τους λέει, ενώ λίγο νωρίτερα είχαν μάθει ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών του Δήμου αγγίζει τα 57.000.000 ευρώ.

«Είναι δυνατόν; Αν αύριο παρουσιαστεί μια επείγουσα ανάγκη, πως θα αντιμετωπιστεί;», αναρωτήθηκε ο Κ. Τριαντάφυλλος, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών να αιτιολογείται ότι αν κόψουν από εδώ και ράψουν από εκεί μπορούν να βρεθούν 200 – 300.000 ευρώ. Μόνο που και αυτό το ποσό ασφαλώς ισοδυναμεί με … στραγάλια και μάλλον καταρρίπτει την σχηματισθείσα εικόνα περί νοικοκυρεμένου Δήμου, τουλάχιστον οικονομικά.

Η παρουσίαση της οικονομικής πραγματικότητας του Δήμου έκοψε τη φόρα απ’ το επιτελείο Τριαντάφυλλου και το οδηγεί στην πολύ προσεκτική υποσχεσιολογία, καθώς, όπως αντιλαμβάνονται, η οικονομική θέση του Δήμου δεν επιτρέπει προεκλογικές μεγαλοστομίες.

Η απάντηση του Στρατή Γδύση

Προκειμένου πάντως να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στρατής Γδύσης σε μακροσκελή ανακοίνωσή του σημειώνει τα εξής:

Αγαπητέ ΠΟΛΙΤΗ,

Με αφορμή άρθρο σας που δημοσιεύτηκε στο έντυπο φύλο της Παρασκευής 8 Μαρτίου και συγκεκριμένα στην στήλη ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, που αφορά την επίσκεψη του υποψήφιου Δημάρχου Κώστα Τριαντάφυλλου για ενημέρωση από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις, όσον αφορά τα γραφόμενα σας:

Είναι πραγματικότητα ότι χρήματα δεν περισσεύουν και έχω φροντίσει να το τονίζω με κάθε τρόπο.

Θα σας θυμίσω ότι κάθε χρόνο, στην εισήγηση μου στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, αναφέρω κατά πρώτον τις νέες περικοπές στις κρατικές χρηματοδοτήσεις προς τους Δήμους ή την επιβολή νέων εισφορών, που έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση των διαθέσιμων για την υλοποίηση έργου από πλευράς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι τα τελευταία χρόνια, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της Διοίκησης του Δήμου από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, έχουν περικοπεί σε ετήσια βάση 1,6 εκατομμύρια ευρώ που ήταν οι παρακρατηθέντες πόροι, όπως και διάφορα άλλα έσοδα της τάξης των 100.000 ευρώ από άλλους φόρους (π.χ. φόρος ζύθου), ενώ έχουν επιβληθεί φόρος εισοδήματος, που για το Δήμο Χίου ανέρχεται περίπου στο ποσό των 400.000 ευρώ και εργοδοτικές εισφορές του προσωπικού, που φτάνουν στο ποσό των 600.000 ευρώ. Όλα αυτά, συνέβησαν μετά τις γενναίες περικοπές των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ, που συνέβησαν επί της προηγούμενης Δημοτικής αρχής.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω περικοπών είναι ότι μετά δυσκολίας χρηματοδοτούνται πλέον ακόμα και οι ανελαστικές δαπάνες του Δήμου, όπως είναι οι μισθοδοσίες, τα καύσιμα κ.λ.π. Τα διαθέσιμα χρήματα για άσκηση πολιτικών από πλευράς του Δήμου συνεχώς περιορίζονται και μοναδική πλέον πηγή χρηματοδότησης έχει απομείνει το ΕΣΠΑ, στο οποίο στραφήκαμε με επιτυχία, εξασφαλίζοντας πολύ μεγάλα ποσά για έργα, που φέρνουν το Δήμο Χίου στην πρώτη θέση, από πλευράς απορροφήσεων, στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου. Όμως, τα χρήματα του ΕΣΠΑ προορίζονται για συγκεκριμένο σκοπό και δεν μπορούν να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες του Δήμου.

Η κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Δήμου γίνεται από τα λεγόμενα «τακτικά έσοδα», το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αποτελούν οι συνεχώς περικοπτόμενες κρατικές χρηματοδοτήσεις. Η σύνταξη, λοιπόν, του προϋπολογισμού, καθώς και η υλοποίηση του, πραγματικά αποτελούν σπαζοκεφαλιά, που μόνο με συνεχείς τροποποιήσεις λύνεται, προκειμένου να αξιοποιηθεί με το καλύτερο τρόπο, ακόμα και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ, για το καλό του Δήμου.

Μια και αναφέρετε, λοιπόν, ότι «καταρρίπτεται η σχηματισθείσα εικόνα περί νοικοκυρεμένου Δήμου», δεν κατανοώ γιατί καταλήγετε σε αυτό το συμπέρασμα, εξαιτίας της περικοπής των κρατικών ενισχύσεων στους Δήμους. Αντιθέτως μάλιστα, θα έπρεπε να εκτιμηθεί ότι αν και αυτές περικόπτονται, ο Δήμος Χίου δεν έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, το ταμείο του είναι υγιές, οι πληρωμές των προμηθευτών γίνονται σε σύντομο διάστημα και δεν έχει κανένα οικονομικό πρόβλημα, τουλάχιστον από το 2015 και μετά. Μάλιστα, με την υλοποίηση του προϋπολογισμού, κάθε χρόνο, δημιουργείται και ένα μικρό πλεόνασμα, που ανακατανέμεται σύμφωνα με τις ανάγκες των υπηρεσιών.

Για να γίνει αυτό κατανοητό, θα ήθελα να θυμίσω την οικονομική κατάσταση του Δήμου, όταν αναλάβαμε την ευθύνη της Διοίκησης του:

  • Επί τρία χρόνια (2012- 2014), η υλοποίηση του προϋπολογισμού ήταν ελλειμματική, δηλαδή ο Δήμος ξόδευε περισσότερα από όσα εισέπραττε.
  • Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου, στο τέλος του 2014, είχαν μειωθεί κάτω του επιπέδου των δύο μισθών, που οφείλει να διατηρεί, με αποτέλεσμα να χρειαστεί σε αρκετές περιπτώσεις να κάνουμε «στάσεις πληρωμών».
  • Ο Δήμος αδυνατούσε να καλύψει δαπάνες ενταγμένων προγραμμάτων στο ΕΣΠΑ, όπως π.χ. το πρόγραμμα υποστήριξης των κακοποιημένων γυναικών και τα ΚΔΑΠ, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι σε αυτά να είναι επί μήνες απλήρωτοι και να χρωστά ακόμα και το ΙΚΑ τους.

Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν επιλυθεί, χάρη στη σωστή διαχείριση, αλλά και την καθημερινή παρακολούθηση των οικονομικών και του Ταμείου.

Σήμερα, ο Δήμος, όχι μόνο καλύπτει χωρίς πρόβλημα όλες τις υποχρεώσεις του, αλλά λειτουργεί πολύ περισσότερα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα οποία καλύπτει οικονομικά χωρίς πρόβλημα, δεδομένου ότι πολλές φορές οι πληρωμές τους καθυστερούν.

Με τα λίγα διαθέσιμα που έχει από το Κράτος, ο Δήμος λειτουργεί αξιοπρεπώς και μπορεί και στηρίζει κάποιες  πολιτικές του, όπως την ενίσχυση της λειτουργίας των σχολείων ή των παιδικών σταθμών, τη δημοτική συγκοινωνία και την εξεύρεση χώρων στάθμευσης, τη διαχείριση των παραλιών και την προσβασιμότητα των ΑμΕΑ κ.ά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ