Αυτοδιοίκηση

18/4/18 11:23

τελ. ενημ.: 18/4/18 23:04

«Η δημοτική αρχή Βουρνού πρόδωσε μία ολόκληρη γενιά»

Ανοίγει πρόωρες πληγές ο Στέλιος Καμπούρης σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που σίγουρα θα συζητηθεί.

Από το 1994 μέχρι και σήμερα ο Στέλιος Καμπούρης έχει ζήσει από κοντά όλη τη μετεξέλιξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατακτώντας το προνόμιο να αποτελεί έναν από τους ελάχιστους διαμορφωτές της. Βαθιά αυτοδιοικητικός και συνεργατικός, η τελευταία 4ετία του στα έδρανα της αντιπολίτευσης αποτέλεσε για εκείνον μία εμπειρία που του έλλειπε και αποτέλεσε ένα ιδιαίτερο μάθημα, παρότι μετρά 24 χρόνια συνεχούς παρουσίας.

Γνώστης του Καλλικράτη όσο λίγοι, για πρώτη φορά διατυπώνει ανοιχτά τις σκέψεις του για τον Μαν. Βουρνού και τον Π. Λαμπρινούδη ενώ … αποπειράται να συνθέσει το ιδανικό ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής στη Χίο ώστε η έδρα να επιστρέψει και πάλι από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά.

Η δυσκολία του δασκάλου

 • Τα έδρανα του σχολείου είναι πολύ πιο δύσκολα γιατί είναι έδρανα που έχουν να κάνουν με τη διαμόρφωση χαρακτήρων, με τους αυριανούς πολίτες, για τους οποίους έχουμε εμείς την ευθύνη να προετοιμάσουμε για το στίβο της καθημερινότητας της ζωής τους. Στα έδρανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζεις σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον και παλεύεις να διατηρηθείς στην καθημερινότητά του, έχοντας να κάνεις με ηλικιακά μεγάλους.

Ο Βουρνούς έχασε την ευκαιρία

 • Η παρουσία της δημοτικής αρχής Βουρνού ήρθε να προδώσει μία ολόκληρη γενιά. Μετά από 4 χρόνια κατάλαβε τη συμβολή της αντιπολίτευσης, κάτι που, αν το είχε κάνει νωρίτερα, θα μπορούσε να είχε συνεισφέρει για να πάει η Χίος ένα βήμα πιο μπροστά. Δυστυχώς για εκείνη θεώρησε πολύ σύντομα ότι τα ξέρει όλα και εμείς ήμασταν οι δακτυλοδεικτούμενοι, οι «παλιοί». Αυτό το εισπράξαμε πάρα πολλές φορές κι εγώ προσωπικά. Όταν στην κατεύθυνση να βρούμε έναν κοινό βηματισμό για το καλό του νησιού είχαμε φθάσει στο σημείο να έχουμε το συνδυασμό μας σε αναστάτωση, αυτό δεν το εκτίμησε αλλά το ξέχασε και πάντα λειτουργούσαν διαιρετικά. Ο Μαν. Βουρνούς είχε τη μεγάλη ευκαιρία στην 4ετία που πέρασε να συνθέσει δυνάμεις ώστε μελλοντικά να προέκυπταν σχήματα τέτοια που θα αγωνίζονταν για το καλό της Χίου.
 • Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Επιτροπής για το Προσφυγικό. Ήταν ένα από τα σημεία που στο συνδυασμό μας υπήρχαν και αντίθετες απόψεις για το αν θα έπρεπε να πάμε ή όχι. Στην κρίσιμη συνεδρίαση που παρευρέθηκε η εκπρόσωπος του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, η οποία μας κούνησε το δάχτυλο, όταν εγώ απαίτησα σεβασμό στην Επιτροπή για λογαριασμό συνάδελφό μου, ο Μ. Βουρνούς, αντί να υπερασπιστεί την Επιτροπή και τους δημοτικούς συμβούλους, μου μίλησε με έναν αγενέστατο και απρεπέστατο τρόπο, παίρνοντας το μέρος της εκπροσώπου του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αυτά δεν συνάδουν με το συμφέρον του τόπου.
 • Η σημερινή δημοτική αρχή δυστυχώς δεν ακούει και δεν αφουγκράζεται την κοινωνία. Αν άκουγε, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Τι να το κάνω αν οι αποφάσεις που παίρνω δεν συμβαδίζουν με το θέλω της κοινωνίας μου; Για παράδειγμα οι Αστικές Αναπλάσεις, ως όραμα και σκέψη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως δεν μπορείς να παρουσιάζεις τετελεσμένα στην κοινωνία ή σε ένα Σώμα, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο, που θα κληθεί να αποφασίσει για τις αλλαγές στο κέντρο της πόλης.

Σε πλήρη αναντιστοιχία

 • Η παρουσία μου στα έδρανα της αντιπολίτευσης άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για εμένα, διότι ήταν ένα κομμάτι του παζλ που μου έλειπε και δεν το κρύβω ότι το απολαμβάνω. Με απογοήτευσε ότι ένας δήμαρχος που εκλέγεται από το «πουθενά» - γιατί μέχρι την εκλογή του ο Μαν. Βουρνούς δεν είχε κάποια δημόσια παρουσία- δεν έπραξε ούτε στο ελάχιστο αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε. Όσα έλεγε και όσα έπραξε βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με την καθημερινότητα της διακυβέρνησής του. Είχε κάνει σημαία κατά της δημοτικής αρχής Λαμπρινούδη το ζήτημα των απευθείας αναθέσεων. Τότε του λέγαμε να μην το κατηγορεί γιατί οι απευθείας αναθέσεις είναι ένα πραγματικό εργαλείο για να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα και τελικά αποδείχθηκε ότι και οι ίδιοι τις απευθείας αναθέσεις έργων προτιμούν. Θυμάμαι τη δέσμευσή του για ένα Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο οι σύμβουλοι θα είναι πλήρως ελεύθεροι να τοποθετούνται και να ψηφίζουν με βάση όσα οι ίδιοι θέλουν και την ίδια στιγμή τον θυμάμαι σε μία κρίσιμη συνεδρίαση να καλεί συμβούλους να αλλάξουν την ψήφο τους.
 • Προσπάθειες έχουν γίνει και θα αδικούσα τον εαυτό μου αν έλεγα το αντίθετο. Όμως πάντα κάτι σταματούσε τις προσπάθειες συνθετικής κατεύθυνσης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ακίνητο της Απλωταριάς. Εμείς λέγαμε ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε τα χρήματα να αξιοποιηθούν. Η δημοτική αρχή δεν το θέλησε, με αποτέλεσμα να χαθεί το έργο. Ενώ υπήρχαν πολλές οχλήσεις για διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα τελικά αποφάσισαν να ασχοληθούν προς το τέλος, αφού προηγουμένως φωνάζαμε για 4 χρόνια.

«Παλιός» ο στατικός

 • «Παλιός» αισθάνεται όποιος μένει στατικός. Όποιος χρησιμοποιεί το παρελθόν σαν μπούσουλα για να πάει στο αύριο αποφεύγοντας τα λάθη που έχει κάνει, αυτός δεν είναι «παλιός». Εγώ προσωπικά δεν έχω νιώσει ποτέ «παλιός», παρότι έχω ξεκινήσει στην Αυτοδιοίκηση από το 1994. «Παλιός» μένει όποιος θέλει να μείνει στο παλιό.

Ελλειμματική η παρουσία Κάρμαντζη

 • Η παρουσία της περιφερειακής αρχής της Χίου έχει δείξει ότι σε σχέση με άλλα νησιά, όπως η Λέσβος και η Σάμος, το νησί μας υστερεί πολύ σε έργα και χρηματοδοτήσεις και συνεπώς είναι κάτι που βαραίνει την Π.Ε. Χίου και άρα τον Στ. Κάρμαντζη. Θεωρώ αδιανόητο η Χίος να μένει στην ουρά των περιφερειακών προγραμμάτων, ανεξάρτητα από το αν επικαλείται, ως επικεφαλής, έλλειψη αρμοδιοτήτων. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε χωρικού αντιπεριφερειάρχη να αφήνει τα «εγώ» του στην άκρη και να προσπαθεί να βρει τη σύνθεση με τον επικεφαλής της Περιφέρειας προκειμένου να πετύχει τη στόχευση για τον τόπο του. Τα πολλά «εγώ» για τους θεσμικούς ρόλους που υπηρετούμε δεν συνάδουν με την υπηρέτηση του τόπου. Συνεπώς η παρουσία της Περιφερειακής Ενότητας είναι ελλειμματική ως προς τη διεκδίκηση των έργων.

Δεν είμαι η «σκιά των μεγάλων»

 • Ασχολούμαι με τα κοινά και την Αυτοδιοίκηση επειδή το λατρεύω. Είναι κάτι το οποίο με ενθουσιάζει. Όταν ήρθε η ώρα ο Π. Λαμπρινούδης, μετά την επιτυχημένη του πορεία στα Καμπόχωρα, να διεκδικήσει τη Νομαρχία, έμπαινε το μεγάλο ζητούμενο ποιος θα είναι ο διάδοχος υποψήφιος δήμαρχος Καμποχώρων, ο Στ. Καμπούρης ή ο Μαν. Κράκαρης. Ακούγοντας τους συντοπίτες μας ότι δεν έπρεπε ο κόσμος να διχαστεί, πήρα την πολύ μεγάλη απόφαση να αποσυρθώ εγώ και να πάμε ενωμένοι. Μου δόθηκε επίσης η δυνατότητα να κατέβω αντίπαλος του Π. Λαμπρινούδη στη Νομαρχία. Δεν ήθελα να το κάνω γιατί ο Π. Λαμπρινούδης ήταν ο άνθρωπος που μου άνοιξε την πόρτα της Αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό και προτίμησα να συνεχίσω μαζί του. Μου δόθηκε για 3η φορά η δυνατότητα να είμαι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με τον Ν. Γιακαλή. Μέχρι και την τελευταία στιγμή ήμουν εγώ υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης αλλά τελικά ανακοινώθηκε το όνομα του Κ. Γανιάρη. Δεν δημιούργησα πρόβλημα, απεναντίας στήριξα το συνδυασμό γιατί πιστεύω στο εμείς. Άρα δεν είμαι η «σκιά των μεγάλων». Είμαι μία ανθρώπινη οντότητα, που επειδή αγαπά αυτό που κάνει, του αρέσει να τιμά το ρόλο που αναλαμβάνει.

Έδωσε όσα μπορούσε

 • Ο συνδυασμός «Όλοι μαζί για τη Χίο μας» έχει μία 20ετή παρουσία στο αυτοδιοικητικό σκηνικό του τόπου μας. Ο συνδυασμός έχασε μία εκλογική αναμέτρηση, ως εκ τούτου για να δηλώσει «παρών» αύριο θα συναντήσει αρκετές δυσκολίες. Η προσφορά του για τη Χίο ήταν πολύ σημαντική. Έχει αξιολογότατα στελέχη, ωστόσο πιστεύω ότι ως αυτοδιοικητικό σχήμα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και θα πρέπει μέσα από αυτό το σχήμα, με τη συνδρομή των στελεχών του, να ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου φορέα, που θα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις μία θέση στο αυτοδιοικητικό σκηνικό.
 • Ο Π. Λαμπρινούδης είχε ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτοδιοικητικού ανδρός. Έχοντας προσφέρει επί σειρά ετών, έχω την άποψη ότι και ο ίδιος δεν θα ήθελε να συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο. Αν ο Π. Λαμπρινούδης ήθελε να τολμήσει ένα βήμα σε έναν άλλο κύκλο πολιτικής παρουσίας, νομίζω ότι θα το δικαιούταν. Αυτοδιοικητικά αυτά που μπορούσε να δώσει στον τόπο τα έδωσε, όσο μπορούσε καλύτερα. Αυτό βέβαια δεν το έχουμε συζητήσει στο συνδυασμό μας. Αν ο επικεφαλής δεν ανοίξει τη συζήτηση, τότε δεν μπορεί να το θέτει ο καθένας, υπό την έννοια ότι μπορεί να κατηγορηθεί ότι θέτει θέμα για τον εαυτό του. Αυτή η συζήτηση θα έπρεπε να είχε γίνει από τον πρώτο χρόνο.

Στους δυο τρίτος χωρά

 • Η κοινή γνώμη λέει ότι ανάμεσα στον Μ. Βουρνού και στον Στ. Κάρμαντζη, σίγουρα υπάρχει χώρος για ένα τρίτο αξιόλογο σχήμα. Θεωρώ ότι η κοινωνία έχει απόλυτο δίκαιο, άρα χωράει ένα ακόμη σοβαρό σχήμα που μπορεί να διεκδικήσει την διακυβέρνηση του τόπου για την επόμενη 5ετία, δηλαδή από το 2020 μέχρι το 2025.
 • Ο καταλληλότερος συνδυασμός για τον τόπο θα είναι αυτός που θα έχει ως βασικό του χαρακτηριστικό τη σύνθεση. Είναι αυτή που μας λείπει πάρα πολλές δεκαετίες από τη Χίο. Πρέπει να είναι ένα αυτοδιοικητικό σχήμα που θα είναι συμμέτοχοι όλοι εκείνοι οι συμπολίτες μας που νιώθουν την ανάγκη να ασχοληθούν με την Αυτοδιοίκηση για να προσφέρουν αυτό που μπορούν και θα αγωνιστούν για μία 5ετία ώστε η Χίος να πάει μπροστά. Σε αυτό το σχήμα χωράνε όλοι όσοι θέλουν να προσφέρουν. Μία «Εθνική Χίου» αυτοδιοικητικών παραγόντων που αγαπούν το νησί.
 • Προσωπικά θα δηλώσω «παρών» και στην επόμενη 5ετία της Αυτοδιοίκησης και θα είναι η τελευταία μου. Παρακολουθώ με ιδιαίτερη βαρύτητα το «θέλω» της χιώτικης κοινωνίας. Εάν υπάρχει η λογική και η φιλοσοφία των ανθρώπων με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προανέφερα, τότε θα είμαι συμμέτοχος στο μέλλον.

Το ιδανικό ψηφοδέλτιο

 • Η έδρα που κατέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο είναι εφικτό να επιστρέψει στην Κεντροαριστερά. Η παρουσία του Κ. Τριαντάφυλλου στην κοινοβουλευτική του δραστηριότητα κατέδειξε ότι έχει το ταπεραμέντο της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ο Π. Λαμπρινούδης θα προσέφερε τα μέγιστα στην επιστροφή της έδρας στο Κίνημα Αλλαγής. Από κει και πέρα υπάρχουν πολλά ονόματα. Προσωπικά προς αυτή την κατεύθυνση θεωρώ σημαντική, για παράδειγμα, την παρουσία του Νίκου Τσιλίμη. Μία τέτοια τριάδα θα διασφάλιζε την έδρα του Κινήματος Αλλαγής στη Χίο.
Σχόλια άρθρου: 0

Δείτε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
300x250
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση