4.8.2019 21:32

89 χρόνια προσφοράς αξίζουν τη στήριξή μας

Άρθρο που δημοσιεύτηκε πρωτότυπα στον έντυπο "π"

Το χρέος της χιώτικης κοινωνίας απέναντι στον Ναυτικό Όμιλο Χίου

Ο Ναυτικός Όμιλος Χίου ιδρύθηκε το 1930 από επιφανείς Χιώτες. Στην αρχή λειτούργησε περισσότερο σαν λέσχη και λιγότερο σαν αθλητικό σωματείο. Μάλιστα για να γινόταν κανείς μέλος του θα έπρεπε να είχε ιδιόκτητο σκάφος. Πολύ γρήγορα όμως, η διοίκησή του περιέρχεται σε νέους ανθρώπους και το σωματείο γίνεται καθαρά αθλητικό, με τις πόρτες του ανοιχτές στον κάθε επιθυμούντα να γίνει μέλος του, χωρίς καμία διάκριση.

Και από τότε αρχίζει η πλούσια αθλητική του δράση, που δίκαια τον ανέδειξε σε θεμελιωτή του ναυταθλητισμού στο νησί μας και σε έναν από τους κύριος συντελεστές της παραπέρα ανάπτυξής του.

Στη δεκαετία του 1930 και 1940 καλλιεργεί με επιτυχία την κωπηλασία, την κολύμβηση και την υδατοσφαίριση. Οι εγκαταστάσεις τότε ήταν στην είσοδο του λιμανιού, στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το «Μπούρτζι».

Κατά τη διάρκεια της κατοχής ανέστειλε κάθε του δραστηριότητα και άρχισε να επαναδραστηριοποιείται μετά τον πόλεμο, αλλά αυτή τη φορά στην περιοχή του Αγιασμένου.

Οι εγκαταστάσεις

Το 1967 γίνονται οι σημερινές του εγκαταστάσεις με το εστιατόριο, την αίθουσα αντισφαίρισης, των γραφείου, του θερινού κολυμβητηρίου με την ανοιχτή πισίνα με θαλάσσιο νερό φυσικής ροής, που δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Από τότε μέχρι και σήμερα οι εγκαταστάσεις παραμένουν στο έλεος της πολιτείας, αφημένες στην τύχη τους και καταρρέοντας μέρα με τη μέρα. Για τον Ναυτικό Όμιλο, όπως εξηγούν μέλη της διοίκησης στον «π» η ανάγκη αναστύλωσης του κτιρίου είναι μείζονος σημασίας για 4 βασικούς λόγους.

Πρώτον διότι οι εγκαταστάσεις αποτελούν για τον Όμιλο τον δικό του ζωτικό χώρο μέσα στον οποίο ζει και μπορεί να αναπτυχθεί κι επομένως άπτονται της ίδιας του της ύπαρξης.

Ο δεύτερος λόγος, είναι το γεγονός ότι λόγω της ιδανικής θέσης, σε απόσταση μερικών μέτρων από την καρδιά της πόλης, θα προσελκύσουν περισσότερα παιδιά κι έτσι ο ναυταθλητισμός θα ανθίσει ξανά στη Χίο. Άλλωστε μία ανοιχτή πισίνα, ένα ψυχαγωγικό περιβάλλον και η ελεύθερη επικοινωνία όλες τις ημέρες κι ώρες εγγυώνται για το παραπάνω.

Τρίτον, οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα εξυπηρετήσουν όχι μόνο την κολύμβηση και το πόλο, αλλά και την κωπηλασία και την ιστιοπλοΐα για τις οποίες δεν υπάρχουν ανάλογες εγκαταστάσεις στο Ιωνικό Κολυμβητήριο.

Ο τέταρτος και τελευταίος λόγος είναι ο σεβασμός στην ιστορία του Ομίλου, μιας και οι εγκαταστάσεις αυτές μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο τους, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής της ίδιας μεταπολεμικές ιστορίας του Ομίλου, που είναι και η πιο μακρόχρονη και η πιο λαμπρή.

Στο σήμερα

Ο Ναυτικός Όμιλος Χίου αισίως μετρά 89 χρόνια διαρκούς παρουσίας. Μέσα σε αυτή την πορεία γνώρισε πολλές επιτυχίες σε επαρχιακά, περιφερειακά και πανελλαδικά επίπεδα. Επιτυχίες που παίρνουν ιδιαίτερη αξία και μεγαλείο από το γεγονός ότι οι περισσότερες από αυτές κερδήθηκαν από Χιωτόπουλα χωρίς «ξένη» βοήθεια.

Τα τελευταία χρόνια παρά τις σπουδαίες διοργανώσεις και τις επιτυχίες των νέων του Ναυτικού Ομίλου Χίου, τα πρόσωπα της διοίκησης συνεχώς ανακυκλώνονται με αποτέλεσμα η φθίνουσα πορεία να μοιάζει προδιαγεγραμμένη.

Αποκορύφωμα της κατάστασης η πρόσφατη παραίτηση του προέδρου του Ναυτικού Ομίλου Χίου Γιάννη Αναδιώτη αλλά και ατελέσφορη εκλογική διαδικασία η οποία κατάφερε σε πρώτη φάση να συγκεντρώσει περί τα 40 άτομα, κάτι που οδήγησε στην ακύρωση των αρχαιρεσιών που είχαν προγραμματιστεί.

Το χρέος

Τα οικονομικά του Ομίλου, διαχρονικά, δεν υπήρξαν ποτέ ανθηρά και ρόδινα. Εξακολουθεί δεν να τα αντιμετωπίζει με τον ίδιο πάντα τρόπο, δηλαδή με πρόσκαιρες λύσεις που απλά μεταθέτουν το πρόβλημα στην επόμενη διοίκηση. Στην παρούσα φάση το χρέος του Ναυτικού Ομίλου ξεπερνά τις 120.000 ευρώ, ποσό όμως, που σύμφωνα με στελέχη της διοίκησης είναι απόλυτα διαχειρίσιμο αν αναλογιστεί κανείς ότι υπήρξαν διοικήσεις που κατέγραψαν χρέος μέχρι και 300.000 ευρώ.

Να στηρίξουμε όλοι τον Ναυτικό Όμιλο

Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία του Ναυτικού Ομίλου, η στήριξη της κοινωνίας στο ιστορικό ναυταθλητικό σωματείο του νησιού φαντάζει κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη. Ήδη η διοίκηση του Ν.Ο.Χ. έχει απευθύνει ευρύ κάλεσμα συμμετοχής και στήριξης του σωματείου σε μία προσπάθεια να εμπλακεί νέο αίμα και να μην ανακυκλώνονται συνεχώς τα ίδια πρόσωπα στο Διοικητικό Συμβούλιο

Γιατί επιβάλλεται να γίνει αυτό; Γιατί ο Όμιλος θα πρέπει να συνεχίσει να γράφει τη δική του ιστορία στον αθλητισμό. Μία ιστορία που έχει να καυχιέται για το γεγονός ότι μέσα από τον Ν.Ο.Χ. ξεπήδησαν αθλητές που αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ελλάδες και διεθνείς, τιμώντας το σωματείο και προβάλλοντος το νησί εντός κι εκτός συνόρων.

Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, ο Όμιλος πρέπει να μετουσιώσει την ηθική συμπαράσταση της Χίου, σε οικονομική συμπαράσταση της κοινωνίας με ότι καλύτερο μπορεί ο καθένας μας.

Αυτά με λίγα λόγια είναι η ιστορία του Ναυτικού Ομίλου Χίου. Μία ιστορία γραμμένη σχεδόν στο σύνολό της από παιδιά. Από τα παιδιά του Ν.Ο.Χ. που σήμερα ζουν και δημιουργούν στη Χίο. Από τα παιδιά του σήμερα που με ζήλο και κόπο συνεχίζουν το όνειρο του χθες. Από τα παιδιά της Χίου μας. Γι’ αυτό αυτή η ιστορία έχει και την ομορφιά τους και τη λεβεντιά τους…

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ