18.5.2019 18:24

«Η αυτοδιοίκηση δεν χρειάζεται κομματικούς κηδεμόνες»

Η τελευταία του ενασχόληση με τα κοινά ήταν το 1998 όταν ολοκλήρωνε την οκταετή του θητεία ως Πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου  Συκούση. Έκτοτε δεν ασχολήθηκε ξανά με την αυτοδιοίκηση  παρά μόνο με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών στην οποία και είναι αντιπρόεδρος μέχρι σήμερα.

Ο δικηγόρος Νίκος Νύκτας είκοσι χρόνια μετά τη θητεία του στην Κοινότητα του Αγίου Γεωργίου Συκούση, ενεργοποιείτε ξανά και μιλά στον «π» για την απόφασή του να είναι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Ανεξάρτητο συνδυασμό του Κώστα Μουτζούρη «ΆΛΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»


20 και πλέον χρόνια απείχατε από τα κοινά. Τι σας έδωσε το έναυσμα να ενεργοποιηθείτε ξανά;

Ν. Ν:  Είναι υποχρέωση μας να συμμετέχουμε στα κοινά. Δεν γίνεται μόνο να δουλεύουμε και να απολαμβάνουμε τα καλά που μας προσφέρει η κοινωνία και να αποποιούμαστε τις δυσκολίες. Κινούμενος λοιπόν σε αυτή τη λογική και αφού ήδη εργάζομαι 35 συναπτά έτη ως δικηγόρος, θεωρώ ότι η κοινωνία της Χίου μου έδωσε πολλά και ήρθε η ώρα και εγώ να προσφέρω σε αυτή.

Η τελευταία ενασχόληση με τα κοινά ήταν ως Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Γεωργίου ;

Ν.Ν: Υπηρέτησα ως πρόεδρος της κοινότητα του χωριού μου για οκτώ συνεχόμενα χρόνια από το 1990 μέχρι και την πρώτη συγχώνευση των πρώην κοινοτήτων σε δήμο Καμποχώρων .Θεωρώ ότι έγιναν σημαντικά έργα για την εποχή όπως το Φράγμα Ζυφιά,  η λιμνοδεξαμενή στον Άγιο Γιώργη, διαπλατύνσεις δρόμων, διάνοιξη αγροτικών δρόμων. Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε το χωριό μας. Υπήρχε ομόνοια και ομοψυχία την οποία επιθυμώ και τώρα να μεταφέρω στη νέα μου αυτή επιλογή. Μετά τα 8 χρόνια αποφάσισα να αποσυρθώ από τα κοινά  και να αφοσιωθώ στη δουλειά μου και την οικογένεια μου ενώ ταυτόχρονα ασχολήθηκα ενεργά με συλλόγους και με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών που πραγματικά λατρεύω γιατί αφενός προβάλει τη μαστίχα σε όλο τον κόσμο και αφετέρου βοηθάει τους ανθρώπους της να μείνουν στον τόπο τους και να ασχοληθούν με το μοναδικό αυτό προϊόν.

 

Γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφιος με τον Κώστα Μουτζούρη και τον συνδυασμό του «Άλμα Ανάπτυξης»;

Ν.Ν:  Ο κ. Μουτζούρης με ενέπνευσε. Είναι καθηγητής Πανεπιστημίου, διατέλεσε Πρύτανης του Μετσόβειου, έχει φοβερές γνώσεις και είναι τεχνοκράτης. Αυτό όμως που με κέρδισε είναι ότι είναι συνεργάσιμος και έχει μάθει να ακούει όλες τις απόψεις. Είμαι σίγουρος ότι με πνεύμα συνεργασίας και σύμπνοιας θα βοηθήσουμε τη Χίο όλοι μαζί.

Θεωρείτε ότι η Περιφέρεια έχει περισσότερα εργαλεία σχεδίασης και  ανάπτυξης από ότι ο δήμος;

Ν.Ν:  Σαφέστατα η Περιφέρεια είναι κατεξοχήν όργανο σχεδιασμού και ανάπτυξης. Όμως επιμένω ότι δίχως συνεργασία δεν θα επιτελεστεί έργο. Απαιτείται συνεργασία με όλους. Δεν χωρούν εγωισμοί ή αυταρχικές συμπεριφορές. Η συνεργασία είναι πολιτισμός.

Σας ενοχλεί το γεγονός ότι ο κομματικός χώρος στον οποίο ανήκετε έδωσε χρίσμα στην κα Καλογήρου διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση να ακολουθηθεί η κομματική γραμμή; Θεωρείτε ότι η Περιφέρεια χρειάζεται να έχει χρώμα;

Ν.Ν: Θεωρώ ότι αυτό ήταν ένα λάθος της ΝΔ. Όπως δεν έδωσε χρίσμα στους δήμους της Περιφέρειας , το ίδιο έπρεπε  να πράξει και για την Περιφέρεια. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποφασίζουν μόνες τους και δίχως κομματικούς κηδεμόνες τους ανθρώπους που επιθυμούν να τους εκπροσωπήσουν στους δήμους ή στην περιφέρεια.  Εγώ συνεχίζω να είμαι νεοδημοκράτης αλλά στην παρούσα φάση δεν συμφωνώ με την επιλογή του κόμματος μου και καταθέτω την κομματική μου ταυτότητα για το καλό της Χίου. Είμαι σε έναν ανεξάρτητο περιφερειακό συνδυασμό, με ανθρώπους που επιθυμούν να εργαστούν για τη Χίο και την Περιφέρεια. 

Θεωρείτε ότι η Χίος είχε άνιση αντιμετώπιση σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας; 

Ν.Ν:  Νομίζω ότι είναι πασιφανές.  Το καταγγέλλουν ακόμη και άτομα που υπήρξαν μέσα στον συνδυασμό της.

Πώς κρίνετε το έργο της κ. Καλογήρου  ;

Ν.Ν:  Η κα Καλογήρου δεν έκανε όσα έπρεπε να κάνει για τη Χίο. Αφαίρεσε όλες τις αρμοδιότητες από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χίου με αποτέλεσμα τα πάντα να εξαρτώνται από τη Μυτιλήνη.   Δεν καταλαβαίνω με ποια λογική έγιναν όλα αυτά και η Χίος όλα αυτά τα χρόνια έχασε την αυτοτέλεια της.

Ο συνδυασμός μας και ο επικεφαλής του Κώστας Μουτζούρης  δεσμεύεται για την αυτοτέλεια της Χίου. Δεσμεύεται ότι ο τοπικός Αντιπεριφερειάρχης θα έχει αρμοδιότητες και η Χίος θα αποφασίζει για τα θέματα της.  Όλα τα μέλη του συνδυασμού θα αγωνιστούν ώστε η Χίος να πάρει τη θέση που της αξίζει. Θα εργαστούμε με κάθε τρόπο και μέσο για να προχωρήσουν όλα τα μεγάλα έργα ενώ θα συμμετέχουμε ενεργά στο σχεδιασμό νέων έργων ανάπτυξης.

Ποιοι πρέπει να είναι οι πρωταρχικοί στόχοι της νέας Περιφερειακής Αρχής; 

Ν.Ν: Ο σχεδιασμός αναπτυξιακών έργων που θα  ενεργοποιήσουν τις οικονομίες των νησιών  και θα δώσουν εργασία στους νέους ανθρώπους.  Μην ξεχνάτε ότι η νέα προγραμματική περίοδος που θα ξεκινήσει  θα έχει διπλάσιο προϋπολογισμό για έργα στην Περιφέρεια από ότι  είχε αυτό το ΕΣΠΑ και είμαι σίγουρος ότι ο Κώστας Μουτζούρης με τις γνώσεις του και την εμπειρία και αφουγκραζόμενος τις ανάγκες των νησιών θα καταφέρει να φτάσει την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εκεί που της αξίζει.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ