ΣΠΙΤΙ

23.2.2021 13:14

Πέλλετ: το ανανεώσιμο καύσιμο θέρμανσης

Μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα, η βιομάζα ήταν από τις κύριες πηγές θέρμανσης στην Ευρώπη. Η έλευση του πετρελαίου με τις ευκολίες που παρείχε, μοιραία την οδήγησε να έλθει σε δεύτερη μοίρα.

Η αντεπίθεση όμως έγινε με τα πέλλετ ξύλου, που την τελευταία 15ετία γνωρίζουν τεράστια ανάπτυξη. Τα πέλλετ ξύλου δημιουργήθηκαν για τον αστικό ιστό. Πρόκειται για ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (ΑΠΕ) και προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η καύση ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ pellet, σε ρυθμισμένα πιστοποιημένα μηχανήματα καύσης, υψηλής απόδοσης, έχει αποδειχθεί ότι εκπέμπει ελάχιστους ρύπους στην ατμόσφαιρα. Αυτός είναι και ο λόγος που σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες είναι επιδοτούμενη η αγορά λεβήτων πέλλετ. (Γερμανία, Αυστρία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία κλπ.)

Ως προς τη μορφή τους, τα πέλλετ ξύλου έχουν μικρό, κυλινδρικό σχήμα και λεία εξωτερική επιφάνεια. Αυτά τα χαρακτηριστικά τους προσδίδουν ιδιότητες ρευστού (μεγάλη ευκολία στη ροή). Συνεπώς, η αποθήκευση και μεταφορά τους είναι πιο εύκολη και αποδοτική από οποιαδήποτε άλλο είδος ξύλου

Στο ερώτημα «γιατί να χρησιμοποιήσω πέλλετ και όχι πετρέλαιο», η απάντηση είναι, ότι ως καύσιμο χρησιμοποιείται, ως επί τω πλείστον, στη θέρμανση των σπιτιών ή άλλων μεγαλύτερων μονάδων. Για τη χρήση του υλικού αυτού απαιτείται να υπάρχει καυστήρας πέλλετ ξύλου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μετατραπεί η ήδη υπάρχουσα εγκατάσταση του λέβητά σας, για να είναι έτοιμος να δεχτεί χρήση wood pellet. Η ενεργειακή απόδοση του wood pellet ως καύσιμο, είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, αφού εκτός της πολύ καλής καύσης και της ενεργειακής απόδοσης που παρέχει, έχει πολύ χαμηλά επίπεδα υγρασίας στο εσωτερικό του, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα εύφλεκτο και αποτελεσματικό.
Το πέλλετ ξύλου ως καύσιμο έχει αναλογία απόδοσης σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης 1 προς 2. Δηλαδή 1 λίτρο πετρελαίου αποδίδει όσο δύο κιλά καύσης wood pellet. Επομένως, εύκολα κάποιος μπορεί να υπολογίσει την μεγάλη εξοικονόμηση, πού μπορεί να επιτύχει. Ένα άλλο σημαντικό ερώτημα είναι «τί θα πρέπει να προσέξω όταν αγοράσω πέλλετ - ξύλου;» Οι σημαντικότεροι ευρωπαϊκοί φορείς που καθορίζουν, ελέγχουν, βάζουν κανόνες στην ευρωπαϊκή αγορά των πελλετ και όχι μόνο, είναι το EN-Plus www.enplus-pellets.eu και Din-Plus. Τα πέλλετ που παράγονται, χωρίς να συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις, πολλές φορές αποτελούν ρίσκο για την επιλογή που θα κάνει ο καταναλωτής.

Σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του πέλλετ - ξύλου είναι:
- Θερμική αξία
- Στάχτη / υπολείμματα
- Υγρασία

Στο κατάστημα TERRA FARM HOUSE (Κωνσταντίνος Μαυράκης Αγίου Mηνά 130 Bάγια) θα βρείτε τα πιστοποιημένα ελληνικά pellet και μπρικέτες της Alfa Wood Group. Ετοιμοπαράδοτα με ΔΩΡΕΑΝ διανομή σε ολη τη Χίο.

Το κορυφαίο pellet ENplus A1 της Alfa Wood Group ανταποκρίνεται πλήρως σε καταναλωτές με πολύ αυξημένες απαιτήσεις. Τα κυρία χαρακτηρίστηκα του είναι η πολύ χαμηλή στάχτη και η σταθερή θερμιδική του αξία.

 

Η «ναυαρχίδα» του ομίλου Alfa Wood, ένα προϊόν αρίστης ποιότητας. Νο1 σε πωλήσεις, το γνωστό πορτοκαλί σακί!

 

Το Α2 Premium Wood Pellet με σταθερή ποιότητα και άκρως ανταγωνιστική τιμή.

 

Οι μπρικέτες ξύλου παραγωγής του ομίλου Alfa Wood Group Α1 κλάσης, έχουν υψηλή θερμογόνο δύναμη με σταθερή καύση, χωρίς σπινθηρισμούς και σκασίματα με πολύ χαμηλή τέφρα και υγρασία. Kατάλληλες για ενέργειακα τζάκια, σόμπες, λέβητες και ανοιχτές εστίες.

 

Επισκεφθείτε το κατάστημα TERRA FARM HOUSE του Κωνσταντίνου Μαυράκη Αγίου Mηνά 130 Bάγια Χιος.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2271031270 και στη σελίδα στο facebook.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ