#Καρδάμυλα #ΔΕΥΑΝΧ

Η ΔΕΥΑ Χίου απαντά στις αιτιάσεις της Επιτροπής Νερού Καρδαμύλων

Αναλυτικά η απάντηση της ΔΕΥΑ Χίου:

Σε απάντηση της πρόσφατης καταγγελίας της Επιτροπής για το νερό Καρδαμύλων, η Δημοτική Αρχή και η ΔΕΥΑΝΧ επιθυμούν, μακριά από άσκοπες εντάσεις και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του συνόλου των πολιτών της Χίου, να δηλώσουν τα ακόλουθα:

Το θέμα της ύδρευσης αποτελεί ένα από τα πλέον διαχρονικά και σύνθετα προβλήματα του νησιού μας. Δυστυχώς, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, στόχος μας ήταν η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών και η μεθοδική βελτίωση τους. Το νερό δεν αποτελεί ατομικό προνόμιο, αλλά κοινό αγαθό. Κάθε Χιώτης, σε όποια γωνιά του νησιού και αν κατοικεί, δικαιούται απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτό. Οι ενέργειές μας υπηρετούν ένα συνολικό σχεδιασμό για το νησί, με σκοπό την εξομάλυνση της υδροδότησης, την αναβάθμιση των υποδομών και την ουσιαστική αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Η ΔΕΥΑΝΧ, ήδη από το 2024, προέβη με απόλυτη διαφάνεια στον εξορθολογισμό της τιμολογιακής της πολιτικής, κατόπιν ενημερώσεων και εκτενών διαβουλεύσεων. Στόχος παραμένει η εξισορρόπηση των ανισοτήτων που κληρονομήθηκαν από το παρελθόν και η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της επιχείρησης. Σημειώνεται ότι έχουν ληφθεί πλήρως υπόψη όλες οι τοπικές ιδιαιτερότητες (π.χ. έλλειψη δικτύου αποχέτευσης ή βιολογικού καθαρισμού), οι οποίες αποτυπώνονται δίκαια στα διακριτά τιμολόγια που προβλέπει η πολιτική μας. Επιπροσθέτως, το ενισχυμένο και ευρύ κοινωνικό τιμολόγιο μειώνει το βάρος στους οικονομικά αδύναμους.

Σχετικά με τις αναφορές περί «απαξιωτικών συμπεριφορών», ξεκαθαρίζουμε κατηγορηματικά ότι τέτοιοι χαρακτηρισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η στάση μας αποδεικνύεται από τα γεγονότα: Από τον Ιούνιο του 2025 που πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση στα Καρδάμυλα παρουσία πλήθους κόσμου έως και τον Φεβρουάριο του 2026, έγιναν επανειλημμένες συναντήσεις με αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, με αποκλειστικό σκοπό την απάντηση σε κάθε ερώτημα των δημοτών.

Η αδιάκοπη αυτή προσπάθεια διαλόγου στοχεύει στην κατανόηση της δύσκολης πραγματικότητας που διαχειριζόμαστε. Κατανοούμε την ανησυχία των πολιτών, όμως η αποσπασματική ερμηνεία φράσεων για τη δημιουργία εντυπώσεων και η στοχοποίηση προσώπων δεν συμβάλλουν στη λύση. Τα οικονομικά στοιχεία είναι αμείλικτα και αποδεικνύουν το σημαντικό οικονομικό κενό που υφίσταται για την περιοχή. Αναγνωρίζουμε την ιστορική συμβολή και τις ιδιωτικές δαπάνες των Καρδαμυλιτών στη δημιουργία υποδομών, όμως η απουσία αναβάθμισης τα τελευταία χρόνια απαιτεί πλέον σημαντικές δαπάνες για την εύρυθμη λειτουργία τους. Ήδη τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός για τα Καρδάμυλα, και έχει δρομολογηθεί η σύνταξη μελετών, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή στο άμεσο μέλλον. Άλλωστε, ανεξαρτήτως της ιδιωτικής συμβολής και των επιδοτήσεων που λαμβάνει η ΔΕΥΑΧ από χρηματοδοτικά εργαλεία για νέα έργα, οι απαραίτητες και μεγάλες λειτουργικές δαπάνες (προσωπικό, ενέργεια, ανταλλακτικά κλπ) είναι αυτές που πρέπει να καλύπτονται από τους λογαριασμούς ύδρευσης – αποχέτευσης.

Σε ένα νησί που μαστίζεται από τη λειψυδρία, η καλλιέργεια κουλτούρας εξοικονόμησης είναι ηθική και θεσμική υποχρέωση όλων. Το γεγονός ότι μια περιοχή ευνοείται από τη φύση με μια πηγή, δεν συνεπάγεται το δικαίωμα στην αλόγιστη χρήση. Η υπερκατανάλωση επιβαρύνει τα δίκτυα και αυξάνει το ενεργειακό κόστος διαχείρισης, εις βάρος της βιωσιμότητας.

Η ΔΕΥΑΝΧ παραμένει στη διάθεση κάθε φορέα για την εκ νέου αναλυτική παρουσίαση των δεδομένων. Καταγγελίες που αποσκοπούν σε επικοινωνιακές εντυπώσεις δεν βοηθούν στην επίτευξη του στόχου μας: τη βελτίωση της ποιότητας ζωής κάθε κατοίκου της Χίου.

Για το Δ.Σ της Δ.Ε.Υ.Α. Νήσου Χίου

Ο Πρόεδρος
Πρόδρομος Γ. Μανωλάκης

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ