30.5.2018 10:16

Τα τετρακόπτερα μας επανασυστήνουν τον τόπο μας

• Κ. Αναγνώστου και Π. Τζανετής μετέτρεψαν την αγάπη τους για φωτογραφία και μοντελισμό στην πιο εντυπωσιακή τουριστική προβολή της Χίου.

Όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας, έλεγε ο μεγάλος Einstein. Πράγματι, τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια αυτών των … μικρών ζουζουνιών, που αρχικά τα βλέπαμε να πετούν πάνω από τα κεφάλια μας χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς τί είναι, παραδεχτήκαμε ότι έχουμε πολλές φυσικές ομορφιές σε τούτον εδώ τον μικρότοπο. Σημεία του νησιού, που μέσω μίας συμβατικής φωτογραφίας ή βίντεο μας έμοιαζαν αδιάφορα, τα drones τα έκαναν  να μοιάζουν σχεδόν μαγικά. Απλά τραβώντας τα από άλλη διάσταση, για την ακρίβεια κάποια δεκάδες μέτρα ψηλότερα.

Τελευταία ερασιτέχνες «πιλότοι» αποθανατίζουν σε ολιγόλεπτα βίντεο θησαυρούς της Χίου( βλ. ρουκετοπόλεμο, ερημικές παραλίες κ.λπ.), προβάλλοντας την με τον καλύτερο και πιο εντυπωσιακό τρόπο. Δύο από αυτούς οι Κ. Αναγνώστου και Π. Τζανετής. Νέοι που ο συγκερασμός της αγάπης τους για τη φωτογραφία και το μοντελισμό, τους έκαναν να δημιουργούν εικόνες που μας προκαλούν παραμιλητό.

Το ξεκίνημα

Ο Κώστας Αναγνώστου μυήθηκε στην εναέρια λήψη τα τελευταία τρία χρόνια. «Κόλλησα το μικρόβιο από τον πατέρα μου, ο οποίος ασχολούταν ερασιτεχνικά για πολλά χρόνια με τη φωτογραφία, τότε ακόμα που χρησιμοποιούσαμε τα φιλμ, πριν την ψηφιακή εποχή. Όταν άρχισαν να βγαίνουν τα πρώτα τετρακόπτερα (ή drone όπως τα λένε οι περισσότεροι σήμερα) στην Αμερική, πριν ακόμα έρθουν στην Ελλάδα, ξεκίνησα να παρακολουθώ εναέρια βίντεο στο YouTube. Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν ότι το τετρακόπτερο σου δίνει μία άλλη οπτική στην εικόνα, ασυνήθιστη και εντυπωσιακή στους περισσότερους».

Ο Παναγιώτης Τζανετής από την πλευρά του ασχολείται με τον αερομοντελισμό18 χρόνια, κάτι που συνδέεται άμεσα με τα drones. «Το drone είναι στην ουσία ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο. Όταν έκαναν την εμφάνιση τους αποφάσισα να αγοράσω ένα. Είναι πολύ ενδιαφέρον να μπορείς να βλέπεις από ψηλά τις ομορφιές του τόπου σου. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που το αγόρασα», εξηγεί τη δική του εμπλοκή.

Από τις καλύτερες μεθόδους προβολής

Και οι δύο συμφωνούν ότι το νησί μας διαθέτει απίστευτα και αμέτρητα τοπία που τους εμπνέουν και ότι αυτή η φυσική παράμετρος μπορεί να μας βοηθήσει πολύ σαν μέρος. Συγκριτικά με άλλα νησιά διαθέτουμε πλούσια πανίδα και χλωρίδα, κρυστάλλινα νερά καθώς και μεγάλο αρχαίο πλούτο. Με το χόμπι τους και την αγάπη τους στην ψηφιακή εικόνα βάζουν το δικό τους λιθαράκι  προβάλλοντας τη Χίο, πολλές φορές καλύτερα και από τους αρμόδιους φορείς. «Εδώ και 3 χρόνια έχω βάλει ως στόχο να γυρίσω όλο το νησί από άκρη σε άκρη στον ελεύθερο μου χρόνο και να προβάλλω όλες τις ομορφιές του τόπου μου. Χωριά, παραλίες, αξιοθέατα, τοπία», τονίζει ο Κώστας.

Πολλές ώρες… μαγικό αποτέλεσμα

Βέβαια ακόμη και για τα drones ισχύει το αρχαίο ρητό «τα αγαθά κόποις κτώνται». Για να καταλήξουμε να παρακολουθούμε στις οθόνες μας ένα βίντεο τριών λεπτών, εκείνοι χρειάζονται σχεδόν μία ολόκληρη ημέρα, αναλόγως φυσικά με την επιλογή του μέρους. Συνήθως η επεξεργασία διαρκεί γύρω στις 2 ώρες, δεδομένου ότι το υλικό που επεξεργάζονται είναι οχτάωρα πλάνα. Έπειτα πρέπει να γίνει σκηνοθεσία, να μπουν σε μία σειρά, να προστεθούν τα εφέ και η μουσική. Διαδικασία που αποτελεί βασικό μέρος του χόμπι τους.

Το κόστος

Καθότι δεν αναφερόμαστε σε συλλογή γραμματοσήμων (αν και αυτά έχουν το κόστος τους) αλλά σε προηγμένα τεχνολογικά προϊόντα, το κόστος είναι σημαντικό. Η αγορά ενός επαγγελματικού drone, αλλά και τα υπόλοιπα μικροαντικείμενα που χρειάζονται για μία ολοκληρωμένη δουλειά δημιουργούν ένα «πακέτο» που σίγουρα δεν είναι εύκολο για όλους. Παρά ταύτα το μετέπειτα κέρδος είναι μεγάλο και όχι ατομικό, αλλά ομαδικό. Και η ομάδα στην παρούσα στιγμή είναι ένα ολόκληρο νησί.

Χειριστές drone του νησιού ενωθείτε

«Οι λήψεις εναέριων πλάνων με drone είναι ένας εξαιρετικός και ανέξοδος στην ουσία τρόπος για την προβολή του νησιού μας. Αποτελεί τον πιο ανανεωμένο τεχνολογικά τρόπο. Μια σωστά οργανωμένη παραγωγή, με συνδυασμό εναέριων και επίγειων πλάνων από διάφορα μέρη του νησιού μας, νομίζω ότι θα εκτόξευε την τουριστική προβολή του στα ύψη», υπογραμμίζει ο Παναγιώτης Τζανετής και κάπου εκεί έρχεται να συμφωνήσει και να συμπληρώσει ο Κώστας Αναγνώστου, ότι στις μέρες μας δεν νοείται βίντεο χωρίς εναέρια πλάνα.

Χειριστές drone της Χίου ενωθείτε. Το νησί σας χρειάζεται για να το πάτε ένα βήμα παραπέρα με τη συμβολή της τεχνολογίας.  

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ