19.4.2019 10:03

Με πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΛΑΣ με θέμα την υγεία

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, με  πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου και Δήμου Χίου με θέμα: Υγεία σε Χίο, Οινούσσες και Ψαρά. Ατομική υπόθεση ή κοινωνικό δικαίωμα; Ποιος ο ρόλος της Τοπικής Διοίκησης;

 Μίλησαν οι Μάρκος Σκούφαλος, υποψήφιος Δήμαρχος Χίου επικεφαλής της παράταξης στη Χίο και Δημοτικός Σύμβουλος, Γιώργος Αμπαζής και Αγλαΐα Κυρίτση, υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Β. Αιγαίου, ενώ ακολούθησε συζήτηση και παρεμβάσεις εκπροσώπων φορέων υγείας, καθώς και παρουσίαση νέων υποψηφίων με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Την εκδήλωση προλόγισε Νέστορας Ξυλάς, ο οποίος αφού παρουσίασε τους υποψηφίους, αρχικά είπε ότι η υγεία είναι υπόθεση του λαού και ότι δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει άμεσο ενδιαφέρον στα ζητήματα αυτά, επομένως δεν επιλέχτηκε τυχαία το θέμα της εκδήλωσης αυτής.

Αρχικά το λόγο έλαβε ο Μάρκος Σκούφαλος, ο οποίος δήλωσε ότι σε όλο αυτό το διάστημα η Λαϊκή Συσπείρωση είχε και έχει μέσα στην ατζέντα της το θέμα της Υγείας. Ωε εκ τούτου εύλογα γεννιέται η απορία: Τι δουλειά έχει η Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση με την Υγεία, το νοσοκομείο, το αγροτικό ιατρείο, το κέντρο υγείας, αφού είναι σαφές ότι η δημόσια και δωρεάν υγεία είναι ευθύνη κρατική. Εξήγησε ότι «τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους και τις Περιφέρειες να χρηματοδοτούν από τους προϋπολογισμούς τους τη μελέτη και την εκτέλεση έργων και προγραμμάτων ανάπτυξης των δημόσιων δομών Υγείας, πράγματα που από τη μία μεριά ακούγονται αντιφατικά σε σχέση με τις θέσεις τις δικές μας» και από την άλλη μεριά δε δεχόμαστε ένας Δήμος ή μία Περιφέρεια να χρηματοδοτεί σ’ αυτό το βαθμό τις συγκεκριμένες δομές».

Εξήγησε ότι δεν είναι καθόλου αντιφατικό, εφόσον όλα αυτά τα χρόνια η εμπειρία έχει δείξει ότι η πολιτική των κεντρικών κυβερνήσεων είναι θέμα κόστους. Να περνά δηλαδή αρμοδιότητες στον πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης και στο τέλος να δίνει μόνο τις αρμοδιότητες χωρίς όμως και τους απαραίτητους πόρους.

Η Υγεία είναι δικαίωμα αυτονόητο, πού χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με ή χωρίς δεκανίκια την έχουν καταντήσει σε ζητούμενο. Απαιτείται λοιπόν η συνεχής παρουσία και πίεση της Τοπικής & Περιφερειακής Διοίκησης, σε όλα τα επίπεδα, για να κατακτηθούν μία σειρά προβλημάτων Υγείας που ταλανίζουν το λαό.

Για τις προτεραιότητες των άλλων συνδυασμών σε Δήμο και Περιφέρεια είπε ότι δε υπάρχει σε κανέναν το ζήτημα της Υγείας, αφού το θεωρούν πάρεργο και έξω από την εμβέλεια δράσης τους και αυτό γιατί παραμένουν ξεκομμένοι από τις λαϊκές ανάγκες. Για τη Λαϊκή Συσπείρωση όμως είναι και παραμένουν ανάγκες πρώτης προτεραιότητας.

Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έδωσε τις βασικές παραμέτρους της που είναι η πλήρης και απολύτως δωρεάν κάλυψη όλων των αναγκών, η πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, η έγκαιρη παροχή υπηρεσιών, για αυτό και τα Κέντρα Υγείας πρέπει να είναι κοντά στον τόπο κατοικίας και σπουδών των ανθρώπων, να λαβαίνει υπόψη της τις ιδιαίτερες συνθήκες μιας περιοχής (βιομηχανική, τουριστική, ορεινή, νησιωτική), τις ιδιαίτερες συνθήκες του πληθυσμού και τις ανάγκες του (αγροτικός, παιδικός, ρομά, πρόσφυγες, μετανάστες). Όλα αυτά απαιτούν μόνιμα στελεχωμένο προσωπικό, γενικό γιατρό, παθολόγο, παιδίατρο και κυρίως μια Υγεία που δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν κόστος αλλά να αποτελεί κοινωνική υποχρέωση προς όλους τους πολίτες.

Κλείνοντας, τόνισε ότι οι εισηγήσεις αυτές έχουν σαν στόχο να αλλάξουν τα πράγματα και όχι να περιγράψουν μόνο τα προβλήματα. Έτσι, για να πετύχουν όλα αυτά χρειάζεται τη συσπείρωση του κόσμου και διεκδίκηση πάνω στα βασικά τους δικαιώματα για την Υγεία.

Έπειτα το λόγο πήρε η Αγλαΐα Κυρίτση, ο οποία έδωσε στοιχεία για την κατάσταση στον τομέα της Υγείας στη Περιφέρεια Β. Αιγαίου. Ανέφερε χαρακτηριστικά  ότι στο Βόρειο Αιγαίο, η συστάδα των νησιών του, απ το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο, συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά και τις δυσκολίες που έχει η νησιωτικότητα, η οποία παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες των κυβερνώντων που καμώνονται ότι ενσκήπτουν στα προβλήματα, από ευλογία κυριολεκτικά έχει μετατραπεί σε κατάρα. Αυτό αποδεικνύεται από την συνεχιζόμενη δυσκολία στις μετακινήσεις των νησιωτών μας στην ενδοχώρα, αλλά και στα άλλα νησιά, η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται και η δήθεν αντικατάστασή του με το μεταφορικό ισοδύναμο, τα πανάκριβα αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά εισιτήρια, το ξεπούλημα των αεροδρομίων και εν τέλει η απομόνωση των νησιωτών.

Η συνεχιζόμενη λιτότητα σε κάθε προϋπολογισμό πλήττει και την Υγεία. Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που δίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε ανακοίνωσή του για το κομμάτι του προϋπολογισμού που αφορά στην Υγεία, ο οποίος εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ μικρός, γύρω στο 5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κυμαίνεται γύρω στο 7% και τα όρια ασφάλειας κάθε συστήματος Υγείας, βρίσκονται στο 6%. Ανέφερε χαρακτηριστικά αριθμητικά παραδείγματα που αφορούν τις περικοπές στην Υγεία σε δημόσιες επενδύσεις, Νοσοκομεία, Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, ΕΟΠΥΥ, δαπάνες ιατρικών επισκέψεων , με γενικό συμπέρασμα ότι ο προϋπολογισμός Υγείας σηματοδοτεί τη διατήρηση αυξημένων δαπανών ιδιωτικής περίθαλψης, με αναλογία δημόσιων προς ιδιωτικές δαπάνες 60% προς 40%.

Ανέφερε ότι στα όρια της λειτουργίας τους, από τις μεγάλες ελλείψεις και τα προβλήματα σε προσωπικό και κτιριακές εγκαταστάσεις, βρίσκονται και τα νοσοκομεία των υπολοίπων νησιών του Β. Αιγαίου, όπως και τα Κέντρα Υγείας, τα οποία εξακολουθούν να είναι υποστελεχωμένα και λιγοστά σε σχέση με τις ανάγκες, εξειδικεύοντας αυτές στη Μυτιλήνη, τη Σάμο, τη Λήμνο, την Ικαριά, τους Φούρνους και τη Θύμαινα.

 Καταλήγοντας, τόνισε  ότι η Υγεία είναι λαϊκό δικαίωμα και πρέπει να παρέχεται δωρεάν από το κράτος. Παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με ευθύνη του κράτους, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με πλήρη χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άμεσες προσλήψεις, με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών (νοσοκομείο, περιφερειακά ιατρεία) με πλήρη εξοπλισμό, που θα παρέχουν πλήρη ιατρική φροντίδα και πρόληψη.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιώργος Αμπαζής, ο οποίος έδωσε στοιχεία για την κατάσταση στον τομέα της Υγείας στη Χίο. Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου και της Π.Ε. Χίου του Β. Αιγαίου, θεωρεί επιτακτική πολιτική προτεραιότητα να βρεθεί το Σύστημα Υγείας –Πρόνοιας στο νησί μας, στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής και με αφορμή τις δημοτικές- περιφερειακές και τις ευρωεκλογές. Θεωρεί την Υγεία κοινωνικό αγαθό, απόλυτη ευθύνη του κράτους και αντιλαμβάνεται το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης, να στηρίζει, να απαιτεί, να διεκδικεί δαπάνες από την πολιτεία, για την δημιουργία υποδομών, που να παρέχουν σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας.

Αναφερόμενος στα νησιά μας, είπε ότι γίνεται αμέσως αντιληπτή η από δεκαετίες  εξελισσόμενη στρατηγική «ανάπτυξης». Τη βιώνουν οι συντοπίτες μας, αφού ο καπιταλιστικός τρόπος διατηρεί και επιδεινώνει όλες τις αιτίες, που προκαλούν και οξύνουν τα προβλήματα υγείας (κλείσιμο Οίκου Ναύτου, σύμπτυξη αγροτικών ιατρείων, ελλιπές προσωπικό, ελλείψεις ειδικοτήτων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, σταμάτημα εξετάσεων με δημόσια δαπάνη κλπ), τα οποία εκμεταλλεύεται η ιδιωτική πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα να ξεφυτρώνουν και στο νησί μας, τα κάθε λογής Διαγνωστικά Κέντρα.

Μιλώντας για τους άξονες του Προγράμματος «Υγεία 2014-2020» είπε πως οι στόχοι αυτοί της ΕΕ, οι οποίοι υλοποιούνται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν την «επιστροφή στην κανονικότητα» -μετά από 10 χρόνια βαθιάς και παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης- «του εξορθολογισμού του συστήματος υγείας πρόνοιας» και της προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων –στην Ελλάδα- από την δεκαετία του 80.

«Ώρα μηδέν» χαρακτήρισε την δεδομένη στιγμή όσον αφορά τον Τομέα της Υγείας Πρόνοιας στη Χίο, τις  Οινούσσες και τα Ψαρά, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης στο ΒΑ Αιγαίο, των μεγάλων θαλάσσιων αποστάσεων από τα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα- Θεσσαλονίκη), τα προβλήματα με τις θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές και βέβαια την πολιτική των κυβερνήσεων από το 1974 – μεταπολίτευση – και δώθε.

Ανέφερε τα  προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Αγροτικά Ιατρεία, τα Πολυδύναμα Ιατρεία Βολισσού  και Καρδαμύλων, το Κέντρο Υγείας Πυργίου, ενώ αναφέρθηκε στο κλείσιμο του Οίκου Ναύτου Χίου και των παραρτημάτων του, που περιέθαλπαν τις 15.000 ναυτεργατικές οικογένειες στο Βροντάδο, τη Λαγκάδα, τα Θυμιανά και την Καλλιμασιά και πρότεινε διεξωδικά λύσεις για  όλες τις  παραπάνω δομές.

Όσον αφορά τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας αναφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου, το οποίο με την αντιυγειονομική πολιτική των κυβερνώντων έχει σοβαρότατα ζητήματα, να αντιμετωπίσει τόσο απ’ τις πολιτικές υποχρηματοδότησης όσο  και από την κτηριακή υποδομή και τη στελέχωσή του.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις-τοποθετήσεις από τους: Μαλαφή Γιάννη, Πρόεδρο του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Χίου, Θεοδωρόπουλο Ηλία, Γιατρό και Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Πυργίου, Σαμονά Βαγγέλη, Φαρμακοποιό στη Λαγκάδα, Λαμπαδοχυτό Γιάννη, Πρόεδρο του ΣΕΣΝΟΧ, Κουβαρά Ολυμπία, Γραμματέα του ΣΕΣΝΟΧ, Καλόγερο Παντελή, Γραμματέα στο Δ.Σ. Εργαζομένων στους ΟΤΑ και ολυμπιονίκη με αναπηρία, Καραμπουρνιώτη Κώστα, Τραπεζικό υπάλληλο, Οικονόμου Χρήστο, Πρόεδρο του Σωματείου ΕΦΚΑ Χίου και Παγούδη Δημήτρη, μέλος του Δ.Σ. Οικοδόμων.   

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ