16.4.2019 18:51

«Οι Χιώτες θα αποφασίσουν για την περιφερειακή κατεύθυνση της Χίου»

• Ο υποψήφιος περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, τάσσεται υπέρ του θεματικού τρόπου διοίκησης αλλά με απόλυτο σεβασμό στις τοπικές ιδιαιτερότητες και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων χωρικών και θεματικών αντιπεριφερειαρχών.

Δεσμεύεται για «Άλμα Ανάπτυξης» στο Βόρειο Αιγαίο και το συσχετίζει κατ’ αρχήν με μια εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση λειτουργίας της διοίκησης της Περιφέρειας. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, ορίζει τις διαχωριστικές γραμμές του από τη διοίκηση Καλογήρου, επιμένει ότι οι στρατηγικοί στόχοι κάθε νησιού πρέπει να τίθενται αμιγώς από τους εκπροσώπους του και δεσμεύεται για μια πιο αποκεντρωτική λειτουργία από αυτήν που γνωρίσαμε.

 Συνέντευξη στην Κυριακή Μαυριάνου 

- Τελικά η υποψηφιότητα δεν ήταν προσωπικό καπρίτσιο. Θεμελιώνεται και διεκδικεί την Περιφέρεια διαρκώς με καλύτερους όρους.

Κ.Μ.: Τα κίνητρα μου δεν ήταν ποτέ προσωπικά. Στη διαδρομή μου, τόσο ακαδημαϊκά όσο και διοικητικά, πέρασα από κομβικές θέσεις και, πιστέψτε το, το τελευταίο που με κινητροδοτεί για την υποψηφιότητα στην Περιφέρεια είναι μια προσωπική επιδίωξη προβολής. Ούτε την είχα, ούτε την έχω ανάγκη.

Νοιώθω, όμως, κα. Μαυριάνου, αναπόσπαστο μέλος της κοινωνίας του Βορείου Αιγαίου και θεατής μιας επικίνδυνης στασιμότητας για το μέλλον των νησιών μας. Ποτέ δεν μου ταίριαζε ένας ανάλογος ρόλος και επιδιώκω η ελάχιστη συμβολή μου να δημιουργήσει συνθήκες ώστε σε λίγα χρόνια να μην συμβιβαζόμαστε με στατιστικές που καθηλώνουν το Βόρειο Αιγαίο στα τάρταρα της περιφερειακής κλίμακας ανάπτυξης.

  • Έχετε καταλήξει τι σας διαφοροποιεί από την υφιστάμενη περιφερειακή αρχή; Ιδεολογικά είστε στο ίδιο στρατόπεδο.

Κ.Μ.: Λυπάμαι που θα το πω αλλά η κ. Καλογήρου δεν ακολούθησε φιλελεύθερες πολιτικές διοίκησης. Δοκίμασε - κι αυτό δεν ήταν απαραίτητα κακό - ένα νέο μοντέλο καθετοποιημένης διοίκησης. Ωστόσο η υπέρμετρα συγκεντρωτική της λειτουργία το έπνιξε από την πρώτη στιγμή. Ουσιαστικά όρισε θεματικούς αντιπεριφερειάρχες μαριονέτες, τους έδωσε τίτλο αλλά δεν τους έδωσε ρόλο, για αυτό και σχεδόν όλοι οι εν ενεργεία συνεργάτες της την εγκαταλείπουν απογοητευμένοι. Δεν νομίζω να υπάρχει ανάλογο παράδειγμα εν ενεργεία περιφερειάρχη να θέτει υποψηφιότητα με λιγότερο από το 20% των ήδη εκλεγμένων συνεργατών του. Αυτό κάτι φανερώνει.

  • Τι εννοείτε έδωσε τίτλο αλλά δεν έδωσε ρόλο;

Κ.Μ.: Για να αποφύγω τυχόν λαθεμένους συνειρμούς θα σταθώ στην περίπτωση της αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Φωτεινής Θαλασσινού από τη Σάμο. Ορίστηκε σε ένα θεματικό αντικείμενο χωρίς ουσιαστικό αυτόνομο προϋπολογισμό, χωρίς στελέχωση από ανθρώπινο δυναμικό, ουσιαστικά χωρίς γραμματειακή υποστήριξη. Μόνη της έπρεπε να εκτελεί καθήκοντα ως και γραμματείας.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι γνωρίζουν την κ. Θαλασσινού κι όλους τους υπόλοιπους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες σιωπηρά να διαμαρτύρονται κι ίσως γι αυτό τα βέλη των αντιπολιτεύσεων δε στόχευσαν ποτέ τους ανήμπορους να παράξουν αντιπεριφερειάρχες αλλά κατευθύνονταν απευθείας στην περιφερειάρχη.

  • Η διαφορά σας, λοιπόν, βρίσκεται στο μοντέλο διοίκησης ή στο πως χρησιμοποιήθηκε από την κ. Καλογήρου;

Κ.Μ.: Η θεματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των νησιών μας είναι μονόδρομος. Η διαφορά έγκειται στο πόσο την πιστεύεις και επομένως τη στηρίζεις. Βασική οδηγία της κ. Καλογήρου θα έπρεπε να ήταν οι θεματικοί της αντιπεριφερειάρχες να αλωνίζουν όλο το χώρο δράσης κι ευθύνης τους. Υπάρχει σήμερα κανείς στη Χίο που να γνωρίζει εξ’ όψεως ποιοι είναι οι υπόλοιποι «υπουργοί» της κ. Καλογήρου; Κάποιοι από αυτούς είναι ζήτημα αν πέρασαν μια – δυο φορές σε σύνολο πενταετίας από τη Χίο, καθόλου δε από Οινούσσες και Ψαρά. Με ποιο τρόπο θα βιώσουν τα προβλήματα και θα φέρουν τις κατάλληλες λύσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

  • Στη Χίο, βέβαια, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τα προβλήματα που εμφανίστηκαν οφείλονται στο μοντέλο της θεματικής διοίκησης.

Κ.Μ.: Δεν είναι έτσι ακριβώς. Απέτυχε το μοντέλο θεματικής διοίκησης αλά Καλογήρου. Απέτυχε η αδυναμία της να συνεργαστεί ακόμα και με τον αιρετό αντιπεριφερειάρχη της. Σας θυμίζω ότι την κ. περιφερειάρχη δεν την ήξερε κανείς στη Χίο προεκλογικά. Την κουβάλησαν στις πλάτες τους οι άνθρωποι του συνδυασμού της. Ξέρετε πόσοι από αυτούς επιμένουν σήμερα να τη στηρίζουν; Ένας! Οι υπόλοιποι εξαφανίστηκαν από γύρω της γιατί διαπίστωσαν την επιμονή της να διοικεί αδιάλλακτα.

  • Μήπως όμως το βάρος κατανέμεται ισομερώς και στην πλευρά του κ. Κάρμαντζη;

Κ.Μ.: Δεν διαθέτω το πλήρες ιστορικό μιας σύγκρουσης. Θα σας πω όμως εγώ πως θα λειτουργούσα, αν ήμουν στη θέση της. Ακόμα κι αν είχα καταλήξει ότι η επιλογή μου για τη διοίκηση της Χίου ήταν αδύναμη, αντί να επιτρέπω στα παπαγαλάκια να την υποτιμούν, θα τη στήριζα με περισσότερες δυνάμεις. Θα ήμουν δίπλα της, θα την ενίσχυα και θα τη βοηθούσα να συμβαδίσουμε.

Εδώ, στην περίπτωση της Χίου, όλοι αντιλαμβάνονται ότι η κ. Καλογήρου λειτουργούσε με τη λογική διαίρει και βασίλευε. Δεν προχώρησε ούτε στην ελάχιστη υποχρέωση της ως ηγέτιδα. Να φωνάξει σε κοινή σύσκεψη αντιπεριφερειάρχη και δήμαρχο και να τους επιβάλλει τη συνεργασία. Εγώ, κα. Μαυριάνου, όποιος κι αν εκλεγεί δήμαρχος θα επιβάλλω τη συνεργασία του με τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη. Είναι δέσμευση μου αδιαπραγμάτευτη. Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης θα έχει τη δική μου κατεύθυνση να συζητά και να συναποφασίζει με τον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης. Δεν θα επιτρέψω να επαναληφθούν τα φαινόμενα που ζει το νησί και το τραυματίζουν επί χρόνια.

  • Θα δώσετε και αρμοδιότητες πέραν του σημερινού πλαισίου στον χωρικό αντιπεριφερειάρχη;

Κ.Μ.: Είναι αυτονόητο, το επαναλαμβάνω και με την ευκαιρία της συνέντευξης. Οι Χιώτες θα αποφασίζουν για τη Χίο. Εμπιστεύομαι τους συνεργάτες μου και θα εμπιστευτώ και την κρίση του χιώτικου λαού για όσους περιφερειακούς συμβούλους επιθυμεί να τον εκπροσωπήσουν.

Οι στόχοι των βασικών περιφερειακών πολιτικών για τη Χίο, τα Ψαρά και τις Οινούσσες θα τίθενται από τη Χίο. Μια εύρυθμη θεματική λειτουργία έχει ως ακρογωνιαίο λίθο τον απόλυτο σεβασμό στη βούληση των νησιών. Για αυτό και θα αποκεντρώσω όσο περισσότερες αρμοδιότητες γίνεται. Ο στρατηγικός περιφερειακός σχεδιασμός της Χίου δεν είναι δυνατόν να αποφασίζεται από πρόσωπα που δεν διαθέτουν πλήρη αντίληψη για τη Χίο. Θα επιδιώξω και νομίζω θα το πετύχω τη λειτουργία του «Χιώτικου» Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως αντιστοίχως του «Σαμιώτικου» ή του «Λεσβιακού». Θα ωθήσω το σύνολο των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων του νησιού σας, έστω άτυπα, να συζητούν τα θέματα που αφορούν το κάθε νησί ξεχωριστά και δεσμεύομαι ότι οι αποφάσεις τους θα γίνονται σεβαστές, ιδιαίτερα όταν έχουν καθαρά χωρικά χαρακτηριστικά. Αυτό θα πει άλλωστε πλήρης σεβασμός σε ένα αναλογικό σύστημα εκλογής.

  • Υπήρξαν στην πορεία κι άλλα προβλήματα. Για παράδειγμα η λειτουργία των Οικονομικών Υπηρεσιών.

Κ.Μ.: Θα βρούμε τρόπους απλοποίησης των διαδικασιών. Δεν είναι δυνατόν ένα τιμολόγιο από τη Χίο να ταξιδεύει στη Μυτιλήνη για να λάβει έγκριση πληρωμής. Σαν να μην εμπιστευόμαστε την πολυπληθή Οικονομική Υπηρεσία της Χίου. Θεματική διοίκηση δεν σημαίνει συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων στην έδρα της Περιφέρειας. Για αυτό απέτυχε το μοντέλο Καλογήρου.

  • Παρατηρείται μια ολιγωρία στην ανακοίνωση υποψηφίων από το συνδυασμό σας. Στα υπόλοιπα νησιά η διαδικασία έχει προχωρήσει.

Κ.Μ.: Οι κοινωνίες είναι μικρές, όλοι γνωρίζουν ότι σημαντικά, πεπειραμένα και άφθαρτα στελέχη της Χίου λειτουργούν ήδη ως εν δυνάμει υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι. Μου έχουν ζητήσει να ορίσουν εκείνοι το χρόνο των ανακοινώσεων κι εγώ δεν έχω παρά να σεβαστώ την άποψη τους.  Να είστε βέβαιοι ότι πολύ σύντομα θα γνωρίζουν όλοι, πέρα από το τι επιδιώκουμε να κάνουμε – κι εγώ εκεί ρίχνω το βάρος μου – και με ποιους.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ