9.4.2020 0:42

ΒΙΝΤΕΟ- Κοινή διαπίστωση η αναγκαιότητα για χώρο καραντίνας στο νησί

Στις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης η τελική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου

Σε 5ωρη συνεδρίαση που περιελάμβανε τα πάντα, από τα γεγονότα με τα ΜΑΤ μέχρι τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, εξελίχθηκε η διαδικτυακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη στη σκιά των εξελίξεων για τη δημιουργία χώρου καραντίνας στο νησί.

Καθ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, τη συζήτηση μονοπώλησαν τα δημοσιεύματα του Politischios.gr και οι δηλώσεις των αιρετών της δημοτικής αρχής σε αυτό, με τις αντιπολιτεύσεις να εξαπολύουν μαζικά πυρά κατά του Στ. Κάρμαντζη κατηγορώντας τον για έλλειψη ενημέρωσης.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, επανέλαβε την αδιαπραγμάτευτη θέση του για δημιουργία προσωρινού χώρου στο νησί με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, σημειώνοντας ότι η υγεία των πολιτών και η θωράκιση της δημόσιας υγείας είναι πάνω από πολιτικές και επιδιώξεις.

Στην 5ωρη συνεδρίαση, κύριο χαρακτηριστικό αποτέλεσε η πλειοψηφική τάση των παρατάξεων για δημιουργία χώρου που θα περιορίζονται οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες με εξαίρεση τον συνδυασμό «Χίος Μπροστά» του Γιάννη Καραβασίλη, ο οποίος απέκλεισε τη δημιουργία χώρου, προτείνοντας τη ναύλωση πλοίων «συλλεκτών».

Οι παρατάξεις παρά τις διαφωνίες τους, εστίασαν στην ανάγκη η δημιουργία όποιου χώρου να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως χρονική διάρκεια και συγκεκριμένο σκοπό, ώστε να αποφευχθεί η μετεξέλιξη του χώρου σε δομή για οποιονδήποτε άλλο σκοπό, μετά τη λήξη της πανδημίας.


Οι εισηγήσεις

Σταμάτης Κάρμαντζης

Με απαντήσεις επί των ερωτήσεων που έθεσαν εισαγωγικά επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι, ξεκίνησε την ομιλία του ο Δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης.

«Ο Δήμαρχος υπηρετεί την τοπική κοινωνία, τη Χίο και τους Δημότες, με την εντολή του 52%. Δεν ακύρωσα καμία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τις κρίσιμες ώρες, ως πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, όταν πρέπει να πάρω απόφαση για να προστατεύσω τον πληθυσμό μου, πρέπει να τις πάρω ο ίδιος και έγκαιρα. Η δημόσια υγεία είναι κάτι που έχει να κάνει με την τύχη του λαού και των ανθρώπων», ανέφερε ο Σταμάτης Κάρμαντζης.

Ο Δήμαρχος προσέθεσε ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ της δημιουργίας χώρου καραντίνας στο νησί με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και προδιαγραφές ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία, διευκρινίζοντας όμως ότι το που και το πώς καθώς και η τελική επιλογή κτιρίου είναι αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Κώστας Τριαντάφυλλος

Οξεία κριτική τον Υπ. Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη αλλά και στον Σταμάτη Κάρμαντζη εξαπέλυσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δ.Σ. Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος, εστιάζοντας στον φόβο, ο οποιοσδήποτε χώρος να μετεξελιχθεί σε νέα δομή για μετανάστες. Ο Κ. Τριαντάφυλλος επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας χώρου αλλά προσέθεσε ότι πρέπει να γίνουν γνωστές από πριν οι επιστημονικές προδιαγραφές ενός κτιρίου που θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος καραντίνας.

Μανώλης Βουρνούς

Στο ίδιο φάσμα ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωτοβουλία για τη Χίο» Μανώλη Βουρνού, ο οποίος τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ανάγκη για δημιουργία χώρου καραντίνας για τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Ο κ. Βουρνούς ανέφερε ότι αυτό το οποίο προέχει ο τρόπος λειτουργίας αυτού του χώρου λέγοντας: «Εμείς σαν παράταξη, πάντα λέμε ότι το μεταναστευτικό έχει το θεσμικό ζήτημα, το ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού και τελευταίος ο χώρος. Εμάς μας ενδιαφέρει περισσότερο ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει αυτός ο χώρος».

Γιάννης Καραβασίλης

Την χρήση των πλωτών μέσων ως τη μόνη λύση που μπορεί να διασφαλίσει την δημόσια υγεία καθώς και την ορθή διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, προέταξε από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Χίος Μπροστά» Γιάννης Καραβασιλής. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία του απεγκλωβισμού των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες, αφού είναι κάτι που όπως είπε, το υποδεικνύει προς την Ελληνική Κυβέρνηση, ακόμα και ο αρχιτέκτονας της κοινής δήλωσης Ε.Ε.- Τουρκίας Τ. Κνάους.

Μάρκος Σκούφαλος

Έλλειψη ενημέρωσης καταλόγισε στη δημοτική αρχή με τη σειρά του ο Μάρκος Σκούφαλος, λέγοντας ότι αυτό το οποίο προέχει η ενίσχυση του Νοσοκομείου της Χίου με προσωπικό και εξοπλισμό αφού χωρίς αυτό δεν έχει, όπως είπε, καμία ουσία να συζητήσει κάποιος για δημιουργία χώρου καραντίνας. «Αυτή τη στιγμή η καραντίνα δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για νέα δομή», είπε ο Μάρκος Σκούφαλος, προτείνοντας τη χρήση ξενοδοχείων για καραντίνα με πλήρη ιατρικό εξοπλισμό και προσωπικό.

Μανώλης Στάθης

Για μικροπολιτικά παιχνίδια κατηγόρησε την Κυβέρνηση ο επικεφαλής του «Δικτύου Πολιτών» Μανώλης Στάθης, κάνοντας λόγο για αναγκαιότητα μεταφοράς των ευάλωτων ομάδων του μεταναστευτικού πληθυσμού στην ενδοχώρα. «Με τη δημόσια υγεία δεν παίζουμε. Καλούμε πρώτα απ όλα την κυβέρνηση να αδειάσει τα νησιά, αφού έχει την προτροπή και όχι απλά τη συγκατάθεση της Ε.Ε.», ανέφερε ο κ. Στάθης προσθέτοντας ότι προκρίνει ως λύση την ενοικίαση ενός πλήρως εξοπλισμένου ξενοδοχείου.

Δημήτρης Αντωνόγλου

Τέλος στην ανάγκη άμεσου απεγκλωβισμού των προσφύγων και των μεταναστών, εστίασε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Χιακή Συμπολιτεία» Δημήτρης Αντωνόγλου. «Οι πρόσφυγες πρέπει να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα με τις προδιαγραφές που πρέπει. Να μεταφερθούν όμως με τα δικαιώματά τους, όπως η δημόσια υγεία. Και σε αυτό είναι κάτι που συνηγορεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τοποθετήθηκαν επίσης σειρά συμβούλων, μεταξύ των οποίων οι Παντελής Στεφάνου, Νίκος Νύκτας, Βιβή Ποταμούση, Λεωνίδας Μπιλιράκης και Γιώργος Αγιωργούσης.

Τελικά μετά από 5 ώρες συνεδρίασης επί του συγκεκριμένου θέματος, ο πρόεδρος του Σώματος Παύλος Καλογεράκης, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει κοινή αποδοχή από την πλειοψηφία των παρατάξεων στη δημιουργία χώρου καραντίνας στο νησί, πρότεινε την κατάθεση προτάσεων και την εκ νέου συζήτηση του θέματος στις 18:00 σήμερα το απόγευμα οπότε και θα εκφραστεί η τελική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ