20.9.2017 11:37

Σε γραμμή Παγχιακής ανοιχτά ο Σταμ. Κάρμαντζης ζητά άμεση αποσυμφόρηση

Σε ανώτατο επίπεδο, στον ίδιο τον πρωθυπουργό, απευθύνεται ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης, αιτούμενος την χωρίς περιστροφές αποσυμφόρηση της Χίου από εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Η επιχειρηματολογία του αντιπεριφερειάρχη Χίου συγκλίνει πια σε απόλυτο βαθμό με αυτή που αναπτύσσει σταθερά η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα, ζητώντας ως και την υιοθέτηση της πολιτικής της κυβέρνησης στον Έβρο και για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Παράλληλα με την επιλογή της κοινοποίησης της επιστολής, πέρα από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και στην τοπική πολιτική ηγεσία (βουλευτές –περιφερειάρχη – δήμαρχο) ο κ. Κάρμαντζης εμμέσως διαχωρίζει πια τη στρατηγική του από τη λογική της σύμπλευσης στο πλαίσιο της κοινής δράσης των «4». Είναι ενδεικτικό ότι στην επιστολή του δεν γίνεται η παραμικρή νύξη για ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.

Αναλυτικά ο αντιπεριφερειάρχης Χίου αναφέρει στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα:

Αξιότιμε Κύριε. Πρόεδρε,

Είναι γνωστά τα πολυσύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος. Παρά τις διαρκείς προσπάθειες των τοπικών αρχών το τελευταίο διάστημα έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση συσσώρευσης προσφυγικού/μεταναστευτικού πληθυσμού στα νησιά μας, και ιδιαίτερα στη Χίο, για μεγάλο και συχνά απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.  Η αίσθηση της κοινής γνώμης είναι ότι η έως σήμερα ακολουθούμενη πολιτική, που έχει ως συνέπεια τον εγκλωβισμό προσφυγικών/μεταναστευτικών πληθυσμών στα νησιά, δημιουργεί και δε λύνει προβλήματα και επιβάλλεται να προσαρμοστεί στα πραγματικά δεδομένα και στη νησιωτική ιδιαιτερότητα.

Η ιδιαιτερότητα των νησιών, τόσο ως νησιωτικής, όσο και ως παραμεθορίου περιοχής, επιβάλλει την ταχεία αποσυμφόρησή τους με μετακίνηση των προσφύγων/μεταναστών μετά την καταγραφή και ταυτοποίησή τους στην ηπειρωτική χώρα, όπου και θα ολοκληρώνονται οι απαιτούμενες διαδικασίες (εξέταση αιτήσεων ασύλου κ.λπ.).  Λόγοι εθνικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί, υπαγορεύουν την αποσυμφόρηση της Χίου. Σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και στην κοινωνική συνοχή θα είναι σοβαρότατες.

Αυτή η πρακτική, της ταχείας μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών,  ακολουθείται ορθώς, και με διακομματική συναίνεση, στην περιοχή του Έβρου. Οι ιδιαιτερότητες του Έβρου ως παραμεθορίου περιοχής είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές των νησιών μας. Ζητούμε συνεπώς, την αναλογική εφαρμογή της και στα νησιά μας, βασισμένοι στο σκεπτικό που συνοπτικά ανέπτυξα παραπάνω.  

Κύριε Πρόεδρε

Με την παρούσα επιστολή μου εκφράζω την αγωνία και την εντεινόμενη ανησυχία των συμπολιτών μου και απευθύνω έκκληση για την υιοθέτηση μιας πολιτικής που θα αποσυμφορήσει τα νησιά μας. Σε κάθε περίπτωση η διαιώνιση και επιδείνωση της σημερινής κατάστασης, με τη μη λήψη των απαιτούμενων μέτρων για την αποσυμφόρηση των νησιών μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει.

Με  τιμή

Σταμάτης Κάρμαντζης

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ