26.9.2022 14:12

Οριζόντιες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ακόμα και για χρέη 50 ευρώ (ΒΙΝΤΕΟ)

"Η Οικονομική Υπηρεσία δεν ασκεί προνοιακή πολιτική" λέει ο αντιδήμαρχος Γιώργος Μπελέγρης - "Είναι πολιτική τους να μη στέκονται δίπλα στους δημότες", ανταπαντά η Λαϊκή Συσπείρωση

Το αδιέξοδο που δημιουργεί σε δεκάδες δημότες της Χίου και όχι μόνο, η πρακτική της κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς τον Δήμο, αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά μέσα από καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης, σύμφωνα με την οποία οι οικονομικές υπηρεσίες προχώρησαν σε κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού, πατέρα φοιτητή που βρίσκονταν για σπουδές στη Χίο τη δεκαετία του 2010 επειδή δεν μπορούσαν να εντοπίσουν δικό του τραπεζικό λογαριασμό.

«Ο Δήμος πρέπει να είναι μπροστάρης στις διεκδικήσεις και όχι στη φορομπηχτική πολιτική. Δυστυχώς δεν θέλουν να ασκήσουν φιλολαϊκή πολιτική γιατί είναι ταυτισμένοι με την πολιτική ότι οι δήμοι πρέπει να έχουν αυτοτελή έσοδα, που σημαίνει ότι, τα έσοδά τους θα προέρχονται από τους ίδιους του δημότες», ανέφερε ο κ. Σκούφαλος.

Κατασχέσεις από 50 ευρώ και πάνω

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο γεγονός ότι ο Δήμος προχωρά σε οριζόντιες δειγματοληπτικές κατασχέσεις με αποτέλεσμα οι συστηματικοί οφειλέτες μεγάλων ποσών να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με κάποιον που χρωστά μικρά ποσά και αδυνατεί να τα πληρώσει.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Μπελέγρη, ο νόμος ορίζει ότι οι κατασχέσεις πρέπει να γίνονται για ποσά από 50 ευρώ και πάνω, σημειώνοντας ωστόσο ότι ενώ ο Δήμος θα έπρεπε να έχει δώσει εντολή κατάσχεσης για 6.300 τραπεζικούς λογαριασμούς, μέχρι σήμερα έχει δοθεί εντολή για 900 κατασχέσεις.

Τα οικονομικά στοιχεία

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Χίου, το σύνολο των δημοτών με χρέη προς τον Δήμο ανέρχεται σε 9.810 άτομα με συνολικό ποσό οφειλής τα 10.270.000 ευρώ. Από αυτούς οι 3.561 δημότες χρωστούν κάτω από 50 ευρώ ενώ οι 2.000 πάνω από 500 ευρώ.

«Να θυμίσω ότι η νομοθεσία υποχρεώνει τις οικονομικές υπηρεσίες για οφειλή άνω των 50 ευρώ να προχωρούν σε κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι έπρεπε να είχαμε προχωρήσει περίπου σε 6.300 κατασχέσεις. Αντ’ αυτού η υπηρεσία έχει προχωρήσει μόνο σε 900 κατασχέσεις δειγματοληπτικά και όχι με βάση το ποσό που χρωστάνε στο δήμο».

«Η Οικονομική Υπηρεσία δεν ασκεί προνοιακή πολιτική»

Επιπλέον, ο κ. Μπελέγρης υπεραμύνθηκε των κατασχέσεων λέγοντας ότι παρότι σαν δημοτική αρχή είναι αντίθετοι με αυτή την πρακτική, ωστόσο ο νόμος είναι αυτός που τους υποχρεώνει.

«Η οικονομική υπηρεσία δεν ασκεί προνοιακή πολιτική, δηλαδή οι υπάλληλοι της υπηρεσίας βλέπουν οφειλές και εκτελούν καθήκοντα.  Υπάρχουν άλλες υπηρεσίες στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν οι πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη και να πάρουν αυτά που μπορούν να πάρουν από τις υπηρεσίες του δήμο», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ