17.5.2019 14:39

Μπορώ και θέλω να προσφέρω στον τόπο μου!

Με την Περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου

Με εμπιστοσύνη και ευθύνη προχωράμε μαζί με την Περιφερειάρχη μας τη Χριστιάνα την Καλογήρου με τον συνδυασμό «ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ».

Ο Παντελής Μπουρνιάς είναι πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου, είναι παντρεμένος με την Ευγενία Παγιαζίτη, έχουν ένα γιο ενώ τους επόμενους μήνες αναμένουν τη γέννηση του δεύτερού τους παιδιού. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας στον κλάδο των κατασκευών και του Real Estate  με σπουδές στην επιστήμη της μηχανικής και έχει διεθνή εμπειρία καθότι έζησε και εργάστηκε για αρκετά χρόνια στο εξωτερικό.  Κατάγεται από τον Βροντάδο, τα Λιβάδια και την Αγία Μαρίνα Καλοπλύτου και είναι η πρώτη φορά που θέτει υποψηφιότητα σ ε αυτοδιοικητικές εκλογές.

Είναι η πρώτη φορά που ασχολείστε με τα κοινά. Τι σας ώθησε να ενεργοποιηθείτε και να συμμετέχετε σε αυτές τις εκλογές ως υποψήφιος;

Ναι είναι η πρώτη φορά που βάζω ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος. Φυσικά τα κοινά μου είναι γνώριμα αφού για πολλά χρόνια έχω υπηρετήσει σε διάφορα Διοικητικά Συμβούλια ενώ  είμαι Πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου.

Διάβασα κάπου «H Αλλαγή δεν επέρχεται περιμένοντας κάποιον άλλον να τη φέρει ή μεταθέτοντάς την για αργότερα, έως ότου βρεις την καταλληλότερη στιγμή να ασχοληθείς με αυτήν.  Εμείς είμαστε αυτοί τους οποίους περιμένουμε. Εμείς είμαστε η αλλαγή την οποία προσδοκούμε». Για αυτό πρέπει να συμμετέχουμε και κυρίως πρέπει να ψηφίζουμε.

Αυτό το οποίο με ενεργοποίησε να συμμετάσχω στις εκλογές αυτές είναι  η ανάγκη να σηκωθούμε από τον καναπέ. Να μην τα θεωρούμε σχεδόν όλα δεδομένα σαν κοινωνία, γιατί δεν είναι.  Να μην τα δεχόμαστε όλα με απάθεια, μοιρολατρικά περιμένοντας κάποιος άλλος να μας τα λύση.  Δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι.Πρέπει να δώσουμε προοπτική σε αυτόν τον τόπο.

Γιατί επιλέξατε την περιφέρεια και όχι το δήμο;

Η Περιφέρεια για μένα αποτελεί πρόκληση. Μου ταιριάζει σαν ιδιοσυγκρασία. Είναι, νομίζω, περιττό να περιγράψω σε σας τον ανορθολογισμό του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου με τον κατακερματισμό, τις αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, τη νοσηρή γραφειοκρατία, την πολυνομία.

Είστε και εσείς φαντάζομαι, όπως όλοι μας θύματα αυτού του τερατουργήματος. Αυτό για μένα είναι η πρόκληση.  Ως ελεύθερος επιχειρηματίας το αντιμετωπίζω όπως όλοι καθημερινά.  Τόσο όμως η διεθνή εμπειρία μου, που μου επέτρεψε να δω και να βιώσω άλλα συστήματα και καλές πρακτικές όσο οι σπουδές μου με καθιστούν θεωρώ χρησιμότερο στην Περιφέρεια λόγω της γενικότερης θεώρησης που έχω  για τα πράγματα.

Θέλω, μπορώ, και δηλώνω παρών για να συμβάλω σε αυτή τη προσπάθεια. 

Είστε ικανοποιημένος από την αντιμετώπιση που είχε η Χίος στο θέμα των έργων που της αναλογούσαν από την περιφέρεια; 

Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.  Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.  Δεδομένου των συνθηκών που επικράτησαν η Χριστιάνα Καλογήρου έδωσε εξετάσεις και πέρασε. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου παρά την υποχρηματοδότηση, την μείωση των Κ.Α.Π. κατά 60% περίπου λόγω κρίσης, αυτά τα πέντε (5) χρόνια, έχει δώσει εξετάσεις και τις πέρασε. 

Μπόρεσε με λιγότερα να κάνει περισσότερα!  Στη Χίο ξοδεύτηκαν περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ, μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, του Ε.Σ.Π.Α. κ.λπ. σε έργα που βελτίωσαν την ποιότητα ζωής των πολιτών μας (βλπ. χρηματοδότηση δικτύου αποχέτευσης και όμβριων υδάτων στα Ψαρά).

Αυτά πραγματοποιήθηκαν παρά τις δυσκολίες:α)το μισό διάστημα να μην αφήνουν να δημοπρατούνται έργα, β) με την αποχή των μηχανικών από το ασφαλιστικό του 2015, γ) με τα CapitalControls, δ)με τη διακοπή του ΕΣΠΑ, ε) με τον ν.4412 να τροποποιείται συνεχώς και να ερμηνεύεται συνεχώς, με τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς που χρειάστηκαν 7 μήνες για να φτιαχτούν μητρώα.

Εξ’ άλλου ένας λόγος της συμμετοχής μου στο Περιφερειακό ψηφοδέλτιο «ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ». Βάζω υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος για να διεκδικήσω για τον τόπο μου ακόμη περισσότερα.  Τίποτα ξέρετε δεν μας χαρίζεται, πρέπει να διεκδικούμε αυτό που μας ανήκει.Αυτό είναι ταυτόχρονα δέσμευση για μένα, αλλά και στόχος.

Γιατί πιστεύετε ότι ο λαός της Χίου θα πρέπει να εμπιστευτεί για δεύτερη φορά την κα Καλογήρου στο τιμόνι της Περιφέρειας;

Η Χριστιάνα Καλογήρου είναι πολύ αξία ως πολιτικός αλλά και Περιφερειάρχης, έχει αυτό που λέμε «τσαγανό». Η Χριστιάνα παρέλαβε πολλά έργα καραβοφάναρα που δεν είχαν ολοκληρωθεί και απαιτούσαν δεξιότητα κινήσεων για υλοποιηθούν αλλιώς σε κάποια από αυτά θα χανόταν ακόμα και η χρηματοδότηση με κίνδυνο τεράστιες ρήτρες. Να θυμίσω μερικά όπως…φράγμα κόρης γεφύρι, λιμάνι Λαγκάδας για παράδειγμα. Τις αξίζουν και συγχαρητήρια και μεγάλο ευχαριστώ  για αυτά που έχει καταφέρει μέχρι τώρα αλλά και έργα και μελέτες που έχουν χρηματοδοτηθεί.  Με ανανεωμένη ομάδα, με όρεξη και αξιοπιστία θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε για τον τόπο μας. Θέλουμε να βλέπουμε τους πολίτες στα μάτια, και έστω το «Ναι» να είναι «Ναι» και το «Όχι», «Όχι». Ο λόγος μας να είναι συμβόλαιο.

Τα έργα που έγιναν και οι χρηματοδοτήσεις στους Δήμους (Χίου, Ψαρών και Οινουσσών) ξεπερνούν τα 35 εκατ. Σε εποχές Σύριζα. Μπορείτε να φανταστείτε ποσό πιο πολλά μπορούν να πραγματοποιηθούν με την Χριστιάνα Καλογήρου στο τιμόνι και μελλοντική κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας;

 

Ποιοι οι δικοί σας στόχοι σε περίπτωση εκλογής;

Οι στόχοι μας βασίζονται στους παρακάτω πυλώνες:

  1. Της ισόρροπης ανάπτυξης και προβολής όλων των νησιών της ΠΒΑ.
  2. Της βελτίωσης της ποιότητας ζωής, της παροχής καλύτερων υπηρεσιών στον πολίτη και της παραγωγής πλούτου προς άρση της πληθυσμιακής συρρίκνωσης,
  3. Της διασύνδεσης των νησιών και της βελτίωσης των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών (προσιτών και ποιοτικών για τους πολίτες) και της εξωστρέφειας,
  4. Της βελτίωσης των υποδομών και την δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις.
  5. Της δημιουργίας και ενίσχυσης της Περιφερειακής Συνείδησης,
  6. Της ενθάρρυνσης και ενίσχυσης του πρωτογενή αλλά και του δευτερογενή τομέα παραγωγής και σύνδεσής της με τον Τουρισμό.
  7. Της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, νέων τεχνολογιών, καλών πρακτικών έξυπνων περιφερειών, πόλεων και νησιών, καθώς των επανακαθορισμό χρήσης κτιρίων (reuse) και αξιοποίησης της περιουσίας της Περιφέρειας.

 

Τι βήματα πρέπει να γίνουν σε επίπεδο Περιφερειακών έργων, ώστε η Χίος να μπει στον τουριστικό χάρτη της χώρας;

Η Περιφερειακή ενότητα Χίου διαθέτει τρία πανέμορφα νησιά.  Δίκαια αποκαλούν τη Χίο «Αρχόντισσα του Αιγαίου».

Πρέπει να αναρωτηθούμε τι είδους τουρισμό θέλουμε. Για να πετύχει ο τουρισμός χρειάζεται συνεργασία και συνέργειες από όλους σε όλους τους τομείς από την εκπαίδευση, την προσφορά υπηρεσιών, την υγεία, τις υποδομές, τις συγκοινωνίες κ.λπ.

Έγινε ένα βήμα με την ίδρυση Φορέα Τουρισμού.  Είναι προς την σωστή κατεύθυνση.  Άργησε κιόλας, αφού σε άλλες περιοχές της Ελλάδας λειτουργούν ήδη Φορείς Τουρισμού εδώ και πολλά χρόνια. Κάποτε είχε λειτουργήσει και το Παρατηρητήριο Τουρισμού το οποίο, αν δεν κάνω λάθος είναι πλέον ανενεργό.  Για να αποφασίζουμε χρειαζόμαστε στατιστικά στοιχεία, αριθμούς, feedback χρειαζόμαστε δεδομένα, αλλά και διορατικότητα.

Ο τουρισμός πρέπει να δένει με άλλους τομείς όπως τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την υγεία, το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, την εκπαίδευση, τη λαογραφία, την παραγωγή  κ.λπ.. 

Να αναπτύσσονται δράσεις γνωριμίας με τον τόπο ειδικά γνωριμίας της ιδιαίτερης κουλτούρας του τόπου υλικής και άυλης.  Σύνδεσης των μνημείων μεταξύ τους και ανάδειξη τους μέσα από διάφορες δράσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Δεν χρειάζονται χιλιάδες εκδηλώσεις αλλά μία, δύο, άντε τρεις ποιοτικές το χρόνο, που θα καθορίζουν το τουριστικό μέλλον του τόπου.

Μπορούμε να «εκμεταλλευτούμε» τα εκατομμύρια απόδημων Ελλήνων δεύτερης και τρίτης γενιάς, που επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα την Ελλάδα, την ιστορία της, την κουλτούρα της τα ήθη και τα έθιμά της.

Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν με σεβασμό.

 

Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος ενός Περιφερειακού συμβούλου;  

Πιστεύω ότι κάθε Περιφερειακός Σύμβουλος πρέπει να αφουγκράζεται τα ζητήματα των τοπικών κοινωνιών. Είναι υπόλογος μόνον σε αυτές.  Πρέπει να συνειδητοποιεί ότι είναι υπηρέτης της κοινωνίας και να λαμβάνει αποφάσεις με ευθυκρισία κατά συνείδηση. Να αντιλαμβάνεται ότι μόνοι εχθροί είναι τα προβλήματα και ότι χρειάζονται συνεργασίες και συνέργειες.  Να ασκεί τα καθήκοντά του με ευσυνειδησία, συνέπεια, αξιοπρέπεια αλλά κυρίως με αξιοπιστία βάζοντας μπροστά το Εμείς και όχι το Εγώ αντιλαμβανόμενος το βάρος της ευθύνης που του εμπιστεύθηκαν οι συμπολίτες του. 

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ