5.4.2024 14:17

Ένα βήμα πιο κοντά στον ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό η Χίος (video)

Στο επίκεντρο η Ιωνία και η Ομηρόπουλη που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν ΣΧΟΑΠ

Αισιοδοξία ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, τότε η Χίος θα έχει καταφέρει να έχει ένα συνολικό εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο, το οποίο με σαφήνεια θα χωροθετεί τις οικιστικές ζώνες, τις τουριστικές δραστηριότητες αλλά και τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές ζώνες, δημιούργησε η σημερινή παρουσία στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου των εναλλακτικών σεναρίων της μελέτης για το «Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Οινουσσών – Δήμου Ι.Ν. Ψαρών – Δήμου Χίου».

Η σημασία των ΣΧΟΑΠ

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του παραρτήματος Χίου του Τ.Ε.Ε. Βορείου Αιγαίου Μάνος Μισιρλής, τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια είναι σχέδια και στα 3 νησιά της Π.Ε. Χίου που υποδεικνύουν κάποιες χρήσεις γης και με βάση αυτές θα μπορούν να αναπτυχθούν μετά τα αναπτυξιακά μοντέλα κάθε περιοχής.

«Αυτό που γίνεται σήμερα είναι μια πρώτη παρουσίαση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου για Χίο, Ψαρά και Οινούσσες. Αφενός αφορά τις περιοχές που δεν έχουν ακόμα ΣΧΟΑΠ (την Ιωνία και την Ομηρούπολη) και εξετάζει πώς εμπλέκονται τα υφιστάμενα ΣχΟΑΠ με τις 2 περιοχές, ώστε να έχουμε ένα τελικό μοντέλο. 

Η πρώτη φάση που γίνεται σήμερα, η παρουσίαση, είναι η περιβαλλοντική μελέτη που μέσα σ’ αυτήν μπαίνουν κάποια κριτήρια με βάση τα δεδομένα σε όλους τους τομείς, δηλαδή τον πρωτογενή τομέα, αγροτικά, κτηνοτροφικά, με βάση τα πολιτιστικά αγαθά, τις ανάγκες για τουρισμό, τις πιέσεις κλπ. Γίνεται μια βαθμολόγηση και επιλέγεται κάποιο μοντέλο ανάπτυξης.

Σε δεύτερη φάση, αυτά τα πράγματα θα εξειδικευθούν για κάθε περιοχή και μετά θα ακολουθήσει μια τελευταία φάση, η οποία ξεκινάει με τη διαβούλευση με φορείς και κατοίκους, ώστε αν υπάρχουν κάποιες αντιρρήσεις-ενστάσεις ή προβληματισμοί να αφαιρεθούν εκεί και να ενσωματωθούν στην τελικά μελέτη», εξήγησε ο κ. Μισιρλής.

Ερωτώμενος για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για το τελικό σχέδιο και την έκδοση σχετικού ΦΕΚ, ο κ. Μισιρλής, φάνηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι: «Πιστεύω ότι του χρόνου τέτοιο καιρό θα είναι έτοιμο το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο».

Πίεση για οικιστική ανάπτυξη

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ήταν όσα ανέφερε ο κ. Μισιρλής για τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Όπως ανέφερε, από τα μέχρι σήμερα δεδομένα προκύπτει ότι:

«Υπάρχουν ορισμένοι οικισμοί, κυρίως στην Ιωνία (από τον Αγ. Γιάννη του Βουνού μέχρι την Κώμη) που υπάρχει μια οικιστική πίεση. Είναι στενοί οι οικισμοί και πρέπει να ανοίξουν. Έχει ληφθεί αυτό υπόψιν από τους μελετητές. Αντίστοιχο κομμάτι από τον Καταρράκτη μέχρι την Βοκαριά. Υπάρχουν πιέσεις σχετικά με τον καθορισμό βοσκοτόπων, κλπ για την Κτηνοτροφία. Αυτές όλες τις πιέσεις πρέπει να τις λάβει υπόψιν ο μελετητής και ανάλογα με το μοντέλο ανάπτυξης που θα ακολουθηθεί να γίνει μια ορθολογική διαχείριση των χρήσεων γης».

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ