2.6.2020 8:58

Στη χιώτικη πραγματικότητα πρώτα φτιάχνουμε τα δίκτυα και μετά το φράγμα

Τη στιγμή που η ΔΕΥΑΝ Χίου ξεκίνησε την κατασκευή των δικτύων άρδευσης του Κάμπου, η τύχη του φράγματος Κόρης Γεφύρι συνεχίζει να αγνοείται

Αν δεν αποτελεί κακόγουστο χιούμορ, σίγουρα αποτελεί θέμα για προβληματισμό και μία ευρεία συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε σειρά σημαντικών ζητημάτων σε τοπικό επίπεδο.

Το Φράγμα Κόρης Γεφύρι, όχι μόνο αντικατοπτρίζει αλλά επιβεβαιώνει τα κραυγαλέα λάθη, την άστοχη αντίληψη αιρετών και υπηρεσιακών και τις παθογένειες της κεντρικής διοίκησης.

Πως αλλιώς άλλωστε μπορεί να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι, ενώ η τύχη του Φράγματος Κόρης Γεφύρι αγνοείται εδώ και καιρό, η ΔΕΥΑΝ Χίου ξεκίνησε να κατασκευάζει τα δίκτυα άρδευσης του Κάμπου που θα διοχετεύουν το νερό από το Φράγμα στα περιβόλια της περιοχής.

Αναμφίβολα ο κάθε προβληματισμός, όχι μόνο δεν μειώνει το εγχείρημα της ΔΕΥΑΝ Χίου που κατάφερε να εξασφαλίσει τις πιστώσεις μέσα από κατάλληλο πρόγραμμα για την υλοποίηση του έργου των δικτύων αλλά ενισχύει την επιτακτική ανάγκη κατασκευής του Φράγματος το συντομότερο δυνατό.

Και αυτό γιατί, όσο κινδυνολογικό και απαισιόδοξο και αν ακούγεται, πολλάκις στο παρελθόν έχουν δαπανηθεί κονδύλια για έργα που στη συνέχεια, λόγω παρέλευσης του χρόνου, είτε δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, είτε για να καταστούν λειτουργικά απαιτήθηκαν πολλαπλάσια χρήματα.

Σε μία τέτοια περίπτωση, είναι πιθανό να εξελιχθεί και το έργο των δικτύων του Κάμπου αφού το ενδεχόμενο να υποστούν φθορές μέχρι να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει το Φράγμα, μάλλον δεν είναι και τόσο απίθανο.

Το έργο

Για την ιστορία πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΝ Χίου Βασίλη Μυριαγκό, η κατασκευή του έργου γίνεται με την απαραίτητη προϋπόθεση της περάτωσης του Φράγματος Κόρης Γεφύρι και θα αρδεύει καθαρή έκταση 100 εκταρίων (1 εκτάριο = 10 στρέμματα) δηλαδή 1.120 στρεμμάτων.

Η συμβολή του έργου, όταν καταστεί πλήρως λειτουργικό,  είναι ότι θα μειώσει την υπεράντληση από πηγάδια και υδρογεωτρήσεις στη λεκάνη Κορακάρη με σημαντική βελτίωση της ποιότητας του νερού, καθώς και παροχή καλής ποιότητας και επαρκούς ποσότητας από το φράγμα.

Να σημειωθεί ότι τελευταία αναφορά Κυβέρνησης και Περιφέρειας στο έργο ήταν στις 11 Οκτωβρίου 2019. 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ