Σαφή προειδοποίηση για τη βιωσιμότητα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Νότιας Χίου απηύθυνε ο πρόεδρος της ΔΙΑΝΟΧ, Κλέαρχος Χρύσης, αναδεικνύοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο τη δραματική έλλειψη χωρητικότητας στο υπάρχον κύτταρο, το οποίο, όπως υποστήριξε, «διαθέτει διάρκεια ζωής μόλις ενός έτους».
Όπως τόνισε, «παραλάβαμε το κύτταρο με διάρκεια ζωής που φτάνει έως το επόμενο καλοκαίρι. Από εκεί και πέρα δεν θα υπάρχει δυνατότητα ταφής, ούτε καν για τα σκουπίδια της Χίου, πόσο μάλλον για επιπλέον φορτία από άλλα νησιά». Η δήλωση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν μέσω πληροφοριών και φημολογίας για μεταφορά απορριμμάτων από την Ικαρία στη Χίο, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει πως «δεν είναι δυνατή η μεταφορά απορριμμάτων από τόσο μακρινά νησιά, όταν ακόμη και η αποκομιδή από γειτονικά, όπως οι Οινούσσες και τα Ψαρά, είναι προβληματική».
Στο πλαίσιο των δηλώσεών του, ο Κλέαρχος Χρύσης υπογράμμισε ότι οι διαδικασίες για την κατασκευή του δεύτερου κυττάρου έχουν ήδη δρομολογηθεί, με τη μελέτη να βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος. «Η μελέτη ολοκληρώνεται και πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η κατασκευή του νέου κυττάρου. Αν δεν κινηθούμε γρήγορα, από το επόμενο καλοκαίρι και μετά, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τεράστιο πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι «να ξεκινήσουν άμεσα οι διαγωνιστικές διαδικασίες, ώστε να είμαστε εντός προθεσμιών και να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις». Ωστόσο, διατύπωσε επιφυλάξεις σχετικά με την αποπεράτωση του έργου εντός των χρονικών ορίων, σημειώνοντας πως, ακόμη και αν ξεκινήσει άμεσα, «είναι πιθανό το δεύτερο κύτταρο να είναι έτοιμο στα τέλη του 2026».
Παρότι ο ίδιος δηλώνει αντίθετος στη μεταφορά απορριμμάτων από την Ικαρία, η ανάγκη για περιφερειακές λύσεις ενδέχεται να πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι ανησυχίες εντείνονται από τις αναφορές του για «χιλιάδες τόνους άθαυτων σκουπιδιών» σε άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, γεγονός που καταδεικνύει τις ελλείψεις σε υποδομές και συντονισμό στην ευρύτερη περιοχή.
Το ενδεχόμενο αυτό έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο, καθώς η Χίος, με οριακή ήδη διαχείριση των δικών της απορριμμάτων, αδυνατεί να επωμιστεί πρόσθετο βάρος.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.