6.7.2018 13:12

ΒΙΝΤΕΟ | Ανακύκλωση Χίου μέσω… Μυτιλήνης

Σε κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στη γειτονική Λέσβο, χωρίς να έχει υπολογιστεί το κόστος, τα ανακυκλώσιμα υλικά της Χίου

Σε αχαρτογράφητα νερά, χωρίς να έχει υπολογιστεί το κόστος που θα επωμιστούν οι πολίτες από την απόφαση της δημοτικής αρχής Βουρνού να καταγγείλει τη σύμβαση με την εταιρεία «Οικόπολις», οδηγείται κι επίσημα το εγχείρημα τα ανακύκλωσης στη Χίο.

Μετά από 6 χρόνια επιτυχούς πορείας και παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, οι ερασιτεχνισμοί της Δημοτικής Αρχής εκθέτουν την ανακύκλωση σε πολλαπλούς κινδύνους.

Τι θα γίνεται από εδώ και στο εξής

Όπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γ. Μπελέγρης, πλέον τα ανακυκλώσιμα υλικά θα συγκεντρώνονται στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Κοφινά, όπου θα φορτώνονται σε ιδιωτικά οχήματα και θα οδηγούνται με το πλοίο της γραμμής στη γειτονική Μυτιλήνη σε ιδιωτικό Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών.

Αυτό όπως εξήγησε θα γίνει  για τις επόμενες 10 ημέρες, ώσπου θα βγει διαγωνισμός προκειμένου να αναδειχθεί πλειοδότης που θα αγοράσει αυτά τα ανακυκλώσιμα υλικά και θα τα διαθέσει σε εταιρείες στην Αθήνα.

Ωστόσο στο ερώτημα του «π» πόσο θα κοστίσει στους δημότες η μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών από τη Χίο στη Μυτιλήνη με πλοίο, ο αντιδήμαρχος Γ. Μπελέγρης εξέπληξε με την απάντησή του λέγοντας ότι δεν έχει ακόμα κοστολογηθεί αυτή η μεταφορά.

«Το κόστος όχι δεν το έχουμε υπολογίσει. Αλλά επειδή το χρονικό διάστημα είναι μικρό υπολογίζουμε ότι δεν θα είναι και πολύ μεγάλο», ανέφερε.

Προς το παρόν πάντως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γ. Μπελέγρη έχουν βρεθεί 2 ενδιαφερόμενοι, χωρίς να αποκαλύψει επιπλέον στοιχεία.

Τελικά δεν ξέρουν αν είναι ανακυκλώσιμα τα αντικείμενα στον ΧΥΤΑ

Διαφωτιστικά ήταν και τα όσα είπε ο αντιδήμαρχος σχετικά με την ποσότητα των αντικειμένων που μετέφερε η «Οικόπολις» το προηγούμενο διάστημα στον ΧΥΤΑ. Παρά τις διαβεβαιώσεις του ίδιου του αντιδημάρχου ενώπιον των Δικαστηρίων ότι αυτά τα αντικείμενα που η ιδιωτική εταιρεία χαρακτήριζε ως απορρίμματα, είναι ανακυκλώσιμα και με αποδείξεις, στη συνέντευξη Τύπου αποκάλυψε ότι τελικά δεν γνωρίζουν τι είδους αντικείμενα είναι αυτά. «Γι’ αυτά τα αντικείμενα γίνεται προσπάθεια εκποίησης σε κάποιο αντίστοιχο ΚΔΑΥ. Αρχικά θα στείλουμε μία μικρή ποσότητα από αυτές τις μπάλες για να δούμε τι ακριβώς εμπεριέχουν και αν αυτή η ποσότητα βγει πολύ καλή, κάτι που πιστεύουμε ότι θα ισχύει, θα οδηγηθούν όλα σε ΚΔΑΥ», ανέφερε.

Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων στη ΒΙ.ΑΛ.

Τέλος σε ερώτημα του «π» για τον σχεδιασμό του Δήμου Χίου ο αντιδήμαρχος σημείωσε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αδειοδότησης της ΒΙ.ΑΛ. ως Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, αφού εκτός των άλλων καταγγέλθηκε και η σύμβαση χρησιδανείου με την «Οικόπολις» κι έτσι ο χώρος πρέπει να επιστρέψει πίσω.

«Αν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα με το κτίριο της ΒΙ.ΑΛ. τότε θα παραταθεί η σύμβαση εκποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών με τον ιδιώτη, που σε πρώτη φάση θα είναι για ένα χρόνο», κατέληξε ο αντιδήμαρχος.

Ουσιαστικά αυτή η τελευταία του φράση αποκάλυψε ακόμα μία ανακρίβεια στις δηλώσεις του το βράδυ της Πέμπτης στο Δ.Σ. ότι δηλαδή ο Δήμος θα είναι πλήρως έτοιμος να αναλάβει τη διαδικασία της ανακύκλωσης μέχρι το τέλος του 2018.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ