11.4.2020 10:54

Στ. Κάρμαντζης: "Δεν πρόκειται να δεχθώ πλοία της Ύπατης στο λιμάνι της Χίου"

Τηλεδιάσκεψη για την μεταφορά ευάλωτων ομάδων με τη δημιουργία 2.000 θέσεων φιλοξενίας σε ξενοδοχεία της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τη στάση του απέναντι στο εγχείρημα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ να ναυλώσει πλοίο προκειμένου να φιλοξενηθούν ευπαθείς ομάδες μεταναστευτικού πληθυσμού, ξεκαθαρίζει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, μετά την ανακοίνωση του συνδυασμού «Χίος Μπροστά».

Ο Δήμαρχος σε ανάρτησή του, σημειώνει ότι έχει άγνοια για τις κινήσεις της Ύπατης Αρμοστείας, επισημαίνοντας ότι, σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί κανενός είδους τέτοιο πλοίο στο λιμάνι της Χίου.

"Όσον αφορά τα κυκλοφορούντα για πλοία ,Ύπατη Αρμοστεία κλπ,δεν γνωρίζω τι ισχύει,αυτό που εγώ γνωρίζω ότι δεν πρόκειται να δεχθώ πλοίο η πλοία φιλοξενίας στα λιμάνια της Χίου , τελεία και παύλα!", σημείωσε ο Δήμαρχος. 

Ενοικίαση ξενοδοχείων στην ενδοχώρα

Κι ενώ η συζήτηση για το εφικτό της ναύλωσης πλοίου, φαίνεται ότι σταδιακά απομακρύνεται, το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ Υπ. Μετανάστευσης, Ύπατης Αρμοστείας και Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, με στόχο την προστασία των ευάλωτων ομάδων μεταναστευτικού πληθυσμού.

Σε αυτή, οι συμμετέχοντες φάνηκε ότι προσανατολίζονται στη δημιουργία 2.000 θέσεων προσωρινής διαμονής μεταναστών και προσφύγων σε ξενοδοχεία της ενδοχώρας και λιγότερο των νησιών, αφού βασικό ζητούμενο παραμένει η αποσυμφόρηση των δομών σε Χίο, Λέσβο και Σάμο, όπου το πρόγραμμα παραμένει δυσεπίλυτο.

Για λίγες εβδομάδες η δομή καραντίνας

Την ίδια ώρα πάντως, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε διαδικτυακή του παρέμβαση στο Facebook, προέταξε το κλείσιμο της ΒΙ.ΑΛ., επαναφέροντας το ζήτημα της δημιουργίας μικρότερης δομής εκτός αστικού ιστού.

Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι ο χώρος καραντίνας θα διαρκέσει για πολύ λίγες εβδομάδες, χωρίς να έχει μόνιμο χαρακτήρα.

"Δεν συζητάμε δημιουργία δεύτερης δομής στη Χίο. Στόχος μια δομή, εκτός αστικού ιστού, κλειστή με κανόνες, αισθητά μικρότερη της σημερινής βιαλ. Δίνοντάς προτεραιότητα στην στήριξη των νησιών και των νησιωτών απέναντι στην μεταναστευτική κρίση. Δίνουμε καθημερινό αγώνα για την μείωση των ροών και τον περιορισμό των επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία. Οποία έκτακτα μέτρα λόγω κοροναϊου θα διαρκέσουν πολύ λίγες εβδομάδες και σε καμία περίπτωση δεν θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα ούτε θα επηρεάσουν τους κατοίκους. Αντίθετα στόχο έχουν να προστατεύσουν την δημόσια υγεία. Δεσμεύομαι, Νότης Μηταράκης", ανέφερε ο Υπουργός.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ