22.5.2018 11:14

ΒΙΝΤΕΟ- ΦΩΤΟ | Εξωθούν στο τέλος την ανακύκλωση

Σε βουνό από σύμμεικτα απορρίμματα στη ΒΙ.ΑΛ. καταλήγουν οι προσπάθειες του Χιώτη να στηρίξει το εγχείρημα της ανακύκλωσης

Αποκαλυπτικές φωτογραφίες για τον τρόπο με τον οποίο η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου αντιλαμβάνεται το συνολικό εγχείρημα της ανακύκλωσης φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Politischios.gr, έπειτα από επιτόπια αυτοψία στον χώρο όπου μεταφέρονται τα ανακυκλώσιμα μετά την περισυλλογή τους από τα οχήματα του Δήμου Χίου.

Η πραγματική εικόνα

Ο χώρος όπου υποτίθεται ότι συγκεντρώνονται τα πλαστικά.

Μπορεί ο Δήμος να έχει επιχειρήσει και σε πολλές περιπτώσεις να έχει πείσει τους πολίτες ότι οι προσπάθειές του για ανακύκλωση αντιμετωπίζονται με περισσότερο σεβασμό και σοβαρότητα σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο το ρεπορτάζ έρχεται να ανατρέψει όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα.

Το πρώτο και πιο βασικό εγχείρημα που καταρρίπτεται έχει να κάνει με τη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή. Η πολυδιαφημιζόμενη διαλογή στην πηγή μάλλον αποτέλεσε έναν ευσεβή πόθο του Δήμου παρά μία σύγχρονη πραγματικότητα. Και αυτό γιατί ναι μεν οι πολίτες ρίχνουν στους κάδους ξεχωριστά τα ανακυκλώσιμα ανάλογα με το είδος τους, ωστόσο στη συνέχεια πέφτουν σε ένα απορριμματοφόρο και οδηγούνται σύμμεικτα στον χώρο όπου υποτίθεται ότι απλά δεματοποιούνται και αποστέλλονται εκτός Χίου.

Η πραγματικότητα της ΒΙ.ΑΛ.

Ο χώρος στον οποίο συγκεντρώνονται τα χαρτιά. 

Όπως εξήγησε στην κάμερα του Politischios.gr ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Οικόπολις» που έχει υπογράψει σύμβαση με τον Δήμο με σκοπό την παραλαβή και την δεματοποίηση των ανακυκλώσιμων, η Υπ. Καθαριότητας τηρεί τα ελάχιστα από όσα προβλέπει η μεταξύ του σύμβαση.

«Η σύμβαση που έχουμε υπογράψει προβλέπει ότι τα ανακυκλώσιμα θα έρχονται στον χώρο της ΒΙ.ΑΛ. διαλεγμένα και έτοιμα για δεματοποίηση. Αντ’ αυτού το όχημα του Δήμου έρχεται και πετάει όλα τα ανακυκλώσιμα μαζί, σαν να έχουν πέσει όλα σε έναν κοινό κάδο. Αυτό σημαίνει ότι από την πλευρά μας χρειαζόμαστε επιπλέον προσωπικό καταβάλλοντας εργασία που είναι πάνω από τις δυνάμεις μας και τις συμβατικές μας υποχρεώσεις. Ο Δήμος για δική του ευκολία τα βάζει μέσα σε ένα απορριμματοφόρο και υποχρεώνει εμάς να τα καθαρίσουμε. Η δική μας όμως άδεια είναι μόνο για δεματοποίηση και σε καμία περίπτωση για διαλογή. Η διαλογή είναι δουλειά του Δήμου», ανέφερε ο κ. Παντελάρας.

«Αν πάρει φωτιά δεν θα προλάβει να φύγει κανείς…»

Ο χώρος της ανακύκλωσης σε φωτογραφία από δελτίο Τύπου του Δήμου το 2015.

Η κατάσταση που αποτυπώνει ο φωτογραφικός φακός του «π» στη ΒΙ.ΑΛ. είναι κάτι παραπάνω από τραγική, τουλάχιστον επικίνδυνη. Και αυτό γιατί ο Δήμος, κατά τον κ. Παντελάρα, έχει να πάρει απόβλητα (δηλαδή άχρηστα ανακυκλώσιμα) από τη ΒΙ.ΑΛ. για ταφή στον ΧΑΔΑ της νότιας Χίου από τον Οκτώβριο του 2016.

«Αν πάρει μία πυρκαγιά θα καεί το σύμπαν. Δεν θα γλυτώσει κανείς. Οι πυροσβεστήρες είναι σκεπασμένοι με τόνους απορριμμάτων. Έχουμε καλέσει τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας για αυτοψία στον χώρο και αναμένουμε την έγγραφη γνωμοδότησή τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ μέσα. Το σίγουρο είναι ότι από τη στιγμή που ο Δήμος ανέλαβε αυτή τη δουλειά η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Εδώ μέσα ο χώρος παλιότερα ήταν πλήρως επισκέψιμος. Έρχονταν σχολεία για εκπαιδευτικές εκδρομές, έβλεπαν πως γίνεται η δεματοποίηση, τώρα δεν μπορείς να κινηθείς εδώ μέσα», κατέληξε ο ίδιος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ