29.1.2018 19:03

Προσφυγή από εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο για τους μειωμένους συντελεστές

* ΕΣΧΑΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ

Η παράταση διατήρησης του μειωμένου Φ.Π.Α. μέχρι τις 31 Ιουλίου 2.018 στα 5 νησιά – πύλες εισόδου των μεταναστευτικών ρευμάτων προς την ευρωπαϊκή ήπειρο δίνει τον απαιτούμενο χρόνο στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων για μια τελευταία επιχείρηση διατήρησης του, απευθυνόμενη πια, με τον ενδεδειγμένο τρόπο, απευθείας στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Η διαπίστωση ότι η διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης δεν απέδωσε, υποχρεώνει τους δημάρχους των νησιών, κατά κύριο λόγο του Βορείου Αιγαίου, τα οικονομικά μεγέθη των κοινωνιών των οποίων διαρκώς συρρικνώνονται, να ρίξουν την τελευταία τους «ζαριά».

Στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Β. Αιγαίου, απ’ την οποία σημειωτέον απουσίαζαν οι Μαν. Βουρνούς και Πολ. Λαμπρινούδης, αποφασίστηκε η ανάθεση, με το ποσό των 20.000 ευρώ, σε δικηγορικό γραφείο εξειδικευμένο σε υποθέσεις ευρωπαϊκού δικαίου, να εξετάσει νομικά το θέμα διατήρησης των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα νησιά και να καταθέσει προσφυγή στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, αν κριθεί απαραίτητο.

Τεχνοκρατική λύση

Στην ουσία οι δήμαρχοι των νησιών εγκαταλείπουν την αδιέξοδη πολιτική διαπραγμάτευση κι επιδιώκουν πλέον να χτυπήσουν την ευρωπαϊκή παράλογη επιμονή, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται, με τα ίδια τα όπλα της. Με συντεταγμένη προσφυγή, που θα στηρίζεται στις αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου, οι οποίες κατά σαφέστατο τρόπο διακρίνουν την νησιωτικότητα ως προσδιοριστικό γεωγραφικό όρο μειονεκτικότητας.

Παχιά λόγια

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. μεταφέρθηκε το κλίμα από τα νησιά στα οποία, ως αντιστάθμισμα, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το εφ’ άπαξ επίδομα μέχρι το τέλος του έτους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, το μέρισμα το οποίο ανήγγειλε ο ίδιος ο  πρωθυπουργός το πήραν λιγότεροι από το 50% των μόνιμων κατοίκων των νησιών που στερήθηκαν τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές από 1-1-2018. «Κι εδώ στα Ψαρά, χωρίς να διαθέτω ακριβή στοιχεία, υπολογίζω ότι το επίδομα κόπηκε, για διάφορους, τυπικούς λόγους, σχεδόν από τους μισούς μόνιμους κατοίκους», επιβεβαιώνει στον «π» και ο δήμαρχος Ψαρών. Κ. Βρατσάνος.

Υπάρχει χρόνος;

Τη λύση της νομικής θωράκισης των νησιωτικών μειωμένων συντελεστών θα όφειλαν να είχαν ακολουθήσει πολύ νωρίτερα οι νησιωτικοί δήμοι και περιφέρειες. Επέλεξαν να πιστεύουν τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πως διαπραγματευτικά θα αποφύγουμε την απώλεια. Το ερώτημα είναι αν την ύστατη, κυριολεκτικά, στιγμή, υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος να στοιχειοθετηθεί σωστά μια νομική διεκδίκηση, η οποία θα υποχρεώσει θεσμούς και κυβέρνηση να ακυρώσουν προειλημμένες αποφάσεις.

Προκαταρκτική έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σε παράλληλη κατεύθυνση, η αναφορά που κατέθεσαν οι δήμαρχοι νησιών του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, μαζί με τις αντίστοιχες ΠΕΔ, έγινε ήδη παραδεκτή για εξέταση από την αρμόδια Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Επιτροπή Αναφορών ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξαγάγει προκαταρκτική έρευνα σχετικά με την επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται στην αναφορά των δημάρχων.

Παράλληλα, η αναφορά προωθήθηκε προς άλλες συναρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων καθώς και στη Διακομματική Ομάδα «Θάλασσες, Ποταμοί, Νησιά και Παράκτιες Περιοχές».

Στην αναφορά που κατατέθηκε στοιχειοθετείται η άνιση μεταχείριση των νησιών σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, όσον αφορά τον ΦΠΑ και την επικείμενη κατάργηση του μειωμένου ποσοστού. Η καλή τεκμηρίωση που έγινε, αποτυπώνεται στο πρόσφατο έγγραφο με το οποίο η Επιτροπή Αναφορών ενημερώνει για το παραδεκτό του αιτήματος.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ