3.8.2019 9:08

Ξεχάστε τις κοινότητες που ονειρευτήκαμε

Δημοσιεύθηκε πρωτοσέλιδα στον έντυπο "π"

Λίγες ημέρες πριν την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής αφαιρούν όλες τις αρμοδιότητες από τα τοπικά συμβούλια και τα μετατρέπουν από αποφασιστικού σε γνωμοδοτικού χαρακτήρα όργανα

Αδιαμφισβήτητα το ζήτημα της μετατροπής των τοπικών συμβουλίων των χωριών από γνωμοδοτικού σε αποφασιστικού χαρακτήρα όργανα, υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες καινοτομίες που εισήγαγε η διοικητική μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη 2».

Η εικόνα των εγκαταλελειμμένων χωριών από τον ενιαίο Δήμο της Χίου, τα ελάχιστα κονδύλια που διατέθηκαν σε περιοχές εκτός κέντρου, η αδύναμη φωνή των παρέδρων που απλά εισηγούνταν όντας έρμαια του όποιου αποσπασματικού σχεδιασμού της δημοτικής αρχής, οδήγησαν πολλούς συμπολίτες μας στην απόφαση συγκρότησης ενιαίων ψηφοδελτίων.

Τα Νένητα, ο Βροντάδος, τα Θυμιανά, τα Καρδάμυλα ήταν μόνο μερικές από αυτές τις περιπτώσεις που οι κάτοικοι προσπάθησαν να πάρουν την τύχη των χωριών στα χέρια τους, εκμεταλλευόμενοι την αυτοτέλεια του «Κλεισθένη» και κυρίως το γεγονός ότι θα υπήρχαν κοινοτικοί προϋπολογισμοί, που θα έδιναν το δικαίωμα του σχεδιασμού και του προγραμματισμού αναγκαίων έργων για τα χωριά.

Έτσι άτομα κάθε ηλικίας, πέρα από σκοπιμότητες και πολιτικές διαφορές αποφάσισαν να ενώσουν δυνάμεις, να καταρτίσουν προγράμματα και να οραματιστούν μαζί το μέλλον των μικρών τους κοινοτήτων.

Η απότομη προσγείωση

Όλα αυτά μέχρι το απόγευμα της περασμένης Τρίτης όταν δόθηκε στη διαβούλευση το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ένα από τα βασικότερα σημεία του σχεδίου νόμου είναι η απαξίωση του θεσμού των Κοινοτήτων, οι οποίες 20 ημέρες πριν την ορκωμοσία των νέων τοπικών συμβουλίων μετατρέπονται από αποφασιστικά σε συμβουλευτικά όργανα των Δήμων, ότι δηλαδή ίσχυε μέχρι και σήμερα.

Συγκεκριμένα, στα άρθρα 82 και 83 του ν. 3852/2010 προβλέπονταν ότι οι πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων έως και άνω 300 κατοίκων αντίστοιχα, αποφάσιζαν για την κατανομή του αναλογούντος στην κοινότητα ποσοστού των κεντρικών αυτοτελών πόρων που προορίζονται για επενδυτικές ανάγκες του δήμου. Όμως με τη νέα τροποποίηση οι πρόεδροι μόνο θα εισηγούνται προς τον κεντρικό δήμο χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν οι ίδιοι.

Επιστροφή προς τα πίσω

Ουσιαστικά μέσα από το σχέδιο Νόμου που καταθέτει η νέα κυβέρνηση επιχειρείται η παραμονή στο ήδη υπάρχον καθεστώς, όπου οι πρόεδροι και τα συμβούλια των κοινοτήτων είχαν απλώς διακοσμητικό χαρακτήρα, εξαρτώμενοι πλήρως από τις διαθέσεις της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Είναι προφανές ότι αν τελικά ισχύσει αυτή η εξέλιξη, είναι πλέον ζήτημα χρόνου η ερημοποίηση της χιώτικης υπαίθρου καθώς αφαιρείται ακόμα και το τελευταίο κίνητρο των κατοίκων να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ