5.10.2023 17:33

Ζητήματα χωροταξικού σχεδιασμού στη Χίο

Αναζητούνται απαντήσεις και οι θέσεις στα προγράμματα των παρατάξεων

Υπάρχουν ζητήματα-προβλήματα χωροταξικού σχεδιασμού; ΝΑΙ! Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι επίλυσης; ΝΑΙ! Χρειάζεται πολιτική θέληση και παρέμβαση-αποφάσεις ή απλά είναι μόνο μελέτες ειδικών που τί μπορούμε να κάνουμε εμείς; ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ και πράξεις! Θα έχει διαφορά;;;; ΝΑΙ, τεράστια!!! 

Τι προβλήματα υπάρχουν; 

Δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, ΑΛΛΑ σε αυτά που έχουν ήδη ολοκληρωθεί ΓΠΣ (σχέδιο πόλης) και ΣΧΟΟΑΠ υπάρχουν ελλείψεις, λάθη, ή προτάσεις για μελλοντικές διορθώσεις. Όπως μιλάνε όλοι για τα σχέδια ΒΑΑ βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, και μελλοντικές πολεοδομήσεις, ΑΛΛΑ πρέπει να οριοθετηθεί ποιές περιοχές είναι « πυκνοδομημένες», δηλ,. που αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης κοινοχρήστων χώρων, ενώ έχουν καλυφθεί από δόμηση πυκνή. Τέτοιες περιοχές απαιτούν διαφορετικές μελέτες « ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ» οικισμών, με ήπιες παρεμβάσεις, ελάχιστες χρεώσεις στους κατοίκους, και επιπλέον χρηματοδοτήσεις από ΕΕ και πράσινο ταμείο.

Μιλάμε για ΒΑΑ, αλλά οι οδηγίες του υπουργείου και της ΕΕ μιλούν για «λειτουργικά σύνολα» ενιαίων περιοχών, δηλ. πολεοδομικό συγκρότημα πρωτευούσης νομού, με συνεξέταση όλων των όμορων αλληλοεξαρτώμενων οικισμών, ως τέτοιοι μπορούμε να θεωρήσουμε από Καλιμασσιά/Καμπόχωρα/Θυμιανά μέχρι Βροντάδο. Για συνεξέταση σε χρήσεις, πχ οχλούσες, τουρισμό, μεταφορές, οδικό δίκτυο, κλπ. ΣΗΜΕΙΩΣΗ το παράκτιο μέτωπο που αναφέρουν αποτελεί μικρό τμήμα όλου αυτού του συνόλου.

ΣΧΟΟΑΠ: πέρασαν στα ΣΧΟΟΑΠ , παρατηρήσεις και συμπεράσματα για μελλοντική αναθεώρηση ΖΟΕ, και ζώνης NATURA, μάλιστα υπάρχει σχετικό ΦΕΚ-οδηγία στο περιφερειακό χωροταξικό Βορείου Αιγαίου/. Γίνεται; Ναι! ΠΩΣ;;; με ειδικές μελέτες-πριν το νέο ΤΠΣ, που θα τεκμηριώνουν ότι τα προστατευόμενα είδη των περιοχών, δεν θίγονται ή σε ποιο βαθμό θίγονται από ήπια ανάπτυξη, και σε ποιες περιοχές μπορεί να γίνει αυτή. Υπάρχει απόφαση του ΣτΕ ότι χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση επαρκή, μεταβολές σε καθεστώτα προστασίας περιβάλλοντος δεν επιτρέπονται! Έχει γίνει αλλού;;; ΝΑΙ, στην Παλλήνη, πχ, το πρώην κτήμα Καμπά, τεράστιο κτήμα, ήταν ΖΟΕ, με μελέτες, έγινε περιορισμός του και δόθηκαν εμπορικές χρήσεις σε τμήματα της ΖΟΕ!!! 

ΟΙΚΙΣΜΟΙ/χωριά: πολλοί μιλούν για «παράμετρο Αμανής». Υπάρχει ειδικός όρος, «φθίνοντες οικισμοί» στη νομοθεσία με κίνητρα για αναζωογόνηση αυτών…ιδίως με την δημιουργία ζωνών τουριστικής ανάπτυξης και παραθεριστικής κατοικίας κοντά σε αυτούς. Δεν είχαν ζητηθεί ποτέ, οι επεκτάσεις ζητούνταν ως πρώτη κατοικία και για αυτό είχαν απορριφθεί… 

ΚΑΜΠΟΣ: είχε ξεκινήσει συζήτηση για αναθεώρηση του ΠΔ του Κάμπου, σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Στο μεταξύ από το 2019, ο κάμπος έχει σε επιστημονικές μελέτες χαρακτηριστεί ως γη υψηλής φυσικής αξίας, όπως και τα Μαστιχοχώρια. Υπάρχουν χρηματοδοτήσεις ΕΕ λόγω κλιματικής αλλαγής, για βιοκαλλιέργειες και ενίσχυση τέτοιων περιοχών. ΑΝΑΖΗΤΟΎΝΤΑΙ προτάσεις…

ΑΠΕ: ακόμα και ζητήματα πόσες ανανεώσιμες θέλουμε, τι είδους, σε τι ποσότητα μέγεθος, σε ποιες περιοχές, με τι όρους, οφείλουμε να γνωρίζουμε τις θέσεις συνδυασμών, Φυσικά χρειάζονται ΘΕΣΕΙΣ, …. Και προτάσεις…. 

ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΕΙΣ; Χρειάζονται , αλλά τι είδους, πού, με τι μορφή, σε τι ιεράρχηση; Κάθε πολεοδόμηση έχει κόστος εισφορών, και υπεραξία ανταπόδοσης, είναι μορφή επένδυσης κεφαλαίου των κοινωνιών. Ως επένδυση, έχει σημασία που θα ξεκινήσει για καλύτερη και ταχύτερη απόδοση απόσβεση. ΠΧ, πρώτα σε τουριστικές περιοχής μήπως θα έφερνε ταχύτερα ανάπτυξη, νέα κεφάλαια, και απασχόληση; Ούτε μπορεί να γίνει ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές, η τοπική κοινωνία και οικονομία είναι μικρή για να σηκώσει βάρος πολλαπλών επενδύσεων κεφαλαίου και να απορροφήσει την προσφορά και ζήτηση… 

ΤΠΣ: το νέο τοπικό πολεοδομικό, χωρίς επιπλέον στήριξη με μελέτες και κατευθύνσεις δεν μπορεί μόνο του να λύσει όλα τα προηγούμενα. Επιπλέον, έχει ψηφιστεί διάταξη στο τελευταίο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, πέρσι, ότι τα ήδη ψηφισμένα ΣΧΟΟΑΠ και ΓΠΣ θα ενσωματωθούν στα νέα ΤΠΣ, με μόνο σημειακές τροποποιήσεις… όπως και σχετική οδηγία 

(ΥΠΕΝ/ΓΡΓΓΧΣΑΠ/36639/1411 Ημ/νία: 04/04/2023) . 

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ εναγωνίως θέσεις στα προγράμματα των παρατάξεων….. 

Με εκτίμηση 

Κάβουρας Σπύρος 

Γραμματέας Συλλόγου Θιγομένων από Σχέδιο πόλης 

(το παρόν εκφράζει προσωπικές θέσεις..)

ΥΓ. Φυσικά υπάρχουν πολύ περισσότερα θέματα, όπως τα σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, αντιπλημμυρικά, αλλά και ζητήματα οργάνωσης περιοχών παραγωγικών δραστηριοτήτων του αγροτικού τομέα, αλλά και τα ζητήματα επιχειρηματικού πάρκου, ζωνών οχλουσών κλπ που δεν γίνεται να καλυφθούν σε ένα σύντομο σημείωμα..

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ