20.2.2022 9:38

Κοιτίδα έρευνας για τη γαλάζια και ψηφιακή ανάπτυξη το «Γεώργιος Καλουτάς»

Πως θα μετατραπεί το παρατημένο συνεδριακό κέντρο σε κοιτίδα έρευνας για την γαλάζια ψηφιακή ανάπτυξη - Ο "Πολίτης" αποκαλύπτει όλη την πρόταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Περιφέρεια

Διέξοδο και μάλιστα ικανή να μετατρέψει τη Χίο σε πόλο έλξης για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, έρχεται να δώσει στον διάλογο που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό εντός των τειχών για το μέλλον και την αξιοποίηση του συνεδριακού κέντρου «Γεώργιος Καλουτάς», το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Με τις υπόλοιπες λύσεις για μεταφορά υπηρεσιών της Περιφέρειας και όχι μόνο, να αξιολογούνται ως προβληματικές, η πρόταση του Πανεπιστημίου, διά της Πρυτάνισσας Χρυσής Βιτσιλάκη, για δημιουργία Δικτύου Τεχνολογικής Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας με έμφαση στην Γαλάζια και Ψηφιακή Ανάπτυξη, φαντάζει πλέον μονόδρομος.

Και αυτό γιατί μέσα από τη διεθνή στόχευση που επιχειρεί να δώσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε ένα τέτοιο εγχείρημα, όχι μόνο θα αξιοποιηθεί στο έπακρο ένα εγκαταλελειμμένο περιουσιακό στοιχείο της Π.Ε. Χίου αλλά θα δοθεί στο νησί, μία μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία αφού θα φέρει τη Χίο στο επίκεντρο μίας πολυσχιδούς συνεργασίας με επιστημονικούς ερευνητικούς φορείς τόσο της Ελλάδας όσο και της υπόλοιπης Ευρώπης αλλά και της Αμερικής.

Τι εννοούμε με τον όρο «Γαλάζια Ανάπτυξη»

Με τον όρο «Γαλάζια Ανάπτυξη» εννοούμε την μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης του θαλασσίου και ναυτιλιακού τομέα, η οποία περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες για την οικονομική αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων που βρίσκονται στη θάλασσα και στον θαλάσσιο βυθό.

Η Γαλάζια Ανάπτυξη έχει αποκτήσει βαρύνουσα σημασία στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής τα τελευταία 15 περίπου χρόνια. Δεν αφορά μόνο τους καθιερωμένους τομείς, όπως είναι ο παράκτιος τουρισμός, οι λιμενικές δραστηριότητες, οι θαλάσσιες μεταφορές και η ναυπήγηση και επισκευή πλοίων, αλλά και τους ζωντανούς θαλάσσιους πόρους (όπως η αλιεία, οι βιοτεχνολογίες και η υδατοκαλλιέργεια), τους μη ζωντανούς πόρους (όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και άλλα ορυκτά) και την υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Όλοι μαζί αυτοί οι κλάδοι απασχολούν άμεσα σχεδόν 5 εκατομμύρια ανθρώπους και παράγουν ετήσια Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) σχεδόν 220 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμβάλλοντας περίπου στο 1,5% της οικονομίας της. Πρόκειται για αύξηση 15% σε σύγκριση με το 2009. Ο συνολικός κύκλος εργασιών (750 δισ. ευρώ) αυξήθηκε κατά 12% και τα κέρδη (περίπου 95 δισ. ευρώ) κατά 18%.

Η Γαλάζια Οικονομία της ΕΕ περιλαμβάνει επίσης όλο και περισσότερους αναδυόμενους και καινοτόμους τομείς, όπως είναι η γαλάζια βιοοικονομία, οι βιοτεχνολογίες, η αφαλάτωση, η θαλάσσια άμυνα, η παλιρροϊκή και κυματική ενέργεια, η πλωτή ηλιακή ενέργεια, η υπεράκτια παραγωγή υδρογόνου κ.λπ. Μεταξύ αυτών, ο τομέας της θαλάσσιας άμυνας παρέχει ήδη σχεδόν 200 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ ο τομέας καλλιέργειας φυκιών έχει ήδη ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 330 εκατομμυρίων ευρώ (Ευρωπαϊκή Έκθεση για τη Γαλάζια Οικονομία 2020).

Κατάλληλο για αξιοποίηση το «Γεώργιος Καλουτάς»

Το θετικό στην πρόταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι ότι, η πανεπιστημιακή κοινότητα όχι μόνο θεωρεί ως καταλληλότερο χώρο για το συγκεκριμένο εγχείρημα το «Γεώργιος Καλουτάς» αλλά το εμφανίζει ως έτοιμο από καιρό προκειμένου να υλοποιήσει το όραμα του Δικτύου Τεχνολογικής Έρευνας στην καρδιά του Κάμπου.

Προς αυτή την κατεύθυνση το Πανεπιστήμιο έχει ήδη μελετήσει τις απαιτούμενες παρεμβάσεις στο κτίριο ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί μία πλήρως λειτουργική δομή που θα συνδυάζει την εκπαίδευση, την τεχνολογική έρευνα καθώς και την επιχειρηματική ανάπτυξη.

Ήδη το Πανεπιστήμιο, σκέφτεται, σε περίπτωση ευόδωσης της συνεργασίας και μακροχρόνιας παραχώρησης, την πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου με αυτοχηματοδοτούμενες μελέτες και αξιοποίηση πιστώσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και άλλα προγράμματα.

Με επίκεντρο τη Χίο

Όπως ανέφεραν στον «Πολίτη», εμπλεκόμενα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Δίκτυο παρότι θα έχει έδρα τη Χίο, θα συνεργάζεται με διάφορους επιστημονικούς φορείς τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη σημασία θα έχει ο ρόλος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με τη συνεργασία του οποίου, το εγχείρημα του Δικτύου Τεχνολογικής Έρευνας θα λάβει σάρκα και οστά.

Η πρόταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου όμως δεν σταματά μόνο εκεί, αφού το «χιώτικο» Δίκτυο θα έχει παρουσία και σε άλλα νησιά όπως η Σύρος και η Σάμος όπου υπάρχει παρουσία και δραστηριότητα της Πολυτεχνικής Σχολής.

Από το συγκεκριμένο εγχείρημα, όπως σημειώνουν στον «π» μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, δεν θα απουσιάζει η ιδιωτική πρωτοβουλία, αφού οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν θα είναι και στο Συμβούλιο των Μελών του Δικτύου.

Τρεις άξονες λειτουργίας

Ως προς τον τρόπο λειτουργίας του Δικτύου η πρόταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αναλύεται σε τρεις βασικούς άξονες.

Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με το εκπαιδευτικό κομμάτι και κυρίως με την τεχνολογική εξειδίκευση που θα παρέχεται κυρίως στους φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης αφού αρκετά από τα εργαστήριά του θα πραγματοποιούνται στο «Γεώργιος Καλουτάς». Είναι ιδιαίτερης σημασίας, το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο, στοχεύει να αξιοποιήσει το συνεδριακό κέντρο και για τη διοργάνωση των γνωστών «Summer Schools», στα οποία συμμετέχουν φοιτητές από ολόκληρο τον κόσμο.

Ο δεύτερος και ίσως σημαντικότερος άξονας, αφορά στην παροχή υποστήριξης και τεχνογνωσίας των νέων επιχειρήσεων, στηρίζοντας τις καινοτόμες γαλάζιες τεχνολογίες και υπηρεσίες, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νησιωτικών κοινωνιών του Βορείου Αιγαίου.

Τελευταίος άξονας είναι η έρευνα στη γαλάζια και ψηφιακή ανάπτυξη. Αυτός ο άξονας θα στοχεύει στη συλλογή των διαφορετικών δεδομένων από ολόκληρο το Αιγαίο, ώστε μέσα από την αξιοποίησή τους, να αναπτυχθούν καινοτόμες δράσεις σε τομείς της γαλάζιας οικονομίας.  

Η πρόταση μάλιστα, που σύμφωνα με πληροφορίες του «π» έχει παραδοθεί ήδη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ