14.4.2017 9:36

Υπάρχει Πάσχα χωρίς ρουκετοπόλεμο;

Υπάρχει Πάσχα χωρίς ρουκετοπόλεμο;

Φυσικά! Στο νησί των πλούσιων παραδόσεων σε πολλά χωριά του αναβιώνουν έθιμα για το βράδυ της Ανάστασης ή για τις επόμενες μέρες.

Οι φανοί του Μ. Σαββάτου 
Το «Κάψιμο του Ιούδα» το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα στο χωριά του νησιού. Το έθιμο με τις παγανιστικές καταβολές σηματοδοτεί τη νίκη της ζωής επί του θανάτου κατά την Ανάσταση αλλά και την απόδοση της δικαιοσύνης, αφού ο προδότης Ιούδας βρίσκει μαρτυρικό τέλος και παραδειγματική τιμωρία.

Φανούς το βράδυ του Μ. Σαββάτου με ξύλα που μαζεύουν όλοι οι άντρες των χωριών και τα συγκεντρώνουν στην πλατεία ή στον αυλόγυρο της εκκλησίας ανάβουν στα Μεστά, στο Θολοποτάμι, στον Καταρράκτη, στα Καρδάμυλα, στο Νεοχώρι, στα Αυγώνυμα. 

Οι «καλογριές» της Άνοιξης
Οι παλιοί, σύμφωνα με τις πηγές, όταν περνούσε μια βδομάδα της Σαρακοστής έλεγαν: «Πάει η μια καλογριά», ενώ το Μεγάλο Σάββατο, με το τέλος της βδομάδας των Παθών, συμπλήρωναν: «Πάει κι η Ηγουμένη».
Η στενή σχέση του νησιού με τη θάλασσα έρχεται να εκδηλωθεί με την Ανάσταση, όταν, παλαιότερα πάντα, έφτιαχναν για το παραδοσιακό γλέντι της Λαμπρής κούνιες για τα παιδιά.
Αυτά με τη σειρά τους ανέβαιναν και τραγουδούσαν:
« Ανήβασέ με μάνα μου
στ' Άη - Γιωργιού το δώμα
να κόψω δυό γαρύφαλλα
να κάνω φροκαλίτσα
να φροκαλώ τη θάλασσα
ν' αράξουν τα καϊκια
ν' αράξει κι ο μπαμπάκας μου
με τη χρυσή βαρκίτσα»
Έτσι ώστε και ο πατέρας ναυτικός, απών ως συνήθως, να συμμετέχει στη μεγάλη γιορτή.

 

 

 

Πασχαλιάτικο Γλέντι στα Νένητα για την ενίσχυση του Κανάρη.

Ας κρατήσουν οι χοροί 

Τα τελευταία χρόνια οι πολιτιστικοί σύλλογοι στα χωριά ή εστιατόρια στήνουν γλέντια με ζωντανή μουσική από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ. Γλέντι θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή του Πάσχα στην πλατεία των Νενήτων από τον Κανάρη και στους Ολύμπους από τον Αμέθυστο. Τη Δευτέρα του Πάσχα στη Διδύμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, στη Βολισσό στο «Για ουζάκι» και στις Κηπουριές στην «Πέτρινη πλατεία».

Η περιφορά των εικόνων

 

Η περιφορά της Ρουχουνιώτισσας από το Μοναστήρι της Παναγιας στο χωριό.

Τη Δευτέρα του Πάσχα και το Νιότριτο γυρίζουν τις εικόνες από τη χωριοεκκλησιά στο μοναστήρι, όπου υπάρχει, ή το αντίθετο. Της πομπής ηγούνται τα ξεφτέρια και η Ανάσταση και πίσω ο παπάς και οι ψάλτες με τους πιστούς να βαστούν τις εικόνες.  

Η περιφορά των εικόνων θα γίνει στην Καλλιμασιά από την Πλακιδιώτισσα, στη Βολισσό όπου θα λειτουργηθεί ξανά ο Αγ. Γιώργης στα Βασσιλικά, στη Ρουχουνιώτισσα και στον Ταξιάρχη.

Το Νιότριτο στα περισσότερα χωριά είναι συνυφασμένο με γλέντι μετά το πέρας της Ακολουθίας, υπάρχει κέρασμα με τοπικά προϊόντα κι αμέσως μετά αρχίζει ο χορός. Ανάλογη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Φλάτσια.

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ