Σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στο ενημερωτικό podcast του Politischios.gr, Podopoleio, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Χίου Πρόδρομος Μανωλάκης τοποθετήθηκε με ειλικρίνεια και σαφήνεια σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση του νερού, το ενεργειακό κόστος, τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και τον σχεδιασμό ενόψει του καλοκαιριού.
Σε ό,τι αφορά το έργο του Φράγματος Κόρης Γεφύρι, που βρέθηκε στο επίκεντρο της τοπικής ειδησεογραφίας τις τελευταίες ημέρες, ο Πρόδρομος Μανωλάκης ήταν ξεκάθαρος:
«Το φράγμα για εμάς, σαν διοίκηση της ΔΕΥΑΝ Χίου, είναι εκτός πλάνων. Το παρακολουθούμε από απόσταση και δεν ασχολούμαστε ενεργά. Είναι ένα έργο σύνθετο, υπερτοπικό και απαιτεί διαχείριση σε επίπεδο Περιφέρειας και Υπουργείου», δήλωσε.
Επισήμανε μάλιστα ότι η κλιματική κρίση καθιστά αβέβαιες ακόμη και λύσεις που κάποτε θεωρούνταν ασφαλείς, υπογραμμίζοντας:
«Δεν υπάρχουν πια ασφαλείς λύσεις. Η μόνη ασφαλής λύση είναι η εξοικονόμηση».
Μία από αυτές τις λύσεις κατά τον ίδιο αφορά την επαναχρησιμοποίηση των εκροών του βιολογικού καθαρισμού:
«Μιλάμε για 4.000 κυβικά ημερησίως που θα μπορούν να αξιοποιηθούν για άρδευση και έτσι να μειώσουμε τις αφαλατώσεις και την άντληση από εξαντλημένους υδροφόρους ορίζοντες».
Αναφερόμενος στα νερά του Ναγού, τόνισε ότι προχωρά μελέτη μεταφοράς τους στην πόλη κατά τη χειμερινή περίοδο. Το νερό, που μέχρι σήμερα καταλήγει στη θάλασσα, θα μπορούσε να καλύψει πάνω από το 50% των υδρευτικών αναγκών της πόλης.
«Η μελέτη προβλέπει μεταφορά περίπου 270 κυβικών την ώρα. Το κόστος του έργου δεν θεωρείται απαγορευτικό και θα αναζητηθεί χρηματοδότηση μέσω διαθέσιμων εργαλείων».
Η μελέτη για το Σαραπιό, την οποία υλοποιεί η Περιφέρεια, προβλέπει τη δημιουργία μεγάλου αποθηκευτικού χώρου αλλά και για τη συλλογή νερού από περιοχές όπως τη Ρήνα. Ο Πρόδρομος Μανωλάκης χαρακτήρισε το έργο αυτό στρατηγικής σημασίας για την υδροδότηση ειδικά τους θερινούς μήνες.
Η ΔΕΥΑΝ Χίου έχει καταθέσει πρόταση χρηματοδότησης ύψους 5,5 εκατ. ευρώ για αντικατάσταση παλιών και προβληματικών δικτύων, ενώ παράλληλα προχωρά πειραματικό πρόγραμμα χλωρίωσης με τη συνεργασία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου:
«Θέλουμε μικροβιολογικά απολυμασμένα δίκτυα για να διασφαλίζουμε την ποιότητα του πόσιμου νερού», υπογράμμισε.
Το χρέος της ΔΕΥΑΝ Χίου προς τη ΔΕΗ ανέρχεται σε περίπου 5 εκατ. ευρώ, ωστόσο η ΔΕΥΑΝΧ πληρώνει κανονικά τους λογαριασμούς από τον Νοέμβριο 2024.
Τα τέσσερα βήματα ενεργειακής εξοικονόμησης που έχουν δρομολογηθεί είναι:
Σύμπραξη με ενεργειακή κοινότητα για φωτοβολταϊκό πάρκο.
Συμμετοχή στο πρόγραμμα «Απόλλων» της Περιφέρειας.
Συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για υβριδικά σχήματα.
Εξοικονόμηση ενέργειας στα αντλιοστάσια με χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, εξετάζεται σύμπραξη με πάροχο ρεύματος για ένταξη της ΔΕΥΑΝΧ στο βιομηχανικό τιμολόγιο.
Με φόντο τις αυξημένες βροχοπτώσεις, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝΧ σημείωσε:
«Η φετινή χρονιά είναι καλύτερη από πλευράς αποθεμάτων, όμως δεν εφησυχάζουμε. Η κλιματική αβεβαιότητα μας υποχρεώνει να κρατάμε χαμηλό προφίλ και να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος».
Για τη σύνδεση νερού και τουρισμού, υπογράμμισε ότι ο φετινός σχεδιασμός είναι πιο ενισχυμένος και δεν αναμένονται προβλήματα, ενώ στάθηκε στην εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής:
«Δεν έχουμε ακόμα απτά αποτελέσματα, αλλά το καλοκαίρι θα δείξει αν θα υπάρξει συμμόρφωση. Πέρυσι κόψαμε περίπου 900 υδρευτικά ρολόγια».
Τέλος και με δεδομένο το κόστος των νοικοκυριών στην προμήθεια νερών από τα Σούπερ Μάρκετ, επεσήμανε ότι η ΔΕΥΑΝ Χίου στοχεύει στην ενίσχυση του δικτύου λήψης νερού με πολλαπλασιασμό των σημείων από τον Σεπτέμβριο και μετά.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.