5.7.2018 23:10

Στα χέρια του Δήμου από το πρωί της Παρασκευής η ανακύκλωση

Κατά πλειοψηφία η καταγγελία της σύμβασης από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου

Στην καταγγελία της σύμβασης με την εταιρεία «Οικόπολις» προχώρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου στη σκιά των δικαστικών διαμαχών που έχουν ξεσπάσει μεταξύ της Υπηρεσίας Καθαριότητας και της ιδιωτικής εταιρείας που από το 2012 έχει αναλάβει τη δεματοποίηση και αποστολή των ανακυκλώσιμων υλικών.

Πριν από την απόφαση είχε προηγηθεί σχεδόν 3ωρη συνεδρίαση επί του θέματος κατά την οποία οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές μεταξύ των εκπροσώπων της εταιρείας και του Δήμου.

Κίνδυνος ατυχήματος στη ΒΙ.ΑΛ.

Κατά την εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Γ. Μπελέγρης εστίασε κυρίως στον κίνδυνο που έχει διαμορφωθεί η ΒΙ.ΑΛ. από την συσσώρευση μεγάλου αριθμού απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών. «Τι θα γίνει αν υπάρξει μία μεγάλη πυρκαγιά; Δεν πρόκειται να σβήσει ούτε σε μία εβδομάδα», εξήγησε ο Γ. Μπελέγρης.

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος υπογράμμισε ότι με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί αφενός  υπάρχουν περιβαλλοντικά προβλήματα αφετέρου ο Δήμος δεν μπορεί να εισπράξει ανταποδοτικά τέλη ενώ καταβάλλονται σημαντικά ποσά για την μεταφορά των ανακυκλώσιμων στον ΧΥΤΑ της νότιας Χίου.

Ο ίδιος μετέφερε την πεποίθησή του ότι μέχρι τον Δεκέμβρη ο Δήμος θα μπορεί να αναλάβει πλήρως τη δεματοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών ενώ μέχρι τότε θα προχωρά σε εκποίηση των ανακυκλώσιμων μέσω ιδιωτικής εταιρείας.

Ερωτώμενος για το εάν ο Δήμος θα πληρώσει κάποια ρήτρα από το «σπάσιμο» της σύμβασης απάντησε ότι η Υπ. Καθαριότητας κατέχει έγγραφα που την οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν θα καταβληθεί ρήτρα αποζημίωσης.

Διαβεβαιώσεις ορθής λειτουργίας

Απαντώντας σε ερώτημα του Ηλ. Κλεισσά κατά πόσο ο Δήμος θα έχει κέρδος από την ανάληψη της ανακύκλωσης ο κ. Μπελέγρης υπογράμμισε ότι ο Δήμος δεν κάνει δραστηριότητες που πάντα κερδίσουν. «Το σίγουρο είναι ότι δεν θα επιβαρύνουμε επιπλέον τους Δημότες και δεν θα αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη», διαβεβαίωσε.

Λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης έγινε με πρωτοβουλία του Β. Μυριαγκού προσπάθεια συμβιβασμού η οποία τελικά κατέληξε στο κενό.

Αναλυτικό ρεπορτάζ το πρωί της Παρασκευής.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ