14.12.2021 13:33

Για πρώτη φορά στη Χίο σεμινάριο για την πολεμική τέχνη του Αϊκίντο

Τί είναι το Αϊκίντο

Το Αϊκίντο είναι μία σχετικά σύγχρονη ιαπωνική πολεμική τέχνη, δημιουργημένη από τον Μοριχέι Ουεσίμπα (Morihei Ueshiba - 1883-1969). Βασικό της τεχνικό χαρακτηριστικό είναι ότι πρόκειται για τη σύνθεση διαφόρων παλιότερων παραδοσιακών πολεμικών τεχνών, κυρίως τζουτζούτσου (jujutsu - άοπλες τεχνικές), κεντζούτσου (kenjutsu - τεχνικές σπαθιού) και τζοτζούτσου (jojutsu - τεχνικές ραβδιού), τις οποίες ο Ιδρυτής μελέτησε με πολλούς δασκάλους για περίπου τριάντα χρόνια της ζωής του.

Η πραγματικά ουσιώδης διαφορά του Αϊκίντο από τις άλλες πολεμικές τέχνες πάντως βρίσκεται σε ένα δεύτερο επίπεδο -πέρα από την τεχνική. Καθώς ο Ιδρυτής ήταν ένα βαθιά πνευματικό και καλλιεργημένο άτομο, συνέθεσε τα στοιχεία από τις παραπάνω τέχνες πάνω σε μια βάση αγάπης και κατανόησης προς όλους τους ανθρώπους και ονόμασε την τέχνη του, "δρόμο της αγάπης" και "τέχνη της αρμονίας".

Η μελέτη του Αϊκίντο διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μιας έντονης σωματικής κινητικής δεξιότητας και ειδικά προσαρμοσμένης δραστηριότητας προσφέροντας στον ασχολούμενο ηρεμία και ισορροπία με έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό από τον συνηθισμένο. Η ενέργεια που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα, "συντονίζεται" από τις κινήσεις του Αϊκίντο και κάθε μάθημα αφήνει τον ασχολούμενο με ένα αίσθημα ευφορίας και πληρότητας.

Τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι το Αϊκίντο δεν είναι μια αποτελεσματική πολεμική τέχνη -κάθε άλλο. Αρκετές αστυνομίες του κόσμου, με πρώτη την ιαπωνική χρησιμοποιούν τεχνικές του Αϊκίντο για την εκπαίδευση των αξιωματικών τους, ενώ ο δημιουργός του Τζούντο, Τζίγκορο Κάνο, ο οποίος ήταν σύγχρονος του Μοριχέι Ουεσίμπα, λέγεται ότι είχε αναγνωρίσει στο Αϊκίντο την ποιότητα της πραγματικής πολεμικής τέχνης και προέτρεπε τους μαθητές του να εξασκηθούν και σε αυτό.

Παράλληλα, η μελέτη στα παραδοσιακά όπλα κέν (ken - σπαθί), τζο (jo -ραβδί), τάντο (tanto -μαχαίρι) αφ' ενός δίνει στον ασχολούμενο του Αϊκίντο μια επαφή με την μακρά πολεμική παράδοση της Ιαπωνίας και αφ' ετέρου αυξάνει την ικανότητά του να αντιδράσει σε ποικίλες καταστάσεις κινδύνου (ένοπλες και άοπλες επιθέσεις, στρατηγική, ψυχραιμία κλπ). Πρόκειται συνεπώς για έναν ιδανικό συνδυασμό σωματικής και πνευματικής ενασχόλησης ο οποίος με το πέρασμα των χρόνων κερδίζει έδαφος σε όλον τον κόσμο.

Σημαντικό χαρακτηριστικό του Αϊκίντο είναι η έλλειψη πάσης φύσεως αγώνων και ανταγωνισμού. Καθώς -σύμφωνα με τον Μοριχέι Ουεσίμπα - στόχος του πραγματικού μαχητή είναι να πολεμήσει τον κακό του εαυτό και να βρεθεί σε αρμονία με όλον τον κόσμο γύρω του, η ύπαρξη αγώνων θα τόνωνε τον εγωισμό και την ανταγωνιστικότητα. Αντίθετα, με την έλλειψή τους, η ενασχόληση στο Αϊκίντο έχει πάντοτε έναν ευχάριστο χαρακτήρα όπου οι ασχολούμενοι εμβαθύνουν νιώθοντας παράλληλα να ψυχαγωγούνται με την απολύτως κυριολεκτική έννοια της λέξης.

Το Αϊκίντο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΗΜΑ όπως δήλωσε ο Doshu Μoriteru Ueshiba ο εγγονός του ιδρυτή, επικεφαλής της παγκόσμιας επίσημης οργάνωσης AΙΚΙΚΑΙ- Aikido World Headquarters, είναι: H ΠOΛEMIKH TEXNH THΣ EIΡHNHΣ KAI THΣ AΓΑΠΗΣ!

Για ποιον είναι το Αϊκίντο
Αντίθετα με άλλες πολεμικές τέχνες (και ιδιαίτερα με αυτές που έχουν εξελιχθεί σε αθλήματα), το Αϊκίντο είναι μια πραγματικά... δημοκρατική τέχνη. Κάθε άτομο ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, σωματικής διάπλασης ή προηγούμενης εμπειρίας στις πολεμικές τέχνες (αλλά και στη σωματική άσκηση γενικότερα) μπορεί να ξεκινήσει να μελετά το Αϊκίντο και να συνεχίσει για όσο διάστημα επιθυμεί. Ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις ΑμΕΑ, είναι ωφέλιμο και ευεργετικό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όλοι οι μεγάλοι Δάσκαλοι του Αϊκίντο εξακολουθούν να μελετούν και να διδάσκουν ακόμα και μετά τα 70 τους χρόνια, ηλικία, η οποία στις περισσότερες κοινωνίες θεωρείται απαγορευτική για σχεδόν οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα.

Ο λόγος που κάποιος μπορεί να μελετήσει το Αϊκίντο και σε μεγάλες ηλικίες είναι η φιλοσοφία του, ότι η ταχύτητα εκτέλεσης των τεχνικών του, εναπόκειται στις δυνατότητες και στις ειδικές ανάγκες του κάθε ασχολούμενου - υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά ατόμων με βαριές σωματικές βλάβες (απουσία μελών, όρασης, ακοής κλπ) που μελετούν το Αϊκίντο. Άλλωστε, από τις βιογραφίες τόσο του Ιδρυτή του Αϊκίντο, όσο και πολλών άλλων δασκάλων είναι εμφανές ότι πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς είχαν προβλήματα υγείας τα οποία έλυσαν με την ενασχόληση στην τέχνη αυτή. Αυτό δε σημαίνει ότι το Αϊκίντο είναι θεραπεία, αλλά ότι μπορεί να συνεισφέρει στην καλύτερη υγεία του ασχολούμενου, κυρίως λόγω του τρόπου της αναπνοής και των κινήσεων ευλυγισίας οι οποίες εκτελούνται σε κάθε μάθημα.

Ίσως πιο σημαντική είναι η συνεισφορά του Αϊκίντο ως προς την ισορροπία του ατόμου που ασχολείται με αυτό. Καθώς ο τρόπος ζωής στις σημερινές κοινωνίες δημιουργεί σωρεία πιέσεων στο άτομο, η εμβάθυνση στην φιλοσοφία μίας τέχνης που δίνει βάρος στην εύρεση του κέντρου του σώματος και στην ενοποίηση σώματος και πνεύματος αποτελεί το καλύτερο "φάρμακο" για μια καλύτερη και πιο αρμονική ζωή. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιγράφουν το Αϊκίντο ως "κινούμενη γιόγκα" ή ως "κινούμενο Ζεν", χαρακτηρισμοί που αφορούν αυτή ακριβώς τη διάσταση της τέχνης. Η ευδιαθεσία και η ευφορία που προκαλεί η ενασχόληση στο Αϊκίντο και η αίσθηση ζωτικότητας που κάθε ασχολούμενος έχει μετά από κάθε μάθημα είναι ό,τι καλύτερο για την αντιμετώπιση του φρενήρους τρόπου ζωής ειδικά των σημερινών κοινωνιών.

Πέρα από τα παραπάνω, η συνεχής και αφοσιωμένη προσέλευση, προσφέρει μια εξαιρετικά αποτελεσματική αυτοάμυνα για όσους τη χρειαστούν. Διδάσκοντας τον ασχολούμενο πώς να έχει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα με την ελάχιστη προσπάθεια χωρίς να αναπτύσσει αισθήματα επιθετικότητας προς τον αντίπαλο, το Αϊκίντο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε κάθε περίπτωση κινδύνου και να εξασφαλίσει στον ασχολούμενο ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι άνθρωποι τους οποίους θέλει να προστατεύσει θα ξεφύγουν με το μικρότερο δυνατό κίνδυνο. Η διάσταση αυτή του Αϊκίντο είναι ορατή σε κάθε τεχνική, ειδικά δε σε εκείνες που εκτελούνται απέναντι σε αντιπάλους οπλισμένους με σπαθί, ραβδί ή μαχαίρι.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

Tags: Aikido

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ