13.6.2017 10:43

Ταξιδεύοντας με την τέχνη για το Βέλγιο στο σχολείο De Bosmier

ΤΟ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΚΑΙ ΕΖΗΣΕ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Τις μοναδικές εμπειρίες που αποκόμισανοι μαθητές του 11ου Δημοτικού Σχολείου από την επίσκεψή τους σε αντίστοιχο Δημοτικό Σχολείο του Βελγίου, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ περιγράφει η συντονίστρια του προγράμματος και δασκάλα Στέλλα Λάρδα μέσα από κείμενό της. 

Αναλυτικά η κ. Λάρδα αναφέρει:

"Γεμάτη εμπειρίες ήταν το ταξίδι μας στο Βέλγιο στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ . Φτάσαμε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών ( μέσω Αθηνών ), όπου μας υποδέχτηκε η διευθύντρια του σχολείου και συντονίστρια του προγράμματος κα Greet Snoex. Μας ξενάγησε  στην πόλη για να γνωρίσουμε εμείς και οι μαθητές μας τα σπουδαιότερα αξιοθέατά της και μεταφερθήκαμε στο ξενοδοχείο“ Hotel Corsendonk De Linde”στην πόλη Mol.  Ο ενθουσιασμός των μαθητών μας ήταν μεγάλος και αμέσως άρχισαν να επικοινωνούν με τους μαθητές των άλλων σχολείων.

Επισκεφθήκαμε την περιοχή Zilvermeer ( Ασημένια λίμνη), όπου μαζί με μαθητές του σχολείου περιηγηθήκαμε στην περιοχή και κατόπιν όλα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε δραστηριότητες όπως ποδήλατα νερού, κωπηλασία , μίνι γκολφ, αυτοκίνητα καρτ κλπ’

Στο σχολείο  De Bosmier, PrimarySchool στην πόλη Balen μας υποδέχτηκαν η διευθύντρια, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου. Ακολούθησε τελετή έναρξης του προγράμματος με ομιλία της διευθύντριας και δρώμενα που είχαν ετοιμάσει οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές. Ακολούθησε χωρισμός των μαθητών των δύο τελευταίων τάξεων του σχολείου και των μαθητών-επισκεπτών σε  ομάδες.

Ταυτόχρονα οι εκπαιδευτικοί ξεναγηθήκαμε στους χώρους του σχολείου και επισκεφθήκαμε τις τάξεις. Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους εκπαιδευτικούς και να ενημερωθούμε για τους τρόπους διδασκαλίας διαφόρων μαθημάτων. Ιδιαίτερη ήταν η ενημέρωση από εκπαιδευτικό νέων τεχνολογιών για τα προγράμματα που χρησιμοποιούν στους διαδραστικούς πίνακες. Ένα άλλο σημείο που βρήκαμε πολύ ενδιαφέρον ήταν ο τρόπος αντιμετώπισης των μαθητών με διάσπαση προσοχής. Οι μαθητές αυτοί απομονώνονταν με τη βοήθεια ενός πλαισίου κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων εργασιών. Ενδιαφέρον επίσης ήταν το τέταρτο ατομικής ανάγνωσης λογοτεχνικών κειμένων χωρίς να ακολουθείται από ερωτήσεις κατανόησης ή άλλες εργασίες αλλά απλά και μόνο για τη χαρά της ανάγνωσης.

Κατόπιν οι μαθητές συνέχισαν τις δραστηριότητές τους και αργότερα τους παρέλαβαν γονείς των βέλγων μαθητών και πέρασαν το απόγευμα μαζί τους . Τους ξενάγησαν στην περιοχή και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής τους και να χρησιμοποιήσουν την αγγλική γλώσσα.

Επισκεφτήκαμε την πόλη της Αμβέρσας .Ξεναγηθήκαμε στην περιοχή και μάθαμε για την ιστορία της πόλης . Περπατήσαμε στις όχθες του πλωτού ποταμού και οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν από την ύπαρξη διεθνούς κομβικού λιμανιού μέσα σε ποτάμι, πράγμα ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα.

Οι μαθητές μας και εμείς είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον τρόπο διάπλου των καναλιών , τα οποία έχουν 30 μέτρα υψομετρική διαφορά από την αρχή έως το τέλος τους. Ο υπεύθυνος του καραβιού μας εξήγησε πως γίνεται η κάθοδος ή η άνοδος των πλοιαρίων από το ένα επίπεδο στο άλλο , μας μίλησε για τη σημασία των καναλιών και των λιμνών για τους κατοίκους της περιοχής.

Το απόγευμα επισκεφτήκαμε το πάρκο Sun parks , όπου οι μαθητές διασκέδασαν σε θεματικές πισίνες .

Μετά το δείπνο στήσαμε μια σύντομη ελληνική βραδιά , με πρωταγωνιστή το μαθητή μας Θανάση Αλεξόπουλο, ο οποίος διασκέδασε όλες τις αποστολές με τραγούδια που έπαιξε στο μπουζούκι του.

Ένα από τα θέματα του προγράμματος ,για τη φετινή χρονιά, ήταν η παραδοσιακή μουσική και οι χοροί. Έτσι οι εκπαιδευτικοί κάθε χώρας αναλάβαμε να διδάξουμε στους μαθητές ένα ή δύο παραδοσιακούς χορούς.

Μετά από ένα σύντομο γεύμα, μεταφερθήκαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, όπου η κάθε αποστολή παρουσίασε δύο χορούς στους μαθητές , τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς αλλά και άλλους παράγοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής.

Οι γονείς των βέλγων μαθητών παρέλαβαν και πάλι τους μαθητές των αποστολών και όλοι μαζί πέρασαν ένα ευχάριστο απόγευμα με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν φιλίες που θα συνεχιστούν μέσα από διάφορους τρόπους. Οι εκπαιδευτικοί, ανταλλάξαμε τα υλικά που δημιούργησαν  οι μαθητές μας αυτή τη χρονιά του προγράμματος: DVD  με θεατρικό δρώμενο και παραδοσιακούς χορούς και CD με δύο παραδοσιακά τραγούδια.

Ακολούθησε  αποχαιρετιστήριο γεύμα , που προσφέρθηκε από το σύλλογο γονέων του σχολείου. Ευχαριστήσαμε τους οικοδεσπότες προσφέροντάς τους ένα βιβλίο για τη Χίο και τοπικά προιόντα.

Η συνάντηση στο σχολείο DeBosmier του Βελγίου έδωσε την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της περιοχής, να δουν και να υιοθετήσουν καλές πρακτικές, στους συντονιστές να αξιολογήσουν την πορεία της συνεργασίας και να προγραμματίσουν τις επόμενες εργασίες , αλλά κυρίως έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής και πολιτισμού, να έρθουν σε επαφή με συνομηλίκους τους από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και να αντιληφθούν το πόσοι ίδιοι είναι ανεξάρτητα από τυχόν μικρές διαφορές . Είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την αγγλική γλώσσα για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και απέχτησαν καινούργιους φίλους από όλη την Ευρώπη με τους οποίους θα διατηρήσουν επαφή και στο μέλλον. Θα μεταφέρουν επίσης την εμπειρία τους όχι μόνο στους συμμαθητές τους αλλά και στο κοινωνικό τους περιβάλλον βοηθώντας στην καταπολέμηση της ξενοφοβίας και στην αποδοχή του διαφορετικού.

Συνεχίζουμε με αισιοδοξία και την τρίτη χρονιά".

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ