«Η ιστορία αυτή δε θα ξεχαστεί…»: Νέο βιβλίο για τις εξόριστες γυναίκες της Χίου

Η ιστορική έκδοση των Γιώργη και Γιάννη Αμπαζή, από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», φωτίζει το στρατόπεδο εξόριστων γυναικών στη Χίο την περίοδο 1948-1949 και αφιερώνεται στην Αγγελική Μ. Χατζηδημητρίου

Κυκλοφορεί το νέο βιβλίο των Γιώργη και Γιάννη Αμπαζή από τις εκδόσεις "Σύγχρονη Εποχή", "Η ιστορία αυτή δε θα ξεχαστεί… Στρατόπεδο εξόριστων γυναικών Χίου 1948-1949". Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη γυναίκα, αγωνίστρια, εργαζόμενη δημοσιογράφο, Αγγελική Μ. Χατζηδημητρίου.

Η ιστορία της δεκαετίας του 1940, όπου οι εργατικές-λαϊκές δυνάμεις βγήκαν μαζικά στο προσκήνιο, επιβεβαιώνει ότι η ταξική πάλη είναι μοχλός που κινεί την Ιστορία μπροστά. Στο Στρατόπεδο της Χίου (17/3/1948 -13/4/1949) γράφτηκε μια σημαντική σελίδα του συλλογικού αγώνα των γυναικών του εργαζόμενου λαού για να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της έκφρασης και του καινούργιου που έρχεται: Γυναίκες και μικρά παιδιά –επειδή ήταν συγγενείς ανταρτών του ΔΣΕ (οι γνωστές ανταρτοοικογένειες)– και οι «επικίνδυνες» (εργάτριες, δασκάλες, γιατρίνες, επιστημόνισσες, δημοσιογράφοι, δικηγορίνες, ηθοποιοί κ.ά.) αρπάχτηκαν από τους τόπους τους και ρίχτηκαν στο Στρατόπεδο με μια «κατηγορία»: Διότι μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και των απελευθερωτικών οργανώσεων του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και της Εθνικής Αλληλεγγύης συμμετείχαν «στη γιορτή του κόσμου τη μεγάλη» αντιδρώντας στη «στοιχειωμένη νύχτα» του Β΄ Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού Πολέμου.

Η σύγκρουση των γυναικών με τα όργανα της κρατικής εξουσίας εκφράστηκε σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης ζωής, αφού η βία και η τρομοκρατία ήταν παρούσες σε καθετί που είχε σχέση με τη ζωή των γυναικών.

Μέσα από τη μακροχρόνια, συλλογική έρευνα, υλοποιείται η επίκληση των αλύγιστων γυναικών της Χίου: «Να μην ξεχαστεί η Ιστορία…». Με την επιμέλεια του δάσκαλου Γιώργη Η. Αμπαζή και των Γιάννη Α. Ζωφού, Χρήστου Α. Οικονόμου, Γιάννη Η. Αμπαζή και της Αγγελίνας Μ. Σκούφαλου, η έκδοση αυτή αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στις γυναίκες αυτές και μια υπόσχεση που εκπληρώνεται.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα

Tags: ΒΙΒΛΙΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ