22.9.2023 11:32

Ψηφιακοί Νομάδες: ας κάνουμε τα νησιά μας προορισμό τους

Οι Ψηφιακοί Νομάδες ή Digital Nomads είναι ταξιδιώτες που παράλληλα εργάζονται εξ αποστάσεως χωρίς τη φυσική παρουσία τους στις έδρες των γραφείων των εταιρειών που απασχολούνται ή ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάζονται χρησιμοποιώντας τις παρεχόμενες δυνατότητες του διαδικτύου (remote). Συνήθως ανήκουν στην γενιά των Millenials (γενιά των 30άριδων) ή GenZ (γενιά 20άριδων). Αναζητούν προορισμούς ασφαλείς, με πολλά εναλλακτικά σημεία εργασίας, γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο και με επαρκή αριθμό παράλληλων δραστηριοτήτων.

Οργανωμένες κοινότητες ψηφιακών νομάδων φαίνεται ότι υπάρχουν ήδη στη χώρα με τη Ρόδο, το Βόλο, τα Χανιά, την Καλαμάτα, τη Νάξο, τα Ιωάννινα, τη Μυτιλήνη και τη Χαλκίδα να έχουν το προβάδισμα όσον αφορά την ύπαρξη co-living και co-working spaces. Ο ακριβής αριθμός των ψηφιακών νομάδων στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, καθώς μετακινούνται συνεχώς, ωστόσο είναι βέβαιο ότι η κοινότητά τους συνεχώς μεγαλώνει. 

Θα μπορούσε λοιπόν η Χίος να γίνει πόλος έλξης των ψηφιακών νομάδων; Και αν ναι, ποιο θα είναι το όφελος; Αξίζει δηλαδή ο κόπος;

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τι μπορεί να προσφέρει στην τοπική οικονομία του Βορείου Αιγαίου, η προσέλκυση και εγκατάσταση ψηφιακών νομάδων στα νησιά μας, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως η έλευση 100.000 ψηφιακών νομάδων μέσα σε ένα εξάμηνο μπορεί να αποφέρει έσοδα 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, όταν τα ίδια έσοδα προσφέρει η παραμονή 2.500.000 τουριστών στους ίδιους χρόνους.

Τα συγκεκριμένα δεδομένα καταδεικνύουν τους λόγους που πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Η νέα Περιφερειακή αρχή υπό τον Αλκιβιάδη Στεφάνη και σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία μπορεί να κινητοποιήσει τους κατάλληλους πόρους και να δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές για τη συνολική υποδοχή, φιλοξενία και διαμονή των ψηφιακών νομάδων, αναδεικνύοντας πέρα από το φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον (που είναι αρμοδιότητα της Κεντρικής Κυβέρνησης), τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που καθιστούν τα νησιά μας θελκτικά. Επιπρόσθετα, οι νέες δομές - κυρίως σε ότι έχει να κάνει με γρήγορα και αξιόπιστα δίκτυα ίντερνετ - θα λειτουργήσουν και προς όφελος των μόνιμων κατοίκων και επιχειρήσεων.

Η Περιφέρειά μας οφείλει μέσω της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Βορείου Αιγαίου, να προχωρήσει στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου φιλοξενίας Ψηφιακών Νομάδων στα νησιά μας.

Το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει έρευνα-μελέτη με σκοπό τον εντοπισμό και την καταγραφή περιοχών και ειδικότερα, οικισμών ή κωμοπόλεων στα νησιά μας που μπορούν να υποδεχθούν ψηφιακούς νομάδες κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους. Παράλληλα είναι αναγκαίος ο εντοπισμός των παραμέτρων και παραγόντων που δύναται να επιφέρουν την προσέλκυση, φιλοξενία και εγκατάστασή τους, όπως: κατοικίες – καταλύματα, κέντρα υγείας-νοσοκομεία, χώροι εστίασης και αναψυχής, μεταφορές, λοιπές υπηρεσίες εξυπηρετήσεις, φυσικοί και πολιτιστικοί πόροι.

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου διαθέτουν πολλά από τα χαρακτηριστικά που οι ψηφιακοί νομάδες αναζητούν σε έναν προορισμό όπως το καλό κλίμα και περιβάλλον, το οικονομικό κόστος διαβίωσης, μοναδικά αξιοθέατα και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες

Θα πρέπει όμως η Περιφέρειά μας να διασφαλίσει την ύπαρξη κατάλληλων χώρων εργασίας, το γρήγορο internet και τη βελτίωση των ασύρματων τηλεπικοινωνιών, καθώς αυτά είναι από τους σοβαρότερους λόγους που συντείνουν στην ανάπτυξη του ψηφιακού νομαδισμού. Παράλληλα, η βελτίωση της διασύνδεσης των νησιών μας μεταξύ τους όσο και των συγκοινωνιών στα νησιά μας, πρέπει να αποτελούν σημείο παρέμβασης της επόμενης Περιφερειακής Αρχής, καθώς είναι πολύ πιθανό οι ψηφιακοί νομάδες να μη διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσο αλλά επιδιώκουν την εύκολη μετακίνηση προς και από τον τόπο προορισμού, την εύκολη πρόσβαση και χρήση ταξί, ποδηλάτου, ενοικίαση αυτοκινήτου ή μηχανής καθώς και ποδηλάτου.

Παράλληλα, η Περιφέρεια πρέπει δημιουργήσει έναν θεματικό ιστοχώρο για ψηφιακούς νομάδες, όπως πρώτη η Περιφέρεια Κρήτης λειτουργεί σε επίπεδο Περιφερειών στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Βορείου Αιγαίου, με στόχο την προώθηση και προβολή των νησιών μας, ως ιδανικού προορισμού για εργασία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Δεν πρέπει να χάνουμε άλλο χρόνο. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ήδη συνάψει ήδη 2 στρατηγικές συμφωνίες στη Σύρο με την ONEX, την CISCO και την COSMOTE, δημιουργώντας το Aegean Neorion Innovation Center και στη Ρόδο καθιερώνοντας πρόγραμμα φιλοξενίας ψηφιακών νομάδων της CISCO από διάφορες χώρες της Ευρώπης, προβάλλοντας τη Ρόδο έναν ολοκληρωμένο προορισμό προσέλκυσης εξ αποστάσεως εργαζομένων ανά τον κόσμο.

Ας κάνουμε τα νησιά μας, νησιά πρωτοπορίας, νησιά ζωής. Ας βάλουμε τα νησιά μας διεθνή χάρτη των προορισμών εξ αποστάσεως εργασίας κάνοντας την αρχή με μία οργανωμένη προσέγγιση. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πρέπει να φέρει με πρωτοβουλίες και έργα το αύριο σήμερα.

 

*Ο Κωνσταντίνος Ι. Γκιάλας είναι Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Χίου με τον Αλκιβιάδη Στεφανή.

Ιατρός, MD, MSc Βιοηθικής, Μεταπτυχιακός Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας ΕΚΠΑ και Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ