24.5.2022 19:07

Σε Αίπος ή Κατάβαση το παράρτημα του Εθνικού Αστεροσκοπείου στη Χίο

Έδωσαν τα χέρια Περιφέρεια και Ινστιτούτο Αστρονομίας για την επένδυση ύψους 1 εκ. ευρώ - Στόχος η νέα βάση να λειτουργήσει μέχρι το καλοκαίρι του 2023

Επιτυχή έκβαση, με την πολύτιμη πρώτιστα συμβολή του Συλλόγου Αστρονομίας Χίου, είχαν οι συνομιλίες μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με στόχο τη δημιουργία βάσης του Αστεροσκοπείου στο νησί.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο διαδικτυακό podcast του Politischios.gr ο αντιπεριφερειάρχης Επενδύσεων κι Επιχειρηματικότητας Λεωνίδας Αθηνάδης, μετά από συνομιλίες αρκετών μηνών και τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια προκειμένου να ξεκινήσουν την υλοποίηση μίας επιστημονικής πρότασης, της οποίας ο συνολικό προϋπολογισμός ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ.

Οι μετρήσεις

Στο αμέσως επόμενο διάστημα ερευνητικές ομάδες του Εθνικού Αστεροσκοπείου και του Συλλόγου Αστρονομίας Χίου, θα πραγματοποιήσουν μετρήσεις, ώστε να επιλεχθεί το καταλληλότερο σημείο.

Προς το παρόν, οι σκέψεις που υπάρχουν είναι η δημιουργία βάσης στο Αίπος ή στην περιοχή της Κατάβασης, στο σημείο του παλιού μετεωρολογικού σταθμού, αφού απαραίτητη προϋπόθεση είναι η βάση να βρίσκεται σε ύψωμα και να έχει καθαρό πεδίο.

Από τη συνάντηση  με τους εκπροσώπους  του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών , κ.Χαντζιο Παναγιώτη και του Αστεροσκοπειου  Χελμού,  κ.Αλικακο Ιωάννη,   στην Περιφερειακή Ενότητα  Χίου , στο πλαίσιο δημιουργίας βάσης παρατηρητηρίου στη Χίο στην οποία παρευρέθηκε  και  ο Θεματικός  Αντιπεριφερειαρχης, Λεωνίδας Αθηνάδης και ο Γεώργιος Μελέκος εκπρόσωπος του συλλόγου Αστρονομίας  Χίου.

Τα επόμενα βήματα

Όπως έχει συμφωνηθεί, αμέσως μετά την επιλογή του χώρου, θα ακολουθήσει υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας, Εθνικού Αστεροσκοπείου και Πανεπιστημίου Αιγαίου, ώστε το έργο να ξεκινήσει να υλοποιείται άμεσα με δεδομένο το γεγονός ότι, η χρηματοδότησή του είναι εξασφαλισμένη από Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Έτσι το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα αναλάβει την προμήθεια και τοποθέτηση μηχανημάτων ενώ η Περιφέρεια από την πλευρά της, τη δημιουργία υποστηρικτικών χώρων και γραφείων.

Στόχος, δήλωσε ο κ. Αθηνάδης, είναι το καλοκαίρι του 2023, η βάση του Αστεροσκοπείου στη Χίο να λειτουργεί πλήρως αποτελώντας ένα σύγχρονο επιστημονικό εργαλείο με βάση τον νευραλγικό χώρο του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ