15.10.2021 18:00

«Το Τσίκουδο»: Η χιώτικη παράδοση στο πιάτο σου

Στο λιμάνι της Χίου ενώ δένει το πλοίο της γραμμής το παραδοσιακό μεζεδοπωλείο «Το Τσίκουδο» αποτελεί το σημείο αναφοράς κάθε Χιώτη και σταθερών επισκεπτών.

Από τον Απρίλιο του 2006 ο πατέρας του Κώστα Χάβιαρου, Μαρίνος ως ναυτικός πήρε την απόφαση να δέσει το δικό του «πλοίο» στο λιμάνι της Χίου, δίνοντας του το όνομα: «Το Τσίκουδο».

«Το τσίκουδο» είναι χιώτικη παράδοση

Η επιλογή του ονόματος «Τσίκουδο» δεν ήταν τυχαία… Ο Κώστας επιλέγοντας αυτή την ονομασία θέλησε να αναδείξει την μοναδικότητα της ταβέρνας:

«Το όνομα Τσίκουδο έχει καθαρά χιώτικη προέλευση και είναι κάτι το μοναδικό».

Το αγαπημένο σνακ των Χιωτών αυτή την περίοδο του φθινοπώρου είναι το τσίκουδο, καρπός της γνωστής σε όλους εμάς τσικουδιάς. Στο παρελθόν μάλιστα είχε σημαντική αξία καθώς οι ντόπιοι έφτιαχναν με παραδοσιακό τρόπο ένα πολύ υγιεινό έλαιο, το τσικουδόλαδο.

Ο Κώστας υποδέχεται τους θαμώνες της ταβέρνας με ούζα και τσίπουρα από ντόπιους παραγωγούς ενώ επιλέγει προσεκτικά την πρώτη ύλη από Χιώτες ψαράδες και κτηνοτρόφους. Κάθε εβδομάδα ο ίδιος φροντίζει να υπάρχει καθημερινά μαγειρευτό φαγητό από Δευτέρα έως και την Κυριακή ενώ τα ψητά είναι της ώρας. 

Πράγματι ο Κώστας μου επιβεβαίωσε ότι η ποιότητα των προϊόντων του είναι προτεραιότητα:

«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να παραμείνω σταθερά ποιοτικός και να προσφέρω. Το θαλασσινό μεζεδάκι και τα ψάρια είναι όλα φρέσκα και μπορεί κανείς να τα επιλέξει».

Εκτός από την προσεκτική επιλογή των προϊόντων του στοχεύει να διασφαλίσει ότι όλοι οι πελάτες του θα αισθάνονται άνετα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι διαθέτει κατάλογο αλλεργιογόνων ενδείξεων για όλα τα μη παρασκευασμένα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν τροφική αλλεργία ή δυσανεξία. Αντίστοιχα διαθέτει και κατάλογο με κώδικα Μπράιγ.

Ο Κώστας φειδωλός στα λόγια και με πολλά πιάτα στο δίσκο πάντα με χαμόγελο φροντίζει ώστε οι θαμώνες της ταβέρνας να νιώθουν οικεία, άλλωστε όπως μου περιγράφει ο πατέρας του ήταν άνθρωπος «της ταβέρνας» και της παρέας:

«Ο μπαμπάς μου ήταν άνθρωπος της ταβέρνας, του ούζου, είχε γνωριμίες, παρέες και επέλεξε να δημιουργήσει μια παραδοσιακή χιώτικη ταβέρνα».

«Το τσίκουδο» λειτουργεί με μεράκι εδώ και 15 χρόνια ως μια οικογενειακή επιχείρηση και η σταθερή πελατεία του επιβεβαιώνει την αξία του μέσα στο χρόνο.

Παραδοσιακές συνταγές στο σπίτι

Παρά την παραδοσιακή του ταυτότητα ο Κώστας επέλεξε να συμβαδίσει με την νέα πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από την παράδοση φαγητού στο σπίτι μέσω της εφαρμογής «Φαγί».

«Στην εφαρμογή έχουμε όλες τις αυθεντικές συνταγές μας… όπως είναι για παράδειγμα η γαρίδα σαγανάκι. Επίσης μπορεί να διαλέξει κανείς ποικιλίες κρεατικών...».

Οι συνταγές του τσίκουδου μάλιστα έχουν βραβευτεί, μεταξύ των οποίων η πιο γνωστή με τους ρεβυθοκεφτέδες και τα παραδοσιακά τυροπιτάκια από το χωριό του Κώστα, το Πιτυός.

Ο Κώστας δεν με άφησε να φύγω, «θα δοκιμάσεις το γαλακτομπούρεκο είναι ζεστό!». Αυτή η φράση ήταν αρκετή για να αισθανθώ οικειότητα και ζεστασιά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ